2.1 C
Vaslui
29-nov.-2022

Hotie la drumul mare prin satele din judet: vânzãtori cu cântarul mãsluit, metodã sigurã de amãgit bãtrânii

- Advertisement -

ÎNSELÃCIUNE… Niste indivizi pusi pe cãpãtuialã umblã cu un cântar mãsluit, cu care vând cartofi si varzã, dintr-o masinã cu numere de Vrancea. Au pãcãlit pânã acum o multime de oameni, însã ieri, când cei doi „negustori” au ajuns în comuna Bunesti Averesti, au dat peste câtiva localnici isteti, care i-au prins cu sarlatania. O femeie, de pildã, a vrut sã cumpere un sac cu cartofi, negociind sã dea pe kilogram 2,30 lei. Pe cântarul mãsluit al indivizilor sacul avea o greutate de 40 de kilograme, însã cântãrit pe un alt cântar, acesta avea cu aproape 10 kilograme mai putin. Oamenii din Bunesti i-au amenintat pe cei doi indivizi cu Politia, dacã nu dau imediat tuturor oamenilor pãcãliti în acea zi cantitatea corectã de marfã cumpãratã, însã bãrbatii, prinsi cu ocaua micã, s-au urcat în masinã si au dispãrut. „Sã aibã grijã oamenii din satele noastre, cã acestia umblã peste tot si îi amãgesc. Au mãsluit cântarul”, a spus Angelica Fandole, 35 de ani, din localitatea Bunesti, una dintre persoanele pe care vânzãtorii ambulanti nu au reusit sã o pãcãleascã.

Bãrbatii din masina cu numere de Vrancea cutreierã de cel putin o lunã de zile satele din judetul Vaslui, având la vânzare cartofi si varzã. Au clienti destui, mai ales din rândul persoanelor vârstnice, care se bucurã cã, pentru proviziile de la iarnã, nu mai trebuie sã ajungã pânã la piatã, în oras. Numai cã „facilitatea” aceasta vine la pachet cu o înselãciune. Cântarul cu care cei doi bãrbati le cântãreste oamenilor marfa este în asa fel mãsluit, încât sã indice o greutate mai mare decât în realitate, iar cumpãrãtorii sã dea mai multi bani decât s-ar cuveni pentru cât au luat în sacosã. Cam cu 5 sau chiar 10 kilograme era pãcãlitã fiecare persoanã. Cei doi bãrbati vindeau cartofi cu 2,5 lei kilogramul, iar varza o dãdeau cu 2 lei kilogramul.

Pusi sã dea marfa furatã înapoi celor pãgubiti, cei doi indivizi au dat bir cu fugitii

Duminicã, 13 noiembrie, masina cu numere de Vrancea a ajuns în comuna Bunesti- Averesti, iar clientii nu s-au lãsat asteptati. Câtiva dintre ei însã si-au dat seama cã marfa pentru care au plãtit e mult mai putinã decât au pretins vânzãtorii. O femeie din satul Valea Oprii, de pildã, când a ajuns acasã cu varza, a pus sacul pe cântar si a constatat cã, din cele 30 kilograme plãtite, avea, de fapt, numai 22 kg. Fusese pãcãlitã, asadar, cu 16 lei, iar suma aceasta este una semnificativã, pentru vârstnicii care trãiesc din venituri mici. Femeia a început sã îsi alerteze cunoscutii, inclusiv pe un consilier local, cãruia i-a spus ce a pãtit. „Da, într-adevãr, doamna m-a sunat si mi-a spus ce se întâmplã. Am luat si eu un cântar electronic de acasã si am pornit dupã ei. Când am ajuns la Bunesti erau mai multi oameni care voiau sã cumpere. Sacul pe care am zis cã îl cumpãr l-am pus si pe cântarul meu si, într-adevãr, era mai putinã marfã decât trebuia. Le-am spus cã dacã nu dau înapoi oamenilor cantitatea cu care i-au pãcãlit, chem Politia. Au zis cã da, dau înapoi, dar s-au suit apoi în masinã si au plecat”, spune Constantin Iftene. O bunicã, la rândul ei, povesteste cã a vrut sã ia 10 kilograme de cartofi, dar, în realitate, indivizii îi dãduserã cam jumãtate din cantitate, însã nu s-a mai întors sã cearã diferenta.

Oamenii, îndemnati sã anunte Politia, pentru a se putea interveni prompt

MÃRTURIE…„Eu am vrut sã iau 40 de kilograme de cartofi. Mi-au pus sacul pe cântarul lor si atât arãta. Mi-am dat seama cã e prea putin, pentru cã am mai cumpãrat si cam stiu. Erau, de fapt, 31 de kilograme. Când au vâzut cã sunt prinsi cu hotia, mi-au dat diferenta, dar vã dati seama cam cât au amãgit oamenii bãtrâni de prin sate acesti invidizi? Nu ar trebui lãsati. Ar trebui verificati”, spune Angelica Fandole, 35 de ani, din Bunesti. Politistii îndeamnã oamenii sã sesizeze, în conditiile în care se întâlnesc cu asemenea situatii, pentru ca agentii sã poatã actiona prompt. „Este foarte important sã fim sesizati în acel moment, pentru a se putea interveni la fata locului, iar în caz cã ar fi de competenta altor institutii, noi sã putem directiona cazul pentru a se lua mãsurile care se impun”, au spus reprezentantii IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Băi polițailor din mediul rural ( doar cu numele ) … cereți ajutorul dacă nu vă pricepeți ..pentru a deschide dosare penale asupra escrocilor care înșeală parte din comunitataea satelor.Cred că multor tineri polițiști le este teamă să ceară cel puțin documentele aferente mărfii sau a mijlocului de transport.Dacă sunt în cârdășie cu ei… câte un picior în fund și direcția diaspora!

  2. Ar trebui ca politistii din comune – care stiu sigur fenomenul – sa i-si faca datoria. Sa verifice cine sunt si daca vand marfa legal si autorizat. Asta cu inselaciunea la cantar e metoda veche. S-a intamplat acum cateva zile in com. Ivanesti cind vindeau un sac de varza cintarit cu cantarul masluit, cica avea 28 kg si apoi cumparatorul a demonstrat ca avea 22.5 kg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.