4.4 C
Vaslui
30-nov.-2022

În judetul Vaslui se moare de foame (foto, video)

- Advertisement -

HALUCINANT! Doi copii din Gârceni au trãit, douã zile, cu un mãr

FLÃMÂNZI …Foamea face ravagii în judetul Vaslui. Doi copii, de 11 si 12 ani, din satul Trohan, comua Gârceni, au fost adusi, ieri, cu ambulanta la Vaslui dupã ce unul dintre ei a lesinat pe ulita satului din cauza inanitiei. Acestia au trãit, în ultimele douã zile, doar cu un mãr. Tatãl lor, în disperare, a plecat la muncã, în judetul Vrancea, la o fermã, lãsând copiii în grija unui vecin. Dar vecinul s-a dovedit fãrã inimã. Copiii, chinuiti de foame, au avut puterea sã meargã la scoalã, dar pe drum, la întoarcere, unul din ei a cãzut rãpus de foame. Fratele mai mare a avut puterea sã alerteze vecinii. Rãmân totusi mari semne de întrebare. La scoalã, nimeni nu a sesizat cã acesti copii sunt subnutriti? Reprezentantii Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui i-au preluat pe cei doi copii.

Ieri, în timp ce la sediul DGASPC Vaslui se lansa somptuos un nou proiect, menit sã previnã excluziunea socialã în rândul copiilor, în satul Trohan, comuna Gârceni, doi frati de 11, respectiv 12 ani, lesinau de foame pe ulitele satului. Povestea celor doi a început în urmã cu patru ani, când mama lor i-a pãrãsit, lãsându-i în grija tatãlui. Desi necãjit si permanent abonat la ajutoarele sociale, acesta a avut grijã ca celor doi bãieti sã nu le lipseascã nimic, chiar dacã acest lucru pentru ei a însemnat minimul necesar supravietuirii. Numai cã, în urmã cu douã sãptãmâni, soarta celor trei s-a înrãutãtit si mai tare. Constrâns de situatia financiarã precarã, tatãl a plecat la muncã, în Focsani, nu înainte de a-si lãsa copiii în grija unui vecin. Grijã însã e mult spus. În ultimele zile, cei doi frati n-au fost deloc hrãniti, iar starea lor de sãnãtate a atras atentia profesorilor de la scoalã. Cadrele didactice au discutat, vineri, de o mobilizare cu mâncare si haine pentru copii, mobilizare care, ieri, s-a dovedit a fi prea târzie. În timp ce se întorcea de la scoalã, cel mai mic dintre frati a lesinat pe ulita satului din cauza foamei. Cel care a chemat ambulanta a fost primarul comunei Gârceni, Mircia Scutelnicu. “ Este vorba despre o familie necãjitã din satul Trohan, o familie cu patru copii. În urmã cu 4 ani, pãrintii s-au despãrtit. Doi dintre copii au fost luati de mamã, iar acestia doi au rãmas la Damian, cã asa îl cheamã pe tatãl lor, om necãjit, dar muncitor. L-am ajutat tot timpul, ba cu ajutoarele europene, ba oferindu-i câte un loc de muncã. Zilele trecute a plecat la Focsani, a zis cã se duce sã munceascã la o vie, iar pe cei doi i-a lãsat în grija unui vecin. Nu stiu ce grijã a avut vecinul ãla al lor de ei, de au ajuns în halul acesta. Situatia lor era cunoscutã si la scoalã. Nora lucreazã acolo si mi-a spus cã profesorii s-au mobilizat ca sã-i ajute pe copii, dar uite cã s-a întâmplat ce s-a întâmplat si au fost luati cu ambulanta. Am vorbit si cu domnul Armeanu de la Protectia Copilului, din ce am înteles, vor fi dusi într-un centru”, ne-a declarat primarul comunei Gârceni, Mircia Scutelnicu.

În douã zile au mâncat un mãr

Cei doi frati au ajuns, ieri, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, dezhidratati si înfometati. “Nu mãnâncã, nu se alimenteazã de aproximativ douã zile. I-am gãsit înfometati si dezhidratati”, a declarat asistenta de pe ambulantã. “De douã sãptãmâni suntem singuri în casã. Tata a plecat la Focsani. Fratele meu a mâncat un mãr, ieri, iar azi n-am mâncat nimic”, a spus fratele mai mare. Cazul acestor copii i-a înduiosat pe medicii din Spitalul Judetean, care i-au tratat cu multã afectiune. Fratele cel mic pãrea cel mai afectat de lipsa hranei. Au fost preluati de DGASPC Vaslui si cazati în unul din centrele acestora.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.