Guvernul s-a angajat faţă de FMI că legislaţia de implementare a legii de salarizare unitară va include mai puţine sporuri, va introduce un sistem prin care salariile bugetarilor vor fi corelate cu cele din privat şi vor fi legate de responsabilităţile angajatului la locul de muncă şi de calificare.
„Prin noua lege se va asigura că structura de clasificare salarială este simplificată, iar plăţile vor fi legate în principal de responsabilităţile la locul de muncă şi de calificare. Noul sistem de salarizare va fi evaluat în raport cu salariile din sectorul privat, printr-un studiu al salariilor, pentru a se asigura că salariile din sectorul public sunt în general aliniate la condiţiile actuale de pe piaţa muncii, în limita constrângerilor”, se arată în memorandumul tehnic ataşat scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI, obţinut de MEDIAFAX, în care noua lege a salarizării unitare ocupă un capitol aparte şi detaliat la secţiunea „condiţionări”.
Vezi aici textul integral al scrisorii suplimentare de intenţie la acordul cu FMI
Legea va introduce o limită de 30% a cheltuielilor de personal , altele decât cele cu salariile faţă de totalul cheltuielilor de personal, şi va limita sporurile individuale pentru personalul civil, plăţile de „stimulente” urmând să fie tratate ca sporuri, mai este indicat în document.
Guvernul a promis totodată FMI că nu va trimite Parlamentului modificările la Legea salarizării înainte de a primi avizul instituţiei internaţionale şi al Comisiei Europene şi că modificările vor fi adoptate până la sfârşitul lunii octombrie.
Documentul a fost convenit cu experţii Fondului Monetar Internaţional în urma misiunii de evaluare a FMI din perioada 26 iulie-4 august la Bucureşti pentru eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumut, în valoare de peste 900 milioane de euro.
România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 miliarde euro.
mediafax.ro