23.9 C
Vaslui
25-mai-2022

Guvernul lui Cioloș și mica republică de la Bârlad a senatorului Bîca

CONDIȚII… Senatorul Bîca joacă dur la formarea noului Guvern. Pentru votul său, vrea jumătate de împărăție și pe Boroș mireasă în PNL

CERINȚE… Provocarea lui Iohannis cu nominalizarea lui Cioloș pentru găsirea unei majorități care să-l propulseze premier i-a înfierbântat pe unii politicieni de la Vaslui. Senatorul Bîca, simțind că votul său din Parlament e mai valoros ca punguța cu doi bani din poveștile lui Creangă, pune condiții dure pentru a vota împotriva unui guvern condus de USR și susținerea unuia minoritar PNL. Acest imbold vine de la tătucul său, Ludovic Orban, care deja s-a poziționat pro USR și consideră că singura soluție ca dreapta să guverneze este o alianță PNL-USR-UDMR și minorități. Reporterii Vremea Nouă au aflat și prețul lui Bîca, care nu este deloc modest. Vrea jumătate de împărăție și Boroș înscăunat rege la Bârlad. Nu e poezie, ci realitatea, fiindcă acesta vrea controlul total pe sudul județului și numirea imediată a lui Boroș pe poziția de președinte interimar la PNL Bârlad.

Mutarea lui Klaus Iohannis, prin care transferă USR-ului lui Cioloș misiunea de a forma noul guvern, nu este atât de surprinzătoare pe cât încearcă unii să o vândă opiniei publice. Este o chestiune de aritmetică parlamentară, dar și o consecință a faptului că atât PSD, cât și PNL, la consultările cu președintele nu au venit cu o propunere de premier. Iohannis a lucrat cu materialul clientului! L-a numit pe Cioloș premier, fiind singura nominalizare făcută la negocieri. Și, într-un fel, se și face dreptate. Cioloș a fost vioara întâi în USR-PLUS care a încurajat criza guvernamentală prin demisia miniștrilor săi, dar și liderul care a adus voturile pentru dărmarea guvernului condus de Cîțu. În ascuns, i s-a împlinit și dorința lui Orban, care-și dorea să-i moară capra lui Cîțu. Dacă va găsi ori nu suficiente voturi Cioloș în Parlament pentru a-și trece guvernul său, vom vedea. Interesant este de urmărit ce se întâmplă în județul nostru, unde avem două tabere care se bat cap în cap în PNL, un PSD mai puternic ca niciodată și un AUR care are doi parlamentari în județ, transformându-l în a treia forță politică a Vasluiului.

Pesediștii vasluieni, câștigătorii absoluți ai acestei crize guvernamentale

Pesediștii din județ sunt cei mai încântați. Astăzi ei sunt cei care culeg roadele crizei politice, transformându-i în câștigători de etapă, mai ales că toate deconcentratele sunt conduse și populate cu oamenii lor. În Vaslui, putem spune că guvernează PSD, cu câteva mici excepții. PNL conduce doar ISJ și AJOFM, în rest, Finanțele, APIA, ITM, Direcția Agricolă, Protecția Consumatorilor, AFIR, AJPIS, Casa de Pensii, Statistica, Consiliul Concurenței etc sunt conduse de oamenii loiali lor. Acest lucru îl și determină pe Ciolacu să fie ironic, declarând despre nominalizarea lui Cioloș că e o rocadă în tabăra pierzătorilor. Nici Cîțu nu rămâne dator, spunând că PNL nu va vota Guvernul Cioloș, însă rămâne o necunoscută: ce vor face parlamentarii loiali lui Orban, printre care se află și senatorul Iulian Bâca, bârlădeanul care și-a arătat de mult colții, mârâind amenințător la tabăra lui Cîțu? În primul rând, va încerca o reabilitare a bunului său prieten, primarul Boroș, care a pierdut copilărește președinția organizației PNL Bârlad, dar și o repoziționare a taberei lor de la Bârlad, care a pierdut rușinos alegerile județene de partid.

Bîca s-a umflat în pene și vrea jumătate de județ

Liberalii își doresc ca useriștii să nu strângă voturile necesare validării unui nou guvern și speră ca Cioloș să fie pe post de iepuraș. Deja se discută în culise ca ministrul Finanțelor să aibă acest rol, repetând scenariul din primăvara anului trecut, numai că, iată, Iohannis a mutat corvoada în curtea progresiștilor. Odată încheiată prima etapă, ei speră ca de frica anticipatelor să se închege o majoritate în jurul unui nou lider al PNL, care să vină puternic din spate și să fie salvatorul României, o poveste pe care românul de rând nu o mai înghite. În acest decor, senatorul Bîca, simțind vânt în pupă, a decis să devină jucător. Cu convingerea că votul său este unul de aur, încearcă să-l joace cât mai abil cu putință, dar lipsa de experiență îl determină să gafeze copilărește. Iată ce ne spun colegii săi senatori liberali care au stat de vorbă cu el și l-au întrebat cum se va poziționa în noul context politic. Acesta ar fi răspuns franc, că va vota cu tabăra lui Cîțu doar în anumite condiții. Și anume, își dorește ca imediat primarul Boroș să fie readus în fruntea organizației Bârlad, iar acesta cere și o autonomie în jumătate dintre organizațiile PNL din județ. Adică, să controleze sudul județului, fără ca președintele ales, Nelu Tătaru, să aibă drept de veto. Curios este că acest elan pe care și l-a luat Bîca, vine doar de la suportul lui Orban, care le-a promis în caz de avarie un partid nou.

Tabăra lui Orban de la Bârlad a împărțit posturile de parlamentari ai noului partid

NERĂBDĂTORI… La Bârlad, conflictul este deschis între liberalii pașoptiști (cei care ascultă de gruparea Bîca-Borș) și liberalii legiști coagulați acum în jurul subprefectului Onofrei. Dacă la nivel de București doar se discută despre un nou partid liberal, format în jurul lui Orban, la Bârlad lucrurile au avansat. Deja s-au împărțit până și posturile de parlamentari în așa zisul nou partid. Asta arată lipsa de experiență a topometristului militar Bîca, care consideră politica un poligon de tragere, iar pe colegii liberali, soldăței în câmpul tactic. Interesante sunt și condițiile dure pe care acesta le pune pentru a vota un Guvern minoritar PNL la a doua strigare a lui Iohannis. Vrea controlul pe jumătate din județ, adică să fie egalul lui Nelu Tătaru la Vaslui și reabilitarea de îndată a lui Boroș, deși gruparea lor la alegerile județene nu a luat decât vreo 18 voturi din 330. Acest lucru arată infantilismul lui Bîca, care nu înțelege că lui Tătaru îi vine mai ușor să-i convingă pe pesediștii din Vaslui să voteze un guvern minoritar PNL, decât să-i accepte aberațiile de copil răsfățat, care încă mai crede în Moș Crăciun și confundă caleașca trasă de reni cu lăptăreasa.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here