spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Greva profesorilor vasluieni continuă: “nu cerem doar salarii, cerem și lucruri pentru elevii noștri” (FOTO)

- Advertisement -

NEMULȚUMIRI… Greva generală a profesorilor continuă astăzi, 29 mai, pentru a șasea zi. Cadrele didactice au anunțat că vor ieși în stradă în fiecare zi până când Guvernul va răspunde revendicărilor. Acestea nu cer doar majorarea salariilor, ci și creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii. “Pe lângă ceea ce cerem pentru noi, pe lângă salarii, cerem lucruri și pentru elevii noștri, pentru părinții lor. Trebuie să avem în vedere că legile educației sunt foarte proaste, se pare că nimeni nu vrea să se gândească cu adevărat la beneficiarii educației, la elevi. În fiecare oraș din țară ar trebui să existe un bazin de înot. Nu mai spun de faptul că toți elevii ar trebui să beneficieze de o masă caldă. Am predat, la un moment dat, la un liceu tehnologic, am văzut cum mănâncă acei copii, vai de capul lor. Chiar nu se poate face nimic pentru ei?”, a spus profesorul Tiberiu Dogariu în cadrul protestului de vineri, 26 mai, din Piața Civică din Vaslui.

Sindicaliștii din învățământ au transmis că „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”: „Déjà vu, greva continuă. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învățământului Preuniversitar. Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învățământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ. Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare: Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%”, se arată într-un comunicat de presă al sindicaliștiilor din învățământ.

“Nu trebuie să le permitem celor din jur să tot spună că noi nu ne facem treaba”

Profesorii prezenți la protestul de vineri, 26 mai, au luat cuvânt rând pe rând și și-au exprimat punctele de vedere cu privire la motivele ce i-au determinat să iasă în stradă: “mă gândesc la modul în care suntem văzuți de societate, de mass-media, de politicieni, de vedetele din România în momentul de față. Stau și mă întreb dacă avem atât de puțină demnitate încât să acceptăm toată ironizarea și toate jignirile ce ni se aduc. Nu!”, a spus unul dintre profesorii prezenți la protest, care a continuat, apoi: “Poate că revendicările noastre nu sunt atât de grozave, dar haideți să fim uniți, să arătăm că suntem demni, că ne facem meseria cu dragoste și că vrem să ni se răspundă cu respect. Nu vreau să mai văd mesaje în mass-media de la părinți, vedete și parlamentari că ne hulesc. Nu trebuie să le permitem celor din jur să tot spună că noi nu ne facem treaba. Este cea mai mare jignire pe care ne-o poate aduce societatea românească în momentul de față. Dacă noi nu ieșim în stradă să ne cerem demnitatea, nu știu ce urmează de aici încolo. Haideți să fim uniți și să încercăm să-i scoatem în stradă și pe colegii care, din păcate, continuă să își facă orele. Trebuie să fim uniți!”, a spus unul dintre profesorii prezenți la protest.

“Suntem profesori, nu asistați sociali”

Profesorii, dar și ceilalți angajați în învățământ, au descris atitudinea reprezentanților Guvernului la solicitările lor drept “o bătaie de joc”: “Am ieșit în stradă pentru că am ajuns bătaia de joc a Guvernului. Nu mai facem față cheltuielilor, de vreo doi ani de zile ne este tot mai greu să facem față scumpirilor. Ei și-au mărit indemnizațiile, bugetarilor, la fel, dar la noi nu se gândesc. Le este simplu să spună că nu au bani, dar eu îi întreb: ar putea să trăiască cu 2500 -3000 lei pe lună, cu doi copii în școală, cu o rată la bancă care, în câțiva ani, s-a dublat? Nu cred că s-ar descurca. Am ieșit în stradă pentru că ne simțim umiliți, trăim din greu, de la un salariu la altul”, a spus unul dintre participanții la protest. “Credem că e o bătaie de joc modul în care suntem tratați de Guvern”, a spus și o altă angajată în învățământ, care a dat și un exemplu: “una dintre persoanele prezente la protest este mama a trei copii: are în întreținere o studentă, un elev în clasa a XII-a și un copil în clasa a VII-a. Tremură pentru fiecare dintre ei, că anul nu se va încheia. Dar a venit aici pentru că are nevoie de bani, ca să își plătească facturile, ca să le dea de mâncare copiilor, să îi scoată la liman. Se pare că ai noștri guvernanți, care ne trimit la cursuri de formare profesională, au lipsit de la școală. Le-ar trebui și lor niște cursuri de formare. Să se ducă, ca să învețe să fie oameni, să spună că se poate, să învețe să spună <căutăm soluții>, pentru că și noi, ca și ei, suntem oameni ce trebuie să fim respectați”. “Suntem profesori, nu asistați sociali”, a spus un cadru didactic prezent la protest, care a adăugat apoi: “Vrem o salarizare corectă pentru munca pe care o prestăm. Cu salariile din prezent trăim greu, inflația a crescut, iar banii pe care îi primim nu ne ajung pentru tot ceea ce avem nevoie. Încercăm să ne suplimentăm veniturile și din alte activități, însă nu toți au această posibilitate. Sperăm ca Guvernul să ne audă și să se semneze un acord prin care să ni se asigure o salarizare corespunzătoare”.

Nu cerem lucruri doar pentru noi, cerem lucruri pentru tot sistemul educațional”

Un alt profesor prezent la protest a subliniat importanța investițiilor în educație: “sunt profesor de istorie în cadrul Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui. De 20 de ani activez în învățământ, am predat de-a lungul timpului în multe școli din județ, de toate tipurile, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, prin urmare, am o imaginea clară despre învățământul din județ. Pe lângă ceea ce cerem pentru noi, pe lângă salarii, cerem lucruri și pentru elevii noștri, pentru părinții lor. Trebuie să avem în vedere că legile educației sunt foarte proaste, se pare că nimeni nu vrea să se gândească cu adevărat la beneficiarii educației, la elevi. În fiecare oraș din țară ar trebui să existe un bazin de înot. Nu mai spun de faptul că toți elevii ar trebui să beneficieze de o masă caldă. Am predat, la un moment dat, la un liceu tehnologic, am văzut cum mănâncă acei copii, vai de capul lor. Chiar nu se poate face nimic pentru ei? Vă mărturisesc că am privit acest protest cu teamă, însă acum, după ce am ieșit în stradă, îmi dau seama că trebuie să rămânem aici, că nu trebuie să cedăm, să rămânem aici pentru elevi, pentru părinți. Nu cerem doar lucruri pentru noi, cerem lucruri pentru tot sistemul educațional. Fără unitate nu o să avem o națiune sănătoasă. Nu trebuie să ne trimitem oamenii la cules de sparanghel, ca să își țină copiii în școli. Văd ce se întâmplă în multe licee: după ce termină școala, mulți elevi aleg să plece în străinătate. E nevoie de investiții serioase în educație, pentru că sunt multe lucruri în neregulă, nu doar salariile noastre”, a spus profesorul Tiberiu Dogariu.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

78 COMENTARII

  1. Îmi place modul ăsta de gândire: dacă un copil are note mici e vina profesorului, dacă face performanță e meritul copilului. Oricum ai da-o, profesorul e un inutil. Strigați în gura mare că dați banii la meditații. Vă obligă cineva? Și nu mai veniți cu argumente de genul că profesorul nu-și face treaba în clasă, că nu sunt mulți ăștia. Un copil conștiincios învață din clasă și aprofundează singur, nu e nevoie să dea bani la meditații. Sunt copii care merg la pregătiri suplimentare și nu se vede nimic. E vina voastră, a părinților, fiindcă e orgoliul mare: da copilul lu’ X de ce are numai note de 10 și al meu nu? Iaca al tău nu poate de 10, oricâte meditații ar face. Copiii sunt diferiți, lăsați-i în pace! Că voi, părinții, îi stresați mai mult decât școala.

          • Să plece toți, oricum nu-i pasă nimănui.

          • Repet, mă doare in cot, se complac în mocirla asta de foarte mult timp.
            Garantat după greva asta, după ce își iau banii, mentalitatea va fi aceeași, nu se va schimba absolut nimic, până la următoarea grevă, care va fi tot pentru salarii.

          • Cel mai sigur ar fi să nu primească nimic. Măcar știm una și bună!

          • Pe de altă parte, nu cred că s-a înțeles ideea principală: reforma din învățământ nu are legătură cu salarizarea profesorilor. Grevele se fac, în general, pentru măriri de salarii. Într-un stat normal, toți cetătenii au dreptul la un trai decent, iar în România, se știe, multe categorii socioprofesionale sunt la limita subzistenței.

          • Fără discuție, cu condiția sa se pună totul pe masa, nu doar salariile debutanților ca si cum toți profesorii ar avea salariile debutanților
            Nu poți sa spui ca un salariu de 10 – 20.000 e salariu mic, sau ca sunt putini sau excepții fără sa prezinți date concrete
            Dar asta e practica in sectorul bugetar, așa ca luați-vă gândul, toți bugetarii vor avea salarii mărite
            Cel mai probabil concedieri daca vor fi.

          • Cred că glumiți. Stiu din sursă sigură (am profesor în familie): un profesor cu gradul 1, dirigenție, fără ore suplimentare, fără gradație de merit, cu cel puțin 20 de ani vechime are aproximativ 4500 de lei. O fi mult, o fi puțin? La ce ne raportăm pentru a stabili asta?

          • ȘIiunde anume ați văzut dvs. suma asta? Eu văd că directorul școlii are 8028 de lei salariul brut, ceea ce înseamnă că salariul net e cu vreo 2000 de lei mai puțin.

          • Da, am văzut mai jos. Nu înțeleg, poate e vorba de ore suplimentare sau ceva…

          • Da, așa este: număr de postrui ocupate 2 și 2,44. Oricum, e o anomalie să ocupi două posturi. Nu spune nimeni că situația este perfectă în învățământ. Sistemul trebuie reformat din temelii, însă nu stă numai în puterea profesorilor. Toată societatea trebuie să ia atitudine, asta dacă societății îi pasă de viitorul copiilor.

          • si au profesori in organigrama pentru fiecare materie, deci clar nu sunt ore suplimentare

          • La fel, cei cu aceste sume colosale au câte două norme. Nu înțeleg cum vine asta. Pe de altă parte, un profesor debutant are 5200 salariu brut, rămâne în mână cu aproximativ 3000 de lei. Asta e realitatea, de fapt.

          • Ba da, e vorba de două norme didactice. Uitați-vă sus, la numărul de posturi ocupate, scrie clar.

    • Îmi pare rău sa-ti spun, dar sunt profesori (de ce sa nu recunoaștem) care nu-si dau interesul la ore . Dacă de ex. ai un profesor de limba romana care nu-si da interesul, nu ești nevoit sa-ti dai copilul la meditații? Mai ales dacă e in ultimul an de liceu? Intr-adevar , sunt care merg la meditații și nu se cunoaște nimic , dar sunt care merg a meditații și se cunoaște.

      • Și eu am avut un profesor de română care nu și-a dat interesul, dar limba română a fost punctul meu forte. N-am făcut nici o oră de meditații, niciodată.

  2. Ia stați asa, de ce salariul unui debutant din invatamant sa fie salariul mediu pe economie? Terminati-o cu aberațiile astea !! Unde trăim ?

    • Trăim într-o țară din Uniunea Europeană, cu salarii din Africa!…Nu vrei să fie salariul unui debutant de 1000 de lei? Așa o să fie mulțumiți toți și să mai vină dr…ku în învățământ!

      • Traiti în România dar aveți impresia ca trăiți intr-o tara super dezvoltata , de aceea vreți salarii ca in UE. Nu avem resursele unei tari UE . Cred ca habar nu aveți care sunt tarile UE.
        Coborâți cu picioarele pe pământ , ca visul asta de a avea salarii, ca în UE, va întunecă gândirea !!
        Banul ochiul dracului

      • Aveți salarii europene
        Un profesor debutant in Germania nu are salariul mediu pe economie, e intre minim pe economie si mediu
        Germania
        salariul minim 1600euro
        salariul mediu 4.200euro
        salariu debutant 3.500 euro (nu primește salariul minim pe economie)

        In Romania
        salariu minim 2.550 lei
        salariul mediu 6.095 lei
        salariul debutant 4236 lei

        paritatea e aceeași

      • Roberta, tata, cu vastele tale cunostinte sunt sigur ca îți poți găsi un job intr-o tara UE . Libera circulație a persoanelor este libera , nu te oprește nimeni sa pleci pentru un salariu mai bun ( gen salariul mediu pe economie din Romania) , ca sigur nu o sa primești, ca debutant, salariul mediu din tara respectiva.

  3. Asta e „Romania educata” a lui Iohannis – PNL: salarii mici pentru profesori, programe scolare proaste si neadaptate realitatii, legi ale invatamantului proaste, manuale scolare proaste, scoli lipsite de utilitati si care pica peste elevi, furaciuni la maxim din banii europeni dati pentru educatie.
    Mi se pare, insa, ciudat un singur lucru: ca greva asta vine exact cand guvernantii de la PNL, responsabili, in ultimii ani, de acest dezastru, isi termina mandatul. De ce nu s-a facut greva asta inainte? Ar fi intemeiata suspiciunea ca organizatorii acestei greve sunt platiti de PNL ca sa puna, de la inceput, bete-n roate viitoarei guvernari PSD?
    Oricum, e o discutie fara sens: PNL n-are vreun interes sa faca ceva, asteapta doar sa treaca timpul, ca sa iasa de la guvernare. Iar aia de la PSD care le vor lua locul celor de la PNL la conducerea ministerelor, vor invoca „greaua mostenire” si nu vor face nimic. Doar daca PNL nu s-o gandi sa dea mai multi bani la invatamant, nu pentru ca ar iubi educatia, ci doar ca sa goleasca bugetul inainte ca PSD sa preia guvernarea. Ar fi si asta o posibilitate 😉 Mica, dar exista.

    • PS – Eu, oricum, am ajuns la concluzia ca poporul roman e un popor de masochisti! Acum cativa ani, guvernarea lui Dragnea (cu bunele si cu relele lui) a marit foarte mult salariile bugetarilor. Iar acei bugetari ce au facut? Au iesit in strada si au inceput sa urle din toti bojocii „…uie Dragnea, …uie PSD”. De ce? Ca PNL a umplut buzunarele catorva lideri de sindicat cu banii americanilor (care nu se amesteca in alegerile din alte tari 😀 , doar rusii se amesteca in ale lor 🙂 ). Drept urmare, dragii mei, va cam meritati soarta, ca v-ati bucurat la un mic si o bere cu gust si miros de Washington, cu toata „educatia” voastra, in loc sa preferati o viata decenta, intr-o tara a voastra, nu a altora!

    • Extraordinar!
      România educată a lui Iohannis care nu dă 2 bani pe profesorii dintre care a făcut și el parte. Haaaa haaa, haaa!
      Ce ridicol să afirmați că sunt dedesubturi politice, de parcă niște capabili sunt înlocuiți de alții și mai capabili în politicăa din România.
      Rotativa!
      …..HAaaaa, haaaa, haaaa. Sunt praf și niște loaze toți , indiferent că-s din PSD,PNL, AUR, UDMR, USR….niște putori care dorm continuu de 33 de ani și între timp sunt slugile altora, cărora le execută ordinele!

  4. Osteni ai lui Ștefan cel Mare ( după cum v-ati autointitulat), puteți sa leorbaiti cât doriți! Noi pana nu vedem statele de funcții ( complete) , nu sustinem pe nimeni ! De ce este atat de greu sa le publicați dacă salariile sunt asa mici , precum spuneți?
    Spor la greva! Va așteptăm și mâine!!
    Nu ne mai mințiți atat!

  5. Salariile din scoli va rog
    Nu pot sa susțin ce nu cunosc, daca sunteți atât de revoltați care e problema sa le arătați ?
    Altfel si pana la anul puteți sta in greva, mie totuna, oricum n-am de gând sa rămână copilul in tara

  6. Din Februarie trebuiau să fie în stradă de când și-au mărit salariile scârbele de politicieni doar pentru ei. Și celor din primării.
    Să le aliniați salariile cu ale voastre, că pentru toate kkaturile găsiți bani. Pentru ucrainieni, pentru vaccinuri expirate, pentru înarmare cu resturile altora. Pentru orice!
    Sus fruntea , oștenii lui Ștefan. Aveți demnitate, nu vă lăsați călcați în picioare de nulități!
    Pentru părinții copiilor: trebuie să-i susțineți, în viitor nu veți mai avea cine să vi-i educe. Ori aveți varianta să părăsiți țara cu tot cu copii, în țări unde profesorilor le este recunoscută valoarea.
    Sunt cei mai prost plătiți din UE alături de bulgari.

    • Ostean al lui Ștefan cel Mare , Vlad, ai terminat greva în Piata Civica , de ai timp sa faci comentarii, sau ,azi, ai dezertat?

        • Vlad, ar fi mai de bun simt sa susții majorarea pensiilor care intr-adevar sunt mici. Ai văzut statele de funcții ale profesorilor? Cu siguranță nu .Esti prea credul Vlăduț, prea credul.

  7. ÎI SUSȚIN!
    In ultima fotografie se observă statuia lui Ștefan cel Mare în mijlocul lor. Sabia lui ar trebui să decapiteze muuulte capete, care nu înțeleg că învățământul este echivalent cu viitorul țării.
    Care profesor cu studii superioare ,vine în primul lui an la catedră cu 2600 de lei? Nu e corect!
    Să le echivalați salariile cu ale politicienilor, ale medicilor, ale tuturor celor pentru care ați găsit bani și pentru ei ,Nu!
    Pentru submarine inutile ați găsit bani! Pentru înarmare și Ukraina aveți bani!
    CONTINUAȚI, NU VĂ LĂSAȚI!

  8. Ura românului pentru tot ce nu poate fi sau nu poate avea el se manifestă fără nicio reținere: să nu le dați, dom’le, nimic! Ce mai vor și milogii ăștia? Nu fac nimic, plimbă catalogul de la o clasă la alta, fac meditații cu elevii de la clasă, au concedii de 4 luni. Așa gândesc toți frustrații care nu știu cum e, într-adevăr, în interiorul sistemului.
    Dar fiți liniștiți, dragii moșului: în condițiile actuale, sistemul se degradează continuu, tinerii pregătiți nu vor intra în învătământ pe salariu de mizerie, iar, în 20-15 ani, cei care încă mai rezistă după niște ani de umilințe vor ieși la pensie. Veți culege ce ați semănat! Asta meritați!

    • Si in situația in care li se da unde ajungem ?
      Dezvolta puțin domnul vizionar, previziuni economice, calitate servicii, performante, nivel de trai al categoriilor sociale ?
      (ca, sa fim serioși, oricum li se va da, dar nu atât, știm cu cine avem de-a face si cum au apărut salariile nesimțite)

    • Automat preturile vor creste, vor cere măriri si celelalte categorii de bugetari
      Salariile mari care sunt vor deveni nesimțite
      Economia nu va creste pentru a suplini creșterile salariale la armata de bugetari, foarte posibil si inflație mărită
      Statul nu va avea resurse pentru salarii, vor urma măriri sau introduceri de noi taxe

      Copii săracilor care înduioșător spune domnul profesor ca mănâncă la scoală mâncare proasta vor deveni si mai mulți, la ei in economie nu se mărește nimic, daca se măresc veniturile se închid firmele, pleacă, devin nerentabile, cei care rămân automat vor trebui sa crească preturile pentru a supraviețui nu doar ei ci si angajații, care tot in sărăcie vor fi, altfel vor pleca sau vor deveni asistați devenind mai rentabil sa fie asistați decât sa muncească pe nimic

      Copiii „educați” din scoli vor pleca in procent si mai mare decât in momentul de fata la cules sparanghel, in afara de sistemul bugetar aici din ce in ce nu va mai fi nimic pentru care sa merite sa rămână si sa-si trăiască viața. Nici măcar la scoli nu vor mai veni, la ce ? sa mănânce la cantina ? n-are rost daca n-au unde mai departe, mai bine o iau de la zero in alta parte, au șanse mult mai mari decât aici sa duca o viată normala, nu in sărăcie

      • Menirea profesorului nu este să calculeze bugetul statului sau să-l menajeze. Presupun că pentru asta există persoane plătite pe bani grei. Să-și facă datoria, să ia din pensiile alea speciale, cu care poți hrăni 20 de familii, și să mărească salariul minim pe economie, astfel încât copiii săraci să nu mai fie atât de săraci. Guvernul, această caracatiță nesătulă, această clasa de repetenti ai sistemului de învățământ, care propagă ura în masă, care alimentează de ani buni o mentalitate colectivă profund homofobă, e dator să găsească soluții pentru TOȚI, nu profesorii!

  9. Aveti deja maximul din grila actualei legi a salarizarii de acum 6 ani . Alti bugetari care lucreaza 8 ore/zi si au concediu 25 zile/an , inca nu au ajuns la maximul din grila desi s-a depasit termenul. Garantati ca, daca vi se maresc salariile, nu o sa mai avem nevoie de meditatii platite la aceeasi profesori pentru a putea sustine un examen de admitere ??? Aveti o norma atat de mica , incat toti aveti ore suplimentare si salarii care se duc la 10.000 lei net ! Asa ca … de ce atatea demonstratii ???

    • In Romania s-a sărit de mult calul cu salariile bugetare
      Sa taie acum toate salariile bugetarilor si sa le dea din nou raportat la economie nici jumătate din salariile pe care le au acum n-ar trebui sa le aibă. Economia e mult mai jos ca venituri

      As fi de acord chiar sa le dea cat cer, 25%, 60%, cat vor, sunt conștient ca noi o vom păți la maxim dar cu condiția sa pună imediat la scoli si grila de salarizare a personalului, cu tot ce însemnă sporuri, intenționat nu o pun, din moment ce exista la unele scoli nu e ca ea nu exista sau trebuie făcută, sta prin vreun sertar pe undeva, nu vor sa o pună
      Asta doar ca sa vadă oamenii cat sunt de fraieriți

  10. Haideți să lăsăm la o parte salariile! Dar să ne spună și nouă profesorii câte ceva de performanțele lor. De ce lucrează doar cu doi trei copii care nativ sunt peste media clasei? De ce se laudă cu performantele elevilor la concursuri și admiterii licee sau facultăți, când meritele sunt doar ale elevului, ale părinților și ale profesorilor meditatori (care de regulă sunt de la alte școli decât cea a elevului)?
    Dragi profesori, cred că ați pierdut aproape orice urmă de respect cu această grevă.

      • Liliput sa-ti explic de ce. Pentru ca unde-i lege nu-i tocmeala . Conform legii 367/2022 privind dialogul social, articol 160,alineat 1 : pe toată durata participării la greva , contractul individual de munca se suspenda de drept (dacă nu deții cunostinte juridice- DE DREPT inseamna „în mod OBLIGATORIU” ) . Deci instituțiile de învățământ trebuie sa suspende contractele de munca.
        Pentru mai multe lămuriri citește Legea 367/2022, art. 160, alin. 1 .
        Lectura fructuoasa și fără supărare!!

  11. Sunt aberații pe care nu pot sa le susțin.

    1 la mana – In nici o tara debutantul nu pleacă cu salariul mediu pe economie
    Suntem mai cu mot, suntem mai bogați, mai performanți decât toți ceilalți ?

    2 la mana – in Romania salariul mediu pe economie este dictat tot de bugetari , județele cele mai sărace și cu putini salariați au și o medie salarială mai mare pentru ca statul e principalul angajator, in economia reala media nu este atât cat este oficial

  12. Problemele cadrelor didactice sunt aceleași de ani de zile, dar nu s-a revoltat nimeni. Părerea mea (am dreptul la o opinie) este ca greva profesorilor este masca sub care se ascund interese politice. De foarte mulți ani sindicatele sunt aliații guvernanților. De sus s-a dat startul pentru a atrage privirile poporului intr-o anumită direcție, iar ei își rezolva interesele fără a fi deranjați. Când noi vom afla va fi prea târziu. De ce exact in momentul rocadei? Oricum, guvernanților le convine de minune prelungirea grevei pentru a face economie la buget prin neplata salariilor greviștilor. Succes!

  13. Profesorii trebuie plătiți decent, ei merita salarii mai mari sa nu cedeze sa înghețe anul școlar sa blocheze toate examenele pana nu primesc salarii decente. Cum au găsit bani ptr contracte în pandemie ptr pensii speciale pentru cumularzi, ptr bmw arme subvenții în agricultură cum găsesc bani ptr despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina la fermieri etc etc la fel pot găsi bani și ptr profesori. Ii susținem necondiționat. Dacă noi cei din privat suntem prosti dezbinați și fac patronii ce vor cu noi pe 3 000 de lei brut pe luna munca de minim 12 ore pe zi inclusiv sâmbătă NE MERITĂM SOARTA .

  14. Am și eu o curiozitate? Inspectoratul Teritorial de Munca a controlat instituțiile de învățământ sa vadă dacă s-au suspendat contractele de munca ?
    Contractele individuale de munca se suspenda DE DREPT pe perioada grevei. A trecut o săptămână de greva, suspendarea contractelor trebuia făcută.
    Rugam ITM-ul sa verifice!!

  15. Nu va este jena sa spuneți ca sunteți asistați sociali?? Vrem sa vedem statele de funcții, sa vedem cât de asistați sociali sunteți !!!!! Rușineeeeee sa va fie !!!

  16. Ce lucruri faceți pentru elevii voștri?? Ce ați făcut de o săptămână încoace pentru ei ? Da, aveți dreptate, se pot face lucruri și in sens negativ! Le refuzați dreptul la examene, la an școlar terminat , asta faceți.

  17. Salariul unui debutant sa fie egal cu salariul mediu pe economie? Adica vreo 4000 lei net în mana sau mai bine zis 4000 plus sporuri?? Apoi in funcție de salariul unui debutant sa se calculeze celelalte salarii ?? Nu va este rușine?

  18. Iaca de ce au ieșit la greva, sa ne facă piscine
    Vai de viața noastră, dar nici nu puteam trai fără bazine de înot, gata dle., va susținem, plecam in străinătate daca nu ne fac piscine :))))
    pai se poate așa nedreptate

  19. O sa vedem rezultatele muncii voastre la examenele de bacalaureat si capacitate…aproape dezastruase….apropo…pierdeti banchetele de cl 12…numai la Brasov , Sinaia..ca la Vaslui nu va place, va cunoaste lumea…ne credeti prosti pe toti… cine munceste 18 ore pe saptamana? Cine are vacanta 3 luni pe an?
    Nu va este rusine? Ceea ce faceti este santaj..este sezonul examenelor si ce ati spus sa o punem de o greva…ca na..
    GUVERNUL SA NU CEDEZE…SI SA VA IMPOZITEZE MEDITATIILE PE BANI MULTI…SICTIR.

    • Și noi ,parintii ,ar trebui sa trimitem pe mail-ul guvernului nemulțumirea noastră cu privire la majorarea salariilor din invatamant ??? Mai bine de 4000 in mana pentru un debutant și 25% majorare pentru ceilalți ??? Faceți un calcul : salariul celorlalți se va calcula în funcție de salariul unui debutant +sporuri, apoi va primi si 25 % majorare !În ce tara trăim?? Nu suntem de acord !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.