17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Grupul de firme Safir, maratonist de 20 de ani! (foto)

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE “Suntem la kilometrul 20 si putem spune cã traseul continuã”. Este un adevãr lansat ieri de conducerea grupului de firme Safir, din Vaslui, grup care sãrbãtoreste 20 de ani de existentã. Asa cum îi stã bine românului, sãrbãtoarea de la Safir va fi marcatã de multe surprize, concerte, excursii si multe premii, în august si în prima lunã a toamnei. Pentru cã, spune Gheorghe Safir, managerul general al grupului, cel cãruia îi datoreazã atât de multe cei 300 de angajati, au fost ani grei, cu multe realizãri si nereusite, însã ceea ce rãmâne în urmã este un slogan cu care putine firme din România se pot mândri: “Respect pentru client. Respect pentru calitate”.

Au trecut 20 de ani de când un om devotat locului, inginerul Gheorghe Safir, a decis cã Vasluiul are nevoie de investitii si locuri de muncã, într-un sector destul de putin exploatat dupã 1990. Primul maratonist al grupului Safir spune cã nu si-a dat seama când au trecut cei 20 de ani, timp în care familia, în special cei doi bãieti, i-au fost alãturi si l-au sprijinit în toate proiectele. “Dacã îmi spunea cineva, acum 20 de ani, cã dintr-un fierar (managerul grupului de firme este inginer TCM, n.r.) voi ajunge gãinar, asa cum glumesc unii, cã voi pune pe picioare un grup de firme care scoate zilnic produse de calitate pentru clienti din toatã tara, as fi spus cã nu este sãnãtos la cap”, glumeste Gheorghe Safir. Firma initialã, Safir SRL, se ocupa cu morãritul, pentru cã, dupã Revolutie, toatã lumea de la tarã prinsese gustul proprietãtii si lucra la câmp, pe ogorul propriu. Activitatea a mers bine aproape zece ani de zile, însã Gheorghe Safir s-a gândit cã ar fi momentul sã se apuce si de altceva. A început prin a creste pui într-o gospodãrie anexã, dar si vaci si porci, nestiind ce este mai profitabil.

Ferma Miclesti, prima investitie modernã

În 1995, a cumpãrat prima fermã, la Miclesti, acolo unde a început cresterea în sistem industrial a puilor de carne si gãinilor ouãtoare. Prin 1997, ajunsese la 30.000 de capete de pui de carne si în jur de 3.000 de gãini ouãtoare, când s-a produs dezastrul. Un incendiu a mistuit toatã ferma, pagubele fiind imense pentru capacitatea de atunci a proaspãtului crescãtor de pui. “Nu rãmãsese mai nimic si toatã lumea a crezut cã voi ceda în fata acestei nenorociri. Nu a fost asa. În 1998, am inaugurat ferma de la Miclesti, modernizatã, dupã care am început sã gândim la dezvoltarea firmei”, afirmã dl. Safir. A gãsit, în Vaslui, în zona Agroindustrialã, un abator în paraginã, s-a înscris la licitatie si a cumpãrat clãdirea. La finele anului 2000, a început treaba în noua locatie, unde erau adusi la abatorizare pui din productia proprie. Achizitionarea fermei de la Rosiesti, în 2002, a însemnat un alt pas înainte spre modernizarea grupului de firme Safir. Asta, în conditiile în care, cinci ani mai târziu, în 2007, abatorul era redeschis în haine moderne, europene, pe baza unui program cu fonduri europene. “La deschiderea oficialã, eram bucurosi sã spunem cã putem exporta productia noastrã, având toate avizele cerute de Uniunea Europeanã. Nu ne-am oprit aici si am fãcut din fermele de la Rosiesti o bomboanã, cum se spune în popor, un loc mai curat decât la spital. Întrucât aveam probleme cu deseurile de la abatorizare, am accesat un alt program si am deschis, în iunie 2010, si o fabricã de fãinuri proteice, la Chitcani, care produce acum la întreaga capacitate. Din punct de vedere comercial, vindem în toatã tara, în douã lanturi de supermarketuri, Auchan si Kaufland, vom fi prezenti în curând si în alte supermarketuri, avem patru magazine de prezentare în Vaslui, dar trebuie sã recunosc, acum, la 20 de ani, cã a fost nevoie de foarte multã muncã din partea noastrã, a celor care conducem azi grupul de firme, cei care am conceput tot ce înseamnã grupul de firme Safir. Multi spun cã avem de toate, nu ar mai trebui sã ne zbatem. Ori, nimeni nu se întreabã dacã am dormit cu o noapte înainte, cu grijile de zi cu zi, dacã te prinde somnul, gândindu-te la probleme”, a mai spus managerul general al grupului.

Modernizãrile au fost posibile datoritã lucrului în echipã

Iulian Safir este fiul cel mic al managerului general. Lucreazã în firmã, conform tatãlui, de la vârsta de 10 ani, când a primit si primul sãu “salariu”. Dupã 20 de ani de activitate alãturi de tatãl sãu, Iulian Safir detine functia de director tehnic, cu tot ceea ce tine de investitii. Lui i se datoreazã multe dintre inovatiile tehnice din cadrul grupului, având o pregãtire tehnicã pe mãsurã. “Cea mai bunã dotare, cu care ne mândrim, este eviscveratorul, fiind singura unitate din Estul Europei cu un utilaj de acest gen, cu un randament foarte bun”, explicã Iulian Safir. În 2005, acum sase ani, directorul tehnic al grupului Safir s-a implicat în proiectul de modernizare a fermei de la Rosiesti, crescând capacitatea de la 2.500 la 4.000 de capete. La Rosiesti functioneazã un sistem electronic performant, care poate fi monitorizat din orice loc de pe glob. “Am avut, la un moment dat, probleme cu deseurile, asa cã a trebuit sã ne orientãm spre accesarea unor proiecte, pentru constructia unei fabrici de fãinuri proteice. În trei ani, am reusit sã accesãm fondurile si sã deschidem fabrica de la Chitcani, complet modernizatã. Acolo am reusit, în numai un an, sã dublãm si capacitatea, astfel cã producem la capacitate maximã. Este un lucru de remarcat: fiecare dintre furnizorii nostri a fost ales cu maximã responsabilitate, întrucât am urmãrit cele mai moderne tehnologii, cu consum redus de energie, beneficiind si de suportul tehnic al firmelor respective”, explicã Iulian Safir.

George Safir anuntã constructia unui nou FNC

Directorul economic al grupului de firme, George Safir, lucreazã alãturi de tatãl sãu de la 13 ani. Dupã 20 de ani de activitate în acest grup, se poate socoti norocos cã a contribuit la modernizarea firmelor, “pentru cã suntem dedicati si trebuie sã respectãm misiunea firmei Safir”. Dacã grupul de firme a reusit în economia de piatã actualã, spune George Safir, totul se datoreazã muncii în echipã, inovatiei, aplicãrii spre nou, perseverentei cu care cei aflati la conducere au urmãrit dezvoltarea ulterioarã. “Datoritã faptului cã a crescut capacitatea de abatorizare, vom putea discuta, în maxim un an de zile, de exporturi ale mãrcii Deliciosul de Vaslui în Republica Moldova sau Rusia. Noi sperãm ca, într-un an de zile, Deliciosul sã fie gãsit si în alte galantare din lume, nu numai în cele românesti. Suntem o firmã care a crescut de la an la an, ne dezvoltãm pe verticalã si vom încerca sã mãrim capacitãtile de productie, atât prin ferme noi, cât si prin atragerea de noi crescãtori de pãsãri din judet, care sã producã pui pentru abatorul nostru”, a mai adãugat George Safir. În cel mai scurt timp, cei din conducerea grupului Safir vor dezvolta si o fabricã de nutreturi concentrate, urmând sã-si asigure singuri materiile prime pentru fermele de pãsãri, la preturi controlate. Tot George Safir este cel care s-a implicat si în activitãtile sportive sponsorizate de grupul de firme, pornind de “boboceii în galben verde”, viitorii fotbalisti de la FC Vaslui, echipa de volei de la liceul Mihail Kogãlniceanu sau sponsorizarea echipei de handbal, HC Vaslui, care se va lupta anul viitor pentru promovarea în Liga Nationalã.

Nici salariatii de la grupul Safir nu au fost uitati

Pânã pe 26 septembrie, grupul de firme Safir va initia tot felul de concursuri cu premii-surprizã, concerte cu Iris, Mandinga sau DJ Project. Actiunile dedicate “Maratonului Safir 20” au început pe 8 iunie, cu zile dedicate vizitãrii abatorului de cãtre toti vasluienii interesati, concursuri cu premii în retelele Auchan si Kaufland. Peste câteva zile, vor începe si concursurile cu premii la magazinele partenere din judet, la care se vor acorda sute de premii, a spus Anca Obreja, directorul de marketing al grupului. Pe 20 august, în cadrul Zilelor Vasluiului, grupul Safir va aduce în locatia de la Strandul Municipal trupe cunoscute în tarã, care vor concerta pentru toti participantii, la care se vor adãuga alte premii-surprizã. Nici angajatii din grupul Safir nu au fost uitati. Pentru ei, se va organiza “Ziua Salariatului Safir”, cu actiuni pline de voie bunã si distractie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.