-1.7 C
Vaslui
31-ian.-2023

Hoții care au terorizat comuna Pogana, lăsați liberi de procurori, deși polițiștii au descoperit în casele lor o „pradă” de 20.000 lei, dar și o armă letală!

- Advertisement -
JUSTIȚIE DE BÂRLAD… Alex Codreanu și Neculai Bărbăscu din comuna Pogana au fost reținuți pentru furt calificat, deținere ilegală de armă și muniție iar procurorul de caz le-a dat… control judiciar! (sursa foto: Facebook)

INCREDIBIL… În localitatea Tomești, comuna Pogana, pe 8 ianuarie, dimineață la ora 6.00 au răsunat sirenele a peste zece mașini de poliție, jandarmi și mascați! Au descins peste 30 de oameni ai legii, la mai multe case unde cei care locuiau acolo erau bănuiți de furt calificat, cu pagube consistente. Au fost vizați membrii unui clan de hoți, care terorizează de mult timp comuna Pogana și în special satul Tomești. Este vorba despre Gheorghe Bărbăscu de 42 de ani , fratele său mai mic, Neculai Bărbăscu, de 39 de ani și, culmea, un tânăr de 21 de ani, Alex Codreanu, care, din spusele păgubiților, ar fi capul clanului de hoți! Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunilor a fost estimat la 20.000 de lei. La domiciliul lui Neculai Bărbăscu, de 39 de ani, a fost depistată și ridicată o armă de vânătoare letală și 181 elemente de muniție. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că arma și muniția aferentă depistate erau deținute fără drept. Culmea este că, deși a fost găsită armă ilegală, muniție, plus mare parte din bunurile furate, care dovedesc clar că cei care au fost vizați de percheziție sunt autorii furturilor, procurorul de caz i-a lăsat în libertate, fiind instituită măsura controlului judiciar pentru 60 de zile! Victimele cărora li s-a furat din casă tot, locuința fiind lăsată numai bună de văruit, sunt extrem de revoltate pe decizia luată de procuror și vor să facă plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași!

În comuna Pogana, în satul Tomești, o „trupă” de hoți, mai precis frații Gheorghe și Neculai Bărbăscu plus un tânăr de 21 de ani, Alex Codreanu, au speriat oamenii cu furturile lor. Pe 8 ianuarie, după ce la poliție au ajuns multe reclamații privind furturile comise, peste 30 de polițiști, mascați și jandarmi au descins la locuințele celor trei vizați: familia Bărbăscu Gheorghe, familia fratelui său Neculai Bărbăscu și a lui Alex Codreanu. Pe Gheorghe Bărbăscu nu l-au găsit polițiștii, fiind fugit, având un mandat de arestare pe numele său, de la care se sustrage. Ceilalți doi, Neculai Bărbăscu și Alex Codreanu, au fost martori la percheziții, unde, surpriză s-au găsit majoritatea lucrurilor furate, de la unul dintre păgubiți, familia Lenuța și Ionel Lică, care acum este în Italia.

Ce spune poliția: ne-am făcut treaba

„Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut doi bărbați, în vârstă de 39, respectiv 21 de ani, din comuna Pogana, bănuiți de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Bărbatul de 39 de ani este cercetat și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Polițiștii au documentat și probat activitatea infracțională a celor două persoane bănuite de comiterea unei infracțiuni de furt calificat, în noaptea de 12/13 octombrie 2022, în localitatea Tomești, comuna Pogana. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii vasluieni au stabilit faptul că, în noaptea de 12/13 octombrie 2022, persoanele bănuite de comiterea infracțiunilor ar fi pătruns, pe timp de noapte, prin efracție, fără drept, în locuința persoanei vătămate, bărbat de 47 de ani, din localitatea Tomești, de unde ar fi sustras mai multe bunuri de valoare. Prejudiciul cauzat în urma comiterii infracțiunilor a fost estimat la 20.000 de lei. La data de 7 ianuarie 2023, în urma punerii în executare a unui mandat de percheziție domiciliară, la domiciliul bărbatului de 39 de ani a fost depistată și ridicată o armă de vânătoare, letală și 181 elemente de muniție. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit că arma și muniția aferentă depistate erau deținute fără drept. Ieri, 7 ianuarie 2023, ca urmare a administrării probatoriului, față de bărbații cercetați a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Astăzi, 8 ianuarie 2023, aceștia urmează a fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unor măsuri preventive”, a precizat inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbaților.

Decizia procurorului caz a înfuriat păgubașii!

Duși pe 8 ianuarie la Parchetul de pe lână Judecătoria Bârlad, după audieri, procurorul de caz a decis să instituie asupra celor doi suspecți (deși s-au găsit la ei atât lucrurile furate cât și o armă și muniție ilegală), măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Familia Ionel și Lenuța Lică, păgubașii care au rămas în urma „taifunului” Alex Codreanu și Neculai Bărbăscu, cu casa de văruit, s-au în furiat cumplit!

„Bună ziua! Iată ce avem de zis noi, păgubiți de lucruri de peste 200 de miliane de lei vechi (20 000 de lei- n.r.). Am avut casa spartă de niște tâlhari din Tomești, care ne-au distrus casa, ne-au furat sculele, au furat tot din casă, de câteva mii de euro și ieri (8 ianuarie – n.r.) au avut percheziție. Au fost polițiști mulți, peste 20 de mașini, au făcut descindere la cinci case, au găsit tot ce ni s-a furat. Unul dintre ei a recunoscut fapta, a spus cu cine a fost la furat, cu ce au cărat lucrurile. La Neculai Bărbăscu, ăla care a fost cu mașina de a cărat și a furat, au găsit în casă o armă de foc și 168 de cartușe. Dar, ia-u dus la Parchet la audieri și degeaba! Când a ajuns dosarul la doamna procuror li s-a dat control judiciar! Acum sunt acasă, bine mersi! Mi-au distrus casa m-au nenorocit, noi suntem plecați în stăinătate și am adus casă tot ce am avut nevoie, să avem când o să ne întoarcem acasă, dar vecinul nostru Alex Codreanu, împreună cu Bărbăscu Neculai mi-au lăsat casa de văruit Nu știm ce să mai facem! Poliția își face treaba, îi prinde pe hoți, dar tot degeaba când ajunge dosarul la procuror nu se mai face nimic! Cum e posibil așa ceva? Prins cu marfa furată, prins cu arma ilegală de foc în casă și o ladă cu 168 de cartușe, oar nu este un pericol public?? Îi știe toată comuna de tâlhari, de hoți, plus că pușca e furată din străinătate! Nu mai știm Doamne ce să facem, ne distruge de tot si procurorii îi lasă in libertate! Nu putem înțelege ce mai este de făcut, dacă doamna procuror consideră că nu este nici un pericol public înseamnă că trebuie sa ne facem singuri dreptate?”, transmite păgubita Lenuța Lică, aflată în acest moment în Italia la muncă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Anonim
    Dat fiind faptul că Parchetul este o entitate publică finanțată din bani publici, are purtător de cuvânt , în spiritul transparenței, presa poate solicita poziția acestei instituții( cândva, cu adevărat de forță !!! dar trecut-au anii!!) în legătură cu speța dedusă. Însă nu trebuie să fii mare jurist și să nu observi că în cazul de față ( dacă informațiile prezentate în articol, cu trimitere la împrejurările concrete ale comiterii faptelor, sunt veridice) existau temeiuri legale, acoperitoare, ( suspiciunea rezonabilă că s-au săvârșit două infracțiuni, respectiv furt calificat, cu referire la circumstanțele agravante, prevăzute de art.78 C.p.( săvârșit de trei sau mai multe persoane, și aici pedeapsa poate fi de 5 ani sau mai mare, și nerespectarea regimului armelor,( la fel pedeapsa prevăzută de Codul penal este de 5 ani) pentru înlăturarea stării de pericol pe care-l prezentau infractorii, ( au terorizat localitatea rurală de mai multă vreme, s-au asociat în grup pentru comiterea de infracțiuni, unul dintre ei deținea ilegal și o armă letală, cu muniția aferentă, care-i încuraja, le transmitea putere și forță, inclusiv aveau o mare mobilitate prin acel mijloc de locomoție care a servit la săvârșirea de infracțiuni, iar pe de altă parte existența acelei armei îi îngrozea și paraliza pe săteni) cât și pentru asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, se putea lua lejer măsura cu adevărat temeinică a reținerii celor trei zmei de către procurorul de caz. Cred că acesta, prin măsura privativă de libertate– chibzuită și îndreptățită–, apăra și consolida în același timp încrederea tuturor cetățenilor în actul de justiție și în statul de drept, așa cum ne pretindem a fi. Dura lex sed lex. Totuși, niciodată nu-i târziu! De meditat pentru toți factorii implicați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.