Guvernul a aprobat legea consumatorului vulnerabil de energie. Ce câştigă românii

Executivul a aprobat în ședința de joi proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, cu o întârziere de 8 ani.

Guvernul ar fi trebuit să aprobe actul normativ încă din 2012, de când a fost reglementată liberalizarea treptată a pieței energiei și gazelor naturale, dar nici acum nu se poate spune că va exista o lege în vigoare privind consumatorul vulnerabil, în condițiile în care va trebui să treacă și prin Parlament, unde ar putea suferi modificări, iar termenul de aplicare este 1 septembrie 2022.

Legea a fost inițiată de Ministerul Muncii. Principalele măsuri de protecție socială adoptate sunt ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului, informează Ministerul Muncii, citat de Hotnews.

În ceea ce privește ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece, actul normativ aprobat de guvernul României prevede:

– se reglementează tipul de ajutoare: pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și cu combustibili solizi sau lichizi;

– se stabilește limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creștere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.

– cuantumul ajutoarelor se stabilește prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Valoarea de referință la care se aplică compensarea procentuală este de 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei), 500 lei pentru energie electrică (dublu față de cuantumul actual de 240 lei), 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (fața de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS), iar pentru energie termică valoarea de referință este dată de prețul local al gigacaloriei. …https://www.romaniatv.net/guvernul-a-aprobat-legea-consumatorului-vulnerabil-de-energie-ce-castiga-romanii_5375063.html
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ