spot_imgspot_img
10.5 C
Vaslui
24-apr.-2024

Harababură totală cu abonamentele de transport ale elevilor, înainte de începerea școlii (FACSIMIL)

- Advertisement -

PROBLEME… Elevii vasluieni vor trebui să-și plătească abonamentele de transport către unitățile de învățământ, deși la ora aceasta este în vigoare o lege care le asigură acestora gratuitatea la serviciile publice de transport local și județean. Până iarna anului trecut, transportul elevilor s-a făcut în baza HG 435/2020, care prevedea clar că decontările abonamentelor se fac 50% de către Consiliul Județean, 50% de către Ministerul Educației. Transportatorii își primeau banii cu condiția ca elevii pe care îi aduceau în oraș să nu aibă absențe la școală. Această condiție a dispărut din noua lege 226/2020 care reglementează transportul elevilor către unitățile de învățământ, ceea ce trebuia să fie un motiv de bucurie pentru operatorii de transport. Modificările legii au înrăutățit însă situația și mai tare, după ce efortul financiar al decontării acestor abonamente a fost transferat în totalitate către UAT-urile unde elevii navetiști au domiciliul.

Cum aceste fonduri nu se văd nicăieri la orizont, nici operatorii de transport persoane nu par dispuși să își asume vreun risc, mai ales că aproape toți au de plătit leasinguri, angajați și facturi la service-uri. “Trebuie să recunoaștem că până în iarna anului trecut, cât a fost în vigoare HG 435/2020 în forma ei inițială, noi am avut o colaboare foarte bună atât cu unitățile de învățământ cât și cu Consiliul Județean Vaslui, care ne-au decontat toți banii pe abonamente. Sunt patru județe în toată țara unde operatorii de transport și-au primit banii integral, printre care și Vasluiul. Deci, din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să fim nemulțumiți. Problemele apar odată cu intrarea în vigoare a noii legi, 226/2020, care a mutat întreaga responsabilitate a decontării acestor abonamente către unitățile administrativ teritoriale. Legea spune că elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean rutier pe tot parcursul anului calendaristic, fără alte completări. Ce se întâmplă cu un elev care vine de la Muntenii de Sus în Vaslui, pentru a merge la liceu, dar în gară se întâlnește cu verișorul lui din Băcești și amândoi decid să lase școala și să plece la Băcești pentru a se juca pe televizor? Ei au dreptul să circule gratuit, pentru că așa spune legea, dar cine va deconta drumul celor doi până la Băcești? Aceeași lege nu specifică nici câte drumuri are voie să facă un elev în fiecare zi. Poate un elev are practica dimineața, iar după-amiaza are ore și trebuie să facă două drumuri la școală. Cum va deconta operatorul de transport acele drumuri? Se va duce elevul cu orarul la primărie, să le explice celor de acolo de ce a făcut două călătorii? Vor suna primăriile din județ la licee, să li se confirme orarul? E o lege ambiguă care, în loc să vină în sprijinul elevilor și transportatorilor, lasă loc la foarte multe interpretări. La ora actuală, noi, operatorii de transport persoane, nu avem nicio garanție că vom putea deconta acele abonamente. Prin urmare, decizia finală a Asociației Transportatorilor Rutieri de Persoane din județul Vaslui este de a încasa contravaloarea abonamentului direct de la elev, urmând ca elevul să depună la unitatea de învățământ sau la primărie abonamentul, chitanța sau bonul fiscal pentru a fi decontat” a declarat Ionuț Simion , președintele Asociației Transportatorilor Rutieri de Persoane din județul Vaslui.

Din cauza “situației confuze”, Consiliul Județean Vaslui a cerut sprijinul Uniunii Consiliilor Județene din România  

Pentru că mai sunt trei zile până la începerea școlii și nu se știe cine va deconta aceste abonamente, transportatorii de persoane din județul Vaslui au solicitat un punct de vedere și Consiliului Județean, instituție cu care au mai colaborat pe această speță. Răspunsul i-a băgat însă și mai tare în ceață. Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, le-a spus că din cauza situației confuze va cere lămuriri, la rândul său, Uniunii Consiliilor Județene din România. Iată răspunsul acestuia. “Referitor la adresa nr.1/25.01.2021 prin care ATPR Vaslui solicită clarificări privind decontarea serviciului de transport rutier persoane pe aria județului Vaslui în baza legii nr. 226/2020, vă comunicăm următoarele aspecte:

Art. 5 din HG 435/2020 privind aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport al elevilor, precum și pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți, aprobate prin HG nr. 42/2017, face trimitere la art. 84 alin (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, aliniat care a fost abrogat prin Legea nr. 226/2020. Odată cu abrogarea alin. (3) au fost introduse noi aliniate în care se face vorbire despre gratuitatea la transport acordată elevilor pe întreg parcursul anului școlar. Astfel, Legea educației naționale nr.1/2011 în art 84 alin (1) și alin (1-1) prevede faptul că elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean pe tot parcursul anului calendaristic, urmând ca decontarea cheltuielilor să se facă de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale. Totodată, art. 84 alin (1-3) prevede faptul că elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ. Potrivit prevederilor art. 104 alin (2) lit. e), finanțarea de bază se asigură din bugetul de stat , pentru cheltuieli cu transportul elevilor din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, în funcție de care se calculează costul standard per elev/preșcolar/anteșcolar.

În final, ținem să menționăm că, determinați de situația confuză a reglementărilor în vigoare privind domeniul transportului public județean de persoane, Consiliul Județean Vaslui a solicitat sprijin Uniunii Consiliilor Județene din România, în vederea inițierii unor demersuri pentru emiterea unor reglementări în domeniu, într-un mod clar, unitar și ușor de pus în aplicare”, se arată în răspunsul dat de conducerea CJ Vaslui.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Sa fie atentă și doamna cu plăcintele cum face cu abonamentele cât și cu autobuzele care nu vin deloc la program mai ales în orele de vârf când ies copiii de la școli…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.