8 C
Vaslui
08-dec.-2022

Guvernantii anuntã schimbãri majore în obtinerea permisului auto

- Advertisement -

MODIFICÃRI…Conform unor propuneri expuse într-un proiect de lege, guvernantii anuntã schimbãri majore în ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere. Una dintre ele face referire la faptul cã instructorul auto va putea participa la examenul practic, iar cele douã probe, cea teoreticã si cea practicã, vor putea fi date oriunde în tarã, indiferent de adresa de domiciliu. Cu toate acestea, unele probleme cu care se confruntã Directia Regim Permise vor persista, mai ales cã noile modificãri legislative nu au o solutie si pentru acestea.

Vesti bune pentru viitori soferi, mai ales dupã ce legislativul a anuntat modificãri însemnate în ceea ce priveste examenul pentru obtinerea permisului auto. Astfel, conform propunerilor legislative ajunse pe masa senatorilor, viitorii soferi vor putea sustine examenul teoretic (sala – n.r.) înainte de a efectua orele de condus, împreunã cu instructorul. De asemenea, o altã modificare face referire la faptul cã instructorul îsi va putea însoti elevul la examenul practic (orasul – n.r.). În plus, viitorii soferi vor putea sustine cele douã examene pentru permis oriunde în tarã, indiferent de adresa de domiciliu. Acest lucru ar scurta, de fapt, timpii de asteptare mai ales dacã elevii se vor îndrepta cãtre judetele mai libere. De asemenea, rolul pe care-l va avea instructorul atunci când îsi însoteste elevul la proba practicã nu a fost încã stabilit, aceste lucruri vor fi puse la punct dacã legea va fi adoptatã. Conform propunerilor legislative, instructorul va lua fizic locul politistului, va sta în dreapta, iar examinatorul va sta pe bancheta din spate. Motivele pentru aceste schimbãri tin în principal de confortul psihologic al celui care sustine examenul pentru obtinerea perismului. Cât despre posibilitatea de a da de carnet oriunde în tarã, nu doar acolo unde avem domiciliul, initiatorii spun cã o astfel de mãsurã este necesarã din cauza timpilor de asteptare foarte mari în unele judete. În plus, proba teoreticã va putea fi sustinutã chiar dacã nu au fost fãcute în prealabil acele ore de condus. Si aceasta ar putea fi o mãsurã menitã sã scurteze timpul dintre momentul în care sunt finalizate orele de condus si pânã când este sustinut efectiv traseul, cu examinatorul în masinã. În schimb, aceste propuneri nu rezolvã alte probleme cu care se confuntã în prezent Directia Regim Permise legate de lipsa de personal sau slaba pregãtire a viitorilor soferi.

Orele suplimentare, manã cereascã pentru unii instructori auto

Legat de slaba pregãtire a viitorilor soferi, tot mai multe voci discutã si de lipsa de implicare a unor instructori auto care pot încasa bani fãrã sã facã mai nimic. Mai exact, candidatul care a picat proba practicã este obligat, prin lege, sã mai plãteascã 250 de lei, pentru obtinerea unei adeverinte care sã ateste faptul cã au fost efectuate ore de condus supliementare necesare, cel putin în teorie, pentru a remedia greselile candidatului. „În majoritatea cazurilor, candidatul va obtine acea adeverintã fãrã se efectueze si orele de conducere. În schimb, va plãti suma necesarã. Acele ore suplimentare se vor efectua numai dacã acel candidat insistã. În conditiile în care un instrucor auto vine cu o serie de 20-30 de elevi sãptãmânal sau lunar si jumãtate din ei picã proba teoreticã, atunci suma care-i intrã în buzunar, fãrã sã facã nimic, nu este deloc de neglijat”, spun unele voci.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Părerea mea este că tu consumi cam mult. Ce dracu fumezi de îți iasă câte 30 elevi săptămânal? Dar 250 lei pe adeverință? Nu vă faceți analize psihologice la angajare?

  2. Faceți în asa fel încât distanta dintre sala și traseul sa fie mult mai scurtă. Când piața muncii are nevoie de șoferi profesioniști școală durează o veșnicie. Când te gândești ca mulți șoferi profesioniști vor pleca în afara și vor aduce miliarde de euro înapoi în economia României, guvernanții trebuie sa ia masuri în privința asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.