spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Greva foamei e legendã printre puscãriasi

- Advertisement -

SCHIMBARE Numãrul detinutilor care au intrat, anul trecut, în greva foamei, a scãzut la jumãtate fatã de 2011. Aceastã formã de protest scade în intensitate, cu fiecare an care trece, persoanele private de libertate întelegând cã pedeapsa sau sanctiunea primitã trebuie respectatã pânã la urmã, fie cã le convine sau nu. În schimb, detinutii au trecut la scris. Aproape 14.000 de cereri, petitii sau reclamatii au formulat acestia în cursul anului trecut. Puscãriasii au cerut ajutorul Presedintelui României sau Avocatului Poporului.

Anul trecut, la Penitenciarul Vaslui s-au înregistrat doar nouã cazuri de detinuti care au refuzat sã mãnânce, având diverse nemultumiri legate de decizia instantei, de conditiile de detentie sau de unele sanctiuni primite. Comparativ cu anul anterior, numãrul acestora a fost cu mult mai mic, atunci fiind înregistrate 18 refuzuri de hranã. „De asemenea, un numãr de 133 persoane private de libertate au refuzat masa într-o primã fazã, dar în urma discutiilor purtate cu persoanele private de libertate, acestea au renuntat la forma de protest. În comparatie cu anul 2011, când au fost înregistrate 92 de refuzuri initiale de a accepta hrana, anul trecut numãrul celor care au declarat refuzul în prezenta judecãtorului delegat a fost mai mic”, a declarat Nicolae Toma, purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Nu fac greva foamei, dar scriu mii de cereri si petitii

Detinutii nu au mai fãcut foamea ca în alti ani, în schimb s-au reprofilat pe scris. Potrivit conducerii institutiei, pe parcursul anului 2012, s-au întocmit si/sau solutionat 13.990 cereri, petitii, reclamatii, fatã de 11.338 în 2011. Unii au cerut sã iasã la muncã, altii sã fie mutati la alte penitenciare. Au fost si detinuti care s-au adresat Avocatului Poporului sau Presedintelui României. „Cererile se referã, printre altele, la primirea de pachete si vizite, adãugarea/modificarea listei cu numerele de telefon pe care le pot apela, selectionarea/repartizarea la activitãti productive, transferul în alte penitenciare sau vizitã intimã. În perioada analizatã, au fost solutionate 24 de petitii si reclamatii adresate unitãtii sau diferitelor autoritãti si institutii: Ministerul Justitiei, Administratia Nationalã a Penitenciarelor, Parchete de pe lângã diferite instante de judecatã, Avocatul Poporului, Presedintele României, Parlamentul României”, a mai spus Nicolae Toma. Detinutii nu primesc doar sanctiuni, ci si recompense. Astfel, au fost întocmite 254 rapoarte de incident, comisia de disciplinã a solutionat 229 de dosare, restul fiind înaintate spre solutionare comisiilor din alte unitãti. „În plus, au fost aplicate 189 sanctiuni disciplinare, 40 de dosare de disciplinã au fost clasate, iar împotriva unui numãr de 45 de persoane private de libertate a fost sesizatã comisia de individualizare în vederea schimbãrii regimului de executare într-unul superior ca grad de severitate pentru abateri grave sau repetate. Anul trecut, au fost acordate 1.413 recompense, dintre care 42 cu permisiunea de iesire din penitenciar”, a conchis Toma.

Angajati superficiali si avalansã de detinuti

Conducerea institutiei a întâmpinat însã si unele neajunsuri în activitate. Multe dintre ele s-au datorat numãrului mare de detinuti cu probleme psihice, dar si faptului cã unii angajati si-au fãcut datoria superficial. Astfel, nu s-a reusit prevenirea tuturor evenimentelor negative în rândul detinutilor, un exemplu fiind episodul petrecut la începutul lunii decembrie, când un puscãrias a agresat un agent supraveghetor. Nu s-a reusit asigurarea în permanentã a unui pat fiecãrei persoane private de libertate, darea în folosintã a sãlilor de masã si amenajarea corespunzãtoare a punctului de primire detinuti, actualizarea si adaptarea Regulamentului de ordine interioarã pentru noile spatii de detinere. „Cauzele care au dus la neîndeplinirea acestor obiective au fost: cresterea numãrului de persoane private de libertate cu limitãri psihice, tulburãri de personalitate sau cu risc crescut de victimizare, implicarea insuficientã a tuturor factorilor în abordarea acestor cazuri, personal de specialitate insuficient, supraaglomerarea coroboratã cu spatiile de detinere insuficiente, efectuarea cu superficialitate a controalelor referitoare la respectarea normelor regimului penitenciar de cãtre personalul cu atributii în acest sens, tratarea cu superficialitate a atributiilor din fisa postului si nivelul scãzut de instruire al unora dintre cei repartizati sã execute misiunile de pazã, escortare si supraveghere, superficialitate manifestatã cu ocazia întocmirii documentelor de lucru”, a afirmat purtãtorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.