19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Halloweenul a devenit incet-incet si romanesc!

- Advertisement -

HAPPY HALOWEEN!… Halloweenul este una dintre cele mai vechi sãrbãtori, originile ei gãsindu-se cu mii de ani în urmã. Sãrbãtoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentatã, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. Traditia Halloweenului rezistã si dupã aparitia crestinismului. La noi în tarã ea a apãrut imediat dupã Revolutia din 1989.

Povestea spune cã, în aceastã zi, de 30 octombrie, spiritele persoanelor care au murit în ultimul an se întorc pe pãmânt în cãutarea unor corpuri vii pentru a le poseda pe perioada anului viitor, aceasta fiind singura sperantã de a avea o viatã dupã moarte. Sãrbãtoarea pe care o cunoastem sub numele de Halloween a fost influentatã, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. Traditia Halloweenului rezistã si dupã aparitia crestinismului.

Legenda “lanternei lui Jack”

Obiceiul “lanternei lui Jack” vine din folclorul irlandez. Asa cum spune legenda, un bãrbat pe nume Jack, care era cunoscut ca un betiv si glumet, l-a pãcãlit pe Satana sã urce într-un copac. Apoi Jack a sãpat în trunchiul copacului o cruce, astfel Satana rãmânând prins în copac. Jack a fãcut o întelegere cu Satana: dacã nu-l mai ispiteste niciodatã, îi promite ca îl lasã sã coboare din copac. Asa cum spune povestirea, dupã ce Jack a murit, nu a fost primit în Rai din cauza felului sãu de a trata lucrurile, dar nu a fost primit nici în Iad deoarece l-a pãcãlit pe Satana. În schimb, Satana i-a dat un singur tãciune care sã-i lumineze drumul prin întunericul rece. El a pus tãciunele într-o rapitã pentru a-l putea tine aprins mai mult timp. Initial irlandezii foloseau rapita drept “lanterna lui Jack”. Dar când imigrantii au venit în America au descoperit cã dovlecii se gãseau mult mai usor decât rapita. Astfel, acum , “lanterna lui Jack” se face dintr-un dovleac scobit, luminat de un tãciune sau de o lumânare.

Halloweenul cucereste Lumea Nouã

În secolul al XIX-lea, peste 7, 4 milioane de imigranti au ajuns în America aducând cu ei obiceiurile europene .700.000 dintre acestia erau irlandezi catolici. În 1921 ,in statul Minnesota este celebratã prima sãrbãtoare de Halloween pe teritoriul american. In New York a început in 1923, iar în Los Angeles în 1925.Astfel, nu a mai durat mult pânã când a devenit o sãrbãtoare nationalã. Cu toate acestea, timpul, moda într-o continuã schimbare si tendintele mercantile ale Lumii Noi par a fi cel mai crunt dusman al esentei acestei traditii strãvechi. Între timp, nu numai lanterna de rapitã a lui Jack a fost schimbatã cu dovlecii scobiti, dar si deghizarea zânelor care colindau la fiecare usã a devenit “trick or treat”. Focurile au rãmas populare, dar nu pentru a îngrozi spiritele rele, ci pentru a prezice viitorul. În ultimii ani, sãrbatoarea de Halloween a cãpãtat multi adepti si la noi în tarã. Deghizarea în costume macabre si traditia dovlecilor sculptati în formã de felinar, precum si dulciurile împãrtite copiilor au transformat-o pe aceasta într-un eveniment drag, atât celor mici , cât si celor mai în vârstã. La Bârlad, în aceastã searã toate cluburile din localitate au organizat petreceri “cu vrãjitori si fantome” de Halloween, la care vor participa elevi de la toate liceele din oras. Tinuta de Haloween este obligatorie!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.