-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

Guvernul Olandei DEMISIONEAZĂ. Negocierile privind reducerea deficitului public au eşuat

- Advertisement -

Premierul olandez Mark Rutte va prezenta demisia Guvernului său minoritar de centru-dreapta după eşecul negocierilor privind reducerea deficitului public cu aliatul său din Parlament, partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders, a anunţat luni agenţia de presă olandeză ANP, citată de AFP.

Premierul se va întâlni cu regina Beatrix, şeful statului, la ora 14.00 (15.00 ora României), la Haga, pentru a o informa despre „situaţia politică actuală”.

Negocierile cu privire la reducerea deficitului public, declanşate la 5 martie, au eşuat sâmbătă.

Wilders a părăsit masa negocierilor, rupând acordul de susţinere care lega Partidul Libertăţii (PVV) de Guvernul minoritar, pus în aplicare din octombrie 2010.

Alegerile legislative anticipate par „evidente”, aprecia sâmbătă după-amiaza Rutte, care a convocat pentru luni dimineaţa un Consiliu al Miniştrilor extraordinar.

Negocierile între partidul liberal (VVD) al lui Rutte, creştin-democraţii din CDA şi PVV-ul lui Wilders ar fi trebuit să permită realizarea unor economii în valoare de 16 miliarde pentru 2013, în vederea respectării normelor zonei euro în materie de deficit public. Însă Wilders a refuzat să aprobe măsurile, care, în opinia sa, ar fi scăzut prea mult puterea de cumpărare a olandezilor.

Partidul lui Wilders, eurosceptic şi islamofob, susţinea Guvernul în Parlament, unde i-a asigurat o majoritate de 76 de mandate, din cele 150 câte numără Camera inferioară, până la demisia, pe 21 martie, a unui deputat PVV, devenit independent.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.