spot_imgspot_img
12 C
Vaslui
09-mai-2024

Groapã de gunoi nu, amenzi, da!

- Advertisement -

SULA-N COASTE În urma controalelor efectuate de comisarii Gãrzii de Mediu împreunã cu reprezentanti ai altor institutii care au competentã în probleme de mediu, în ultimul an, 24 de primãrii au fost sanctionate pentru cã nu gestioneazã în mod corespunzãtor problema gunoaielor. Amenzile au fost cuprinse între 1500 si 3000 de lei, dar, în cazul în care nu-si vor rezolva problema salubrizãrii localitãtilor, la urmãtoarele controale, amenda minimã este de 300 de milioane lei vechi. Conducãtorii institutiilor publice, inclusiv ai primãriilor, vor scoate bani din buzunarul propriu dacã nu implementeazã la sediile unitãtilor pe care le conduc programul de colectare selectivã al deseurilor.

Peste un sfert din comunele din judetul Vaslui (24 de primãrii) au fost amendate cu sume între 1500 si 3000 de lei, alti edili fiind avertizati sã ia mãsuri mai serioase pentru a nu mai apare la marginea satelor gropi de gunoi neautorizate. Pentru multi dintre primari, salubrizarea este o mare problemã, având în vedere cã gropile de gunoi autorizate din judet au fost închise, deoarece nu respectau normele europene de mediu. Încã din 2000, Consiliul Judetean Vaslui a primit finantare în vederea construirii unei gropi ecologice la Rosiesti, primind pentru aceasta un termen de gratie în care se puteau folosi gropile existente în acel moment ; din 2009 judetul Vaslui a functionat practic fãrã locatii autorizate pentru depozitarea gunoaielor. În prezent, transportul acestor gunoaie se face la distante destul de mari, la Roman sau la Tecuci, ceea ce, pentru bugetul unei comune de pe valea Prutului, de exemplu, cheltuielile sunt de multe ori de nesuportat. Conform Legii 101/2006, Legea salubrizãrii, autoritãtile administratiei publice locale sunt obligate sã înfiinteze, organizeze si sã gestioneze servicii publice de salubrizare a localitãtilor, dar, pânã la aceastã datã, în judetul Vaslui sunt autorizati doar cinci operatori de astfel de servicii, respectiv la Vaslui, Bârlad, Husi, Negresti si cel al primãriei Tutova. Presedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi, nu a dorit sã comenteze vis-a-vis de amenzile aplicate primarilor si dã vina pe situatia în care se aflã judetul în ceea ce priveste gropile de gunoi pe ”întârzierea alocãrii banilor care au venit de la guvern pentru groapa ecologicã de la Rosiesti. În plus, din cauza criteriilor impuse de Uniunea Europeanã în aceastã privintã, abia în acest an s-a semnat contractul de finantare, iar licitatia pentru construirea obiectivului abia urmeazã”. Asta înseamnã cã poate abia anul viitor groapa de la Rosiesti va fi gata, iar între timp primarii fie vor cheltui sume importante pentru transportul gunoaielor la Roman sau Tecuci, fie vor fi amendati în continuare.

Gropi de gunoi temporare – solutia prefectului

La ultimul consiliu prefectural, prefectul judetului Vaslui, Levente Csaba Szekely, a propus continuarea acestor mãsuri de control si în perioada urmãtoare, verificãri care vor fi fãcute de echipe formate din reprezentanti ai prefecturii si comisari de la Garda de Mediu. În loc sã înceapã iar o actiune de amendare a primãriilor, prefectul judetului ar lua mai bine mãsuri pentru urgentarea deschiderii unei gropi de gunoi autorizate în judetul pe care îl conduce. Dar, e mai usor sã dai amenzi decât sã încerci sã rezolvi o problemã care treneazã de ani buni!? “Dacã primarii nu-si pot îndeplini atributiile, la ce-au mai candidat? În ceea ce priveste viitoarele controale pe tema gunoaielor din localitãti, se va verifica situatia în fiecare comunã conform recomandãrilor fãcute de comisie anul trecut. Deja s-a discutat cu directorul APM Bacãu, care din întâmplare este chiar fostul prefect de Vaslui, Paul Todericã, si comisarul sef al Gãrzii de Mediu de la Suceava, responsabil si pentru acest judet, în vederea obtinerii unor derogãri, respectiv pentru înfiintarea unor gropi temporare de gunoi la nivel de judet, cu acceptul si al CJ Vaslui, astfel încât pânã la darea în folosintã a gropii ecologice de la Rosiesti, primãriile sã aibã o solutie pe termen scurt pentru aceastã problemã a gunoaielor”, declara Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui. Toate bune si frumoase, dar principala conditie, conform chiar spuselor prefectului, ar fi ca la aceste gropi temporare de gunoi, sã fie acceptate doar deseurile colectate selectiv, conform instructiunilor europene. Câte primãrii îsi pot permite sã aloce personal pentru selectarea deseurilor si care este costul tomberoanelor necesare? În plus, costul acestei operatiuni s-ar putea sã depãseascã cuantumul posibilelor amenzi care ar fi aplicate autoritãtilor publice locale, caz în care multi primari ar prefera amenda!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.