-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

HOATA DE LA FINANTE

- Advertisement -

Fraudã fãrã precedent în DGFP Vaslui

FURT O sefã de serviciu din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Vaslui a reusit o “performantã” fãrã precedent, furând din banii statului sute de milioane de lei vechi, fãrã nicio opreliste. Elena Chiriac, sefa serviciului încasãri din cadrul Trezoreriei municipiului Vaslui, a pus la cale o metodã ingenioasã, prin care subtiliza zeci de milioane de lei vechi lunar, bani care erau transferati la douã bãnci, acolo unde avea conturi personale. Poate, dacã ar fi fost controlatã la timp, crede conducerea DGFP, functionara nu ar fi produs o gaurã în buget de peste 250 milioane lei vechi, cât s-a constatat la un control sumar. Verificãrile sunt la început, iar în DGFP circulã zvonul cã functionara din Trezorerie si-ar fi însusit miliarde de lei din banii statului român. Conducerea Directiei de Finante a sesizat Parchetul pentru faptele Elenei Chiriac. Fosta angajatã a DGFP – Chiriac , destituitã în data de 9 septembrie, prin ordin al sefului Directiei Generale a Finantelor Publice – riscã ani grei de închisoare pentru infractiunile de delapidare, fals si uz de fals.

Caz de o gravitate fãrã precedent la Directia Generalã a Finantelor Publice Vaslui, acolo unde o functionarã cu functie de conducere a tepuit bugetul de stat de sume importante, de ordinul miliardelor de lei vechi (se bãnuieste). Elena Chiriac, sefa biroului Încasãri si evidentierea veniturilor bugetare din cadrul Trezoreriei municipiului Vaslui, a reusit sã deturneze mari sume de bani din bugetul statului român, folosindu-se de neatentia celor care aveau ca atributii controlul sumelor încasate. Metoda a fost uimitor de simplã si periculoasã, deopotrivã: Chiriac urmãrea sumele care se încasau de la persoane fizice si juridice, pe diverse conturi greu de urmãrit – taxe consulare, taxe pasaport, amenzi si penalitãti etc. -, dupã care trecea la “fapte”. Umbla în conturile de venituri, trecea sumele de care avea nevoie în contul de disponibil, iar banii erau transferati pe douã conturi de card, pe care le avea la bãnci din Vaslui. Numai în perioada 1 ianuarie – 31 august 2011, folosind aceastã metodã, Chiriac a “subtilizat” suma de 25.865 lei (peste 250 milioane lei vechi). Conform surselor din DGFP, cea mai mare sumã sustrasã s-a înregistrat în august, 9.925 lei, lunã în care sefa de birou a fost în concediu si a avut cheltuieli mai mari!

Se cautã vinovati…

Uluiti, sefii din DGFP Vaslui încearcã afle cum de a fost posibilã o asemenea delapidare, de o gravitate fãrã precedent. Circulã informatia, neconfirmatã de sefii DGFP, cã functionara ar fi fost implicatã în actiuni similare si acum 11 ani, în 2000, când ar fi încercat o manevrã similarã. Atunci, se spune, ar fi încercat sã scoatã 2 milioane de lei (o sumã foarte mare pentru acea vreme) pe conturile unei firme din Iasi, însã faptele au fost repede descoperite. Banii au fost pusi la loc, iar povestea s-a musamalizat. Conform fisei postului, cea care avea sarcina de a controla activitatea sefei de la Încasãri trebuia verificatã de directorul adjunct pe probleme de Trezorerie, Angela Dumitru. La începutul lunii, directorul adjunct s-a uitat peste rapoartele aduse de Elena Chiriac si a sesizat cã sunt unele probleme cu încasãrile, unele sume fiind sterse din evidentã, fapt pentru care a sesizat Directia de Finante. Culmea, Chiriac era înlocuitoarea directã a sefei adjuncte pentru activitatea de trezorerie, fiind vãzutã ca o functionarã model. Datoritã acestui fapt, nu a fost controlatã o lungã perioadã de timp, actionând dupã principiul fotbalistic “Eu centrez, eu dau cu capul”. Totusi, conform normelor din Finantele Publice, existau balante de verificare zilnice si balante de verificare lunare, iar o simplã cercetare a încasãrilor ar fi scos la ivealã aproape imediat escrocheriile. “Practic, fãrã nicio logicã, doamna Chiriac transfera din unele venituri ale bugetului de stat în cele douã conturi de card personale sume importante. Fiind înlocuitorul doamnei director adjunct Dumitru, avea toate prerogativele cerute pentru o astfel de functie”, a explicat Gheorghe Pascal, Trezorerier-sef al judetului.

Activitatea Elenei Chiriac, verificatã în amãnuntime

Din ordinul sefului DGFP, a fost constituitã o comisie formatã din trei persoane, care va verifica activitatea fostei sefe de birou. Verificãrile au pornit din luna august a.c. si vor continua pe toatã perioada în care Chiriac a ocupat postul de sef al Biroului încasãri si evidentierea veniturilor bugetare. Începând cu data de 9 septembrie, Elena Chiriac a fost destituitã din functie, fiind asteptate sã cadã si alte capete. Prin Finantele publice se vorbeste de un numãr mult mai mare de conturi personale, pe care fosta sefã de birou le-ar fi deschis la bãnci, conturi în care se duceau sumele plãtite de contribuabili în contul diverselor prestatii. Cazul a fost preluat de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vaslui, dupã ce sefii din DGFP au fãcut plângere penalã împotriva fostei angajate, pentru delapidare, fals intelectual si uz de fals. Politistii au început deja audierile în acest caz si cautã sã vadã dacã Elena Chiriac a avut complici sau delapidarea a fost opera unei singure persoane. Cazul de la Vaslui este unic în istoria Finantelor Publice din Moldova, atât prin amploarea pagubelor, cât si prin modul de operare al functionarei implicate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.