Guvernul plânge pe umerii celor care câștigă salariul minim pe economie, vasluienii sunt campioni naționali

POPULISTĂ… Raluca Turcan a tăcut mâlc când Guvernul din care face parte a decis creșterea salariului minim cu doar 41 de lei, însă acum plânge de grija celor care au aceste salarii, afirmând despre ei că “trăiesc în condiții identice cu cei care sunt dependenți de ajutorul social”

IPOCRIZIE… Ministrul Muncii consideră că “România sărăciei este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim”, atrăgând atenția asupra faptului că cei 1,4 milioane angajați din sistemul privat declarați ca având venituri echivalente cu salariul minim pe economie “trăiesc în situații aproape identice cu unii care sunt dependenți de ajutorul social”. Declarația ministrului Raluca Turcan vine la doar trei luni după ce guvernul din care și domnia sa face parte a majorat salariul minim cu doar 41 de lei/lună, adică 0,24 lei pe oră.   

De la 1 ianuarie, după o analiză “la rece”, guvernul Cîțu a majorat salariul minim pe economie de la 2.230 de lei brut, la 2.300 de lei brut, adică cu 3%, ceea ce înseamnă o creștere netă de 41 de lei/lună, de la 1.345 la 1.386 de lei net/lună. Astfel, ora de lucru a crescut de la 7,94 de lei net la 8,18 de lei net, adică cu 0,24 de lei/oră. Potrivit datelor oficiale, în România 50,3% dintre contractele de muncă din REVISAL au un nivel salarial cuprins între 1.300 de lei 1.600 de lei net/lună.

80.000 de angajați din sistemul public și 1,4 milioane de angajați din privat câștigă salariul minim

La trei luni după mărirea în bătaie de joc a salariului minim, ministrul Muncii iese în spațiul public cu o declarație care șochează, dar care în același timp reflectă un adevăr pe care toată lumea îl știe, mai puțin premierul Cîțu, care a considerat că o creștere de 41 de lei  este mai mult decât  suficientă. Șefa de la Ministerul Muncii spune că cei care câștigă salariul minim trăiesc precum asistații social, țara noastră având 1,4 milioane de angajați cu acest salariu care lucrează la privat. “Să știți că România sărăciei nu e doar legată de asistența socială. România sărăciei este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – și de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiți cu salariul minim”, a declarat Raluca Turcan. Aceasta a adăugat că mai gravă este situatia celor din sectorul privat plătiți cu salariul minim, despre care a spus că trăiesc aproape la fel de greu precum beneficiarii de ajutoare sociale. “Insă mult mai dramatică este situatia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declarați cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situații aproape identice cu unii care sunt dependenți de ajutorul social și acolo avem obligația să creștem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piața muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a adăugat ministrul.

Județul Vaslui, la polul sărăciei

Cu siguranță, Raluca Turcan cunoștea aceste date și înainte ca Guvernul din care face parte să crească salariul minim cu doar 41 de lei, însă ele nu au fost prezentate pentru a nu strica analiza lui Cîțu. Ce este mai trist este că în fiecare an diferențele dintre bogați și săraci se adâncesc din ce în ce mai tare. Bucureștenii își permit, de exemplu, cheltuieli de trei ori mai mari decât cei din Vaslui. Asta în vreme ce prețurile la mâncare și utilități nu diferă prea mult. Locuitorii din Capitală au, de altfel, puterea de cumpărare cea mai mare, cu 80% peste media națională, în timp ce locuitorii județului Vaslui se află la coada clasamentului, cu o putere de cumpărare de aproximativ 37% sub media națională. Pe regiuni, românii din vestul și din centrul țării au o putere de cumpărare peste medie, cei din Oltenia și Moldova sunt la polul opus.
22 COMENTARII

 1. Către, Cococel, Dani… Aveți dreptate dar, ați uitat ca din mia de lei produsa în privat se adauga:impozit venit, profit, impozit dividende, impozit la i. Pozit pe dividende(parca minim 2300 +0.2% din ce depășește nu știu ce suma, Caș la dividende,,,,,,,, câte naiba mai sunt????? Trăiască PCR.

 2. Daca vedem multe autoturisme personale si cozi la supermarket, acest fapt este explicabil, in municipiul Vaslui traiesc mai mult de jumatate din cei 38.000 de bugetari din judet si care in general au salariul mai mare decat minimul pe economie. Iar la o populatie reala, care zic eu nu depaseste 60.000 de locuitori conteaza daca ai 19.000 de bugetari.

 3. Așa cu salariul minim pe economie, toți vasluienii au mașină in fața scării, două concedii pe an si mănâncă pe la restaurante! Trăiască evaziunea in mediul privat! Deși asta este singura lor solutie. Statul nu ii ajuta si nu i-a ajutat cu nimic. Indiferent de cine a fost la putere.

  • Daca ai mașină este semn de prosperitate?? Mașină este un lucru că și mașină de spălat. ai dreptate însă cu evaziunea din privat. Sunt multi privați care pur și simplu nu vor sa de-a mai mult decât prevede minimul pe economie. Sunt niste lacomi care nu se mai satura .nici codul muncii ne este respectat de majoritatea patronilor din Vaslui…patroni…..vorba vine niste oportuniști ajutați de instituțiile statului de multe ori..de ce nu se autosesizează inspectorii ITM la timpul de lucru în mediul privat.?????dai salariu minim ..dar să lucreze omul nu mai mult de 40 de ore pe săptămână….de ex. .angajații vascar de la magazine au numai patru libere pe luna cu salariu minim. Mi se face greata de mediul privat din vaslui.profitati de oameni și-i explorați la maxim .daca nu v-ar impune statul să dați un minim pe luna ați fi că vechii boieri care dădeau cate o data de faina la ziua lucrata. Mars.

   • in tari civilizate salariul minim se da duar cei care au jumate de norma, chiar si cei fara calificare au salar de +1000€ unde minimul este vreo 600€

    • cand ai de unde si administrezi cu cap normal ca se da, in multe tari, Anglia, Germania etc, veniturile pana la 10 mii de euro sunt venituri de subzistenta, nu sunt taxate, nu se impozitează, nu ii rup cu taxele sa crească burta si pensiile private ale bugetarilor ca la noi

 4. De unde si până cum e de vină Guvernul actual? Votați toți cu trandafirii,cu Buzatu și Șaormel și apoi e de vină actualul guvern pentru ca nu e dezvoltat Vasluiul. Cine a facut idioțenia cu jumate din salariu impozitat? Madam Olguța cu părul de foc!!! Dacă ne mai deșteptăm poate ieșim și noi la liman.

   • Toate de pana acum sunt de vina.
    Nici unul nu s-a raportat cu cheltuielile bugetare la cât produce economia, toți au mers cu trompeta sa ajungem la salarii europene fără sa conteze ca economia noastră nu produce cât ceilalți.
    Ei vrând bani si privatul neputând produce l-au strâns gat cu taxe ca sa ajungă la salarii europene, doar ei, nu cum era normal mai întâi sa ajungă economia acolo si după aceea sa-si facă salarii europene.
    Acum normal ca sunt într-un cac.t si n-o sa fie alte soluții decat faliment sau strânsul de gat si mai tare la privat

    • la bugetari au ajuns la salarii europene, in spania un medic de familie are vreo 3000€ aproximativ depinde d zona, la noi ajunge la vreo 20 000ron un medic de familie cu “sporuri” si alte rahaturi, duar la privat a ramas saracie, unde nu se prea respecta codul muncii.

   • Guvernul României actual este pus în funcție de Crăciun…41% a hotărât să ne ia partidul lui Buzatu și Șaormel prin mâna oltencei cu părul de foc Olguța!!! Chiar uităm de la mâna până la gură, avem memorie de peste de acvariu? PSD a facut rahaturile și acum vă plânge de milă cu banii la buzunarul de la piept!!!!

 5. Salarul minim o prostie, nu obliga privatul ce salar sa dea. Esti bun, esti platit, nu stii nimic nu iei bani. Toata lumea vrea bani, dar meserie nu stie nimeni. Unde gasesti astazi electricieni, sudori, instalatori, prelucratori prin aschiere, ingineri in domeniile de mai sus sau sa nu mai vorbim de lipsa de oameni calificati in constructii. Majoritatea populatiei astazi au maxim 8 clase, restul sunt fara bac si cu facultati la distanta. Nu stiu sa faca nimic dar vor bani ca asa i a invatat statul roman. La privat nu merge. In sistemul bugetar e jale peste 80% sunt analfabeti functionali dar au salarii de nabab.

  • problema este ca patronii la privat nu ar oferi nici 1000 ron daca nu ar fi obligati mai ales in judete mici unde nu prea sunt locuri de munca si patronii isi bat joc de angajati, asta cu scoala este prostie, in tari civilizate fara scoala tot faci un salar mediu depinde de cat de grea este munca.

 6. diferenta de la 2300 la 1386 este furata de stat, aproximativ 41% se munceste degeaba ca sa aibe ce fura statul, in nici o tara civilizata taxele sunt asa de mari. Sa le faca maxim 10% daca au intentii bune.

 7. Impozitare graduala că în germania. PNL parca tuna și fulgera când PSD a impus impozitarea salariului cu patruzeci și ceva la suta. Să revină la vechea impozitare daca le este mila de săraci. Sau cum am zis .impozitare graduala.

  • Deja plătim toți 42.8 % din salariu ca si taxe.
   Cam cât ai vrea?
   Vrei sa ii descurajezi de tot pe cei care inca mai muncesc? Noi nu suntem Europa, suntem ruptii in fund din Europa.

LĂSAȚI UN MESAJ