-3.2 C
Vaslui
07-feb.-2023

În parohia bisercii Sf. Neculai din Vaslui vor primi ghetuțe noi, și minorii delicvenți care au spart lăcașul de cult, pe lângă alți 140 de copii

- Advertisement -

LECTIA IERTÃRII… Minune dublã de Sfântul Neculae, la biserica de lângã Fabrica de Confectii din Vaslui. Au fost prinsi hotii care au spart biserica de douã ori, taman în ziua în care aici, 140 de copii din parohie au primit în dar ghetute nou, noute de la Mos Neculai. Pãrintele Andrei Zagan s-a minunat cã hotii au fost atât de repede prinsi si când si-a dat seama cã sunt doar copii s-a întristat profund. „E si vina noastrã, a preotilor cã s-a ajuns aici! Nu am fãcut destulã rugãciune si nu am reusit sã ajungem la sufletul acestor copii, care iatã au luat-o pe calea pierzanaie”. Dupã ce ghetutele au fost împãrtite la copiii veniti la bisericã, ca prin minune au mai rãmas sase perechi de ghetute, exact câti minori delicventi au spart biserica. Fiindcã, mai trebuie spus cã gasca e la a doua biserica spartã. Pãrintele a decis ca cele sase ghetute sã meargã la gasca adolescenti certati cu legea, cu o singurã conditie: sã vinã la bisericã si sã-si cearã scuze în fata enoriasilor. Si astfel preotul Zagan poate îsi va retrage plângerea, iertându-i pe acesti delicventi minoriBucurie, zâmbete si voie bunã la biserica Sf. Neculae. Aceasta a fost atmosfera de ieri dupã amiazã, înainte de slujba Vecerniei si Litiei pentru sfântul Ierarh Nicolae, de la biserica din strada Alecsandri, de lângã Fabrica de Confectii Vaslui. 140 de copii au primit de la Mos Neculae ghetutele mult asteptate. Deja este o traditie ca copiii din parohia bisericii sã nu-si mai cumpere ghetute pentru iarnã, fiindcã pãrintele Andrei Zagan le face cadou câte o pereche în fiecare an. „Nu conteazã din ce familii provin, ce situatie materialã au, noi facem cadou câte o pereche de ghete pentru totii copiii care vin la bisericã în Ajun de Mos Nicolae. Anul acesta au fost peste 140 de copii, mi-au mai rãmas doar sase perechi cu care am un plan special”, a spus pãrintele paroh, Andrei Zagan. Ghetutele au fost împãrtite înaintea slujbei de Vercernie si Litie, iar bucuria pe care i-a cuprins pe copii a fost de nedescris. Multi au plecat acasã, altii au rãmas cu bunicii ori pãrintii la bisericã. Peste 250 de oameni au asistat la frumoasa slujbã, care precede Sfânta Liturghie de astãzi, când îl sãrbãtorim pe Sfântul Ierarh Neculae.

Gest impresionat: Pãrintele Zagan vrea sã dãruiascã sase perechi de ghetute, adolescentilor care tocmai i-au spart biserica de douã ori.

Pãrintele Zagan a fost trist în ultima perioadã. Biserica sa a fost spartã de douã ori. Hotii nu au furat nici icoane si nici obiecte de cult. S-au multumit doar cu banii din cutia milei. „Nu sunt supãrat pentru pagubã, fiindcã nu au furat mare lucru. Câteva sute de lei. Însã sunt mâhnit cã niste adolescenti nu mai au fricã de Dumnezeu si au venit în Casa Domnului cu gândul de a jefui. Si aici îmi dau seama cã nu ei sunt vinovati, ci noi toti, în frunte cu mine, cã nu am reusit sã cultivãm în sufletul lor acestora dragoste fatã de bisericã si respectul fatã de comunitate. Prin Voia Sfântului Nicolae la care m-am rugat intens, s-a si produs aceastã minune. Politisti i-au identificat destul de rapid pe fãptasi si pe aceastã cale vreau sã multumesc domnilor politisti de la Biroul Investigatii criminale din Vaslui pentru profesionalism. S-au dovedit cã hotii sunt niste copii, între 13 si 16 ani. Nu o sã le fac plângere, sunt multumit cã au fost prinsi. M-am gândit cã cele sase perechi de ghetute care mi-au rãmas sã le fac lor cadou. Poate cã de asta au si mai rãmas atâtea. Asta a fost voia Sfântului, sã le dãm pe lângã nuielusã si aceste ghetute. Numai asa, vãzând milostenia noastrã, nu vor mai fura si vor învãta cã prin muncã si cinste pot convetui frumos în comunitate, nu furând, nu jignind si nu mintind. Conditia e sã vinã la bisericã, sã-si cearã iertare fatã de enoriasi si de ce nu si în continuare sã vinã la Sfânta Liturghie”, a mai spus preotul Zagan.

Filmãrile de la Primãrie si o minune a fãcut ca grupul de minori delicventi sã fie prins chiar cu câteva zile înainte de Sfântul Neculae

PROFESIONITI… Adolescentii au fost prinsi relative repede, dupã ce Primãria Vaslui a pus la dispozitia politistior filmãrile de pe camera amplasate pe strada Vasile Alecsandri. Astfel, politistii de la Biroul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Vaslui au pus cap la cap modul de operare si au reusit sã probeze cã modul de actiune de la Biserica Sf. Neculae seamãnã izbitor cu cel de la Biserica de lemn din noul cartier de case amplasat în fosta vie a IAS-ului. Coroborând toate probele au reusit sã dea de urma unuia dintre hoti. Aici politistii spun cã au si avut noroc, fiindcã a existat un martor care le-a dat indicii despre adolescenti. „Ei au fost vãzuti de cineva din cartier, intrând în biserica de lemn si dupã modul de operare ne-am dat seama cã sunt aceiasi hoti de la Biserica Sf. Neculae. Aici, aveam suplimentar acele filmãri de la primãrie. Astfel, am identificat capul gãstii. L-am urmãrit, pânã s-a strâns tot grupul si i-am sãltat. În total sunt sase delicventi. Doi dintre ei au fost la ambele spargeri, iar ceilalti patru au participat doi la o spargere, altii doi la cealaltã spargere. Acestia sunt minori si au vârste între 12 si 16 ani” ne-au declarant surse din anchetã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.