9.4 C
Vaslui
22-mart.-2023

Haaretz: Israelul şi-a amânat atacul asupra Iranului pentru 2013

- Advertisement -

Guvernul de la Ierusalim a fost nevoit să îşi amâne planurile de bombardare a instalaţiilor nucleare iraniene cel puţin până în primăvara lui 2013 după ce o simulare de război desfăşurată luna aceasta de Pentagon i-a pus în alertă pe strategii americani cu privire la riscul izbucnirii unui război regional, dezvăluie ziarul israelian Haaretz.

Potrivit simulării desfăşurate de-a lungul a două săptămâni, numai un singur atac iranian, în replică la un eventual raid israelian, ar duce la moartea a cel puţin 200 de militari americani staţionaţi în Golful Persic. Scenariul a pornit de la premisa că iranienii îi consideră pe americani complici la un eventual bombardament asupra obiectivelor sale nucleare.

Responsabilitatea morţii oricărui soldat american va fi atribuită statului evreu iar oficialii americani, de la mic la mare, vor fi nevoiţi să dea explicaţii serioase pentru o astfel de situaţie. Israelul se vede astfel nevoit să ia în calcul avertismentele ferme lansate de administraţia Obama, scrie Haaretz. Atacul nu a fost anulat, ci doar amânat, subliniază publicaţia citată.

În schimb, americanii au dat garanţii statului evreu că vor aloca fonduri mai multe scutului israelian antirachetă, Iron Dome. Anunţul a fost făcut marţi de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Little. În aceeaşi zi, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, i-a mulţumit omologului său american Leon Panetta.

„Atunci când Barak i-a mulţumit administraţiei Obama pentru consolidarea securităţii Israelului, el a renunţat de fapt la pretenţia de a ataca Iranul fără permisiunea Statelor Unite înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie”, conchide Haaretz.

Avanpost în Azerbaidjan

Acelaşi cotidian mai dezvăluie, citând revista americană Foreign Policy, că Israelul a cumpărat un aerodrom în Azerbaidjan, chiar lângă graniţa cu Iranul, spre nemulţumirea strategilor de la Pentagon care trebuie să ia în calcul şi un scenariu de război care include mai nou şi Caucazul.

În februarie, Israelul a semnat un acord militar în valoare de 1,6 miliarde de dolari în baza căruia statul evreu se angajează să livreze armatei azere drone şi baterii antiaeriene. Acordul l-a iritat pe premierul turc Recep Tayyip Erdogan, după ce Israelul suspendase un contract similar cu armata turcă pe fondul relaţiilor tot mai distante între cele două ţări foste aliate.

Pe lângă aerodromul achiziţionat, Israelul mai are acces şi la alte baze militare din vremea URSS, abandonate între timp, situate în apropierea graniţiei cu Iranul. Nici administraţia de la baku, nici guvernul israelian nu au confirmat aceste informaţii.

www.evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.