
BOGAȚI… Hușenii stau foarte bine cu banii la început de an, altfel nu se explică de ce au bugetat ridicarea unei case mortuare de nici 200 mp la un preț de 2 milioane de lei, dar nici de ce dau aproape un miliard de lei vechi doar pe un studiul de fezabilitate pentru reabilitarea bibliotecii „Mihai Ralea”. Nu se poate ști dacă acest preț a fost cel mai „avantajos” de pe piață, de vreme ce firma care l-a făcut a fost și singura cu care s-a discutat. „Problema este de unde această necesitate și urgență pentru reabilitarea acestei biblioteci, de ce firma aceasta , SC Neohabit Office, o firmă binecunoscută nouă (care a proiectat și casa mortuară, n.r.) , vine singură cu oferta asta de aproximativ 100.000 lei, doar pentru studiul de fezabilitate”, a întrebat consilierul Radu Bobârnat. Răspunsul l-a dat unul dintre angajații Biroului Tehnic al Primăriei, inginerul Emilian Dorneanu, care a spus că a căutat din greu un alt proiectat și „nimeni nu a fost dispus să vină”. Oare de ce?! s-au întrebat în zadar curioșii. „Biblioteca municipală primește foarte des amenzi de la PSI, din cauza centralelor care nu mai pot primi autorizație ISU, de aceea trebuie reabilitarea bibliotecii”, au răspuns reprezentanții executivului local.
„Am rămas un pic surprins de acest proiect de hotărâre, nu am știut că Biblioteca Municipală „Mihai Ralea” are nevoie de o asemenea reabilitare, o reabilitare pentru care numai studiul de fezabilitate costă aproximativ un miliard de lei vechi. Și aici aș vrea să primesc și eu câteva lămuriri, care sunt problemele așa de mari cu care se confruntă această clădire. Este a noastră, trebuie să o întreținem, mai ales că are o „bogată activitate”, dar mă rog, să trecem peste asta… Problema este de unde această necesitate și urgență pentru reabilitarea acestei biblioteci, de ce firma aceasta , SC Neohabit Office, o firmă binecunoscută nouă, vine singură cu oferta asta de aproximativ 100.000 lei, doar pentru studiul de fezabilitate”, a întrebat consilierul Radu Bobârnat. “Oferta am solicitat-o noi, chiar am căutat alt proiectant și nu a fost nimeni dispus să vină”, a răspuns inginerul Dorneanu. „Aveți dovezi că ați căutat?”, a insistat consilierul Bobârnat. Cătălina Popa a întărit ideea: „Este vorba despre aceeași societate care a proiectat și casa mortuară și mai multe obiective, care…”. Dar nu a mai apucat să își continue ideea, căci consilierul primarului, Sergiu Boeru, i-a retezat elanul, făcând apel la.. disciplina intervențiilor: „Haideți să îl lăsăm pe domnul Dorneanu să ne spună ceva și apoi puneți alte întrebări, că apoi ne zăpăcim în atâtea intervenții peste intervenții”, a cerut, pe un ton ferm, Sergiu Boeru.
Nici numărătoarea scărilor de la bibliotecă nu e o treabă ușoară!
Deloc zăpăcit însă, inginerul Dorneanu și-a reluat expunerea: „Biblioteca municipală primește foarte des amenzi de la PSI, deoarece are mari probleme în funcționare. Acolo sunt 7 centrale termice, care funcționează simultan și pur și simplu doamna directoare spune că nu îi mai dă nimeni pentru ele, din nou autorizare. Cerințele, pe de altă parte, pe lângă aceasta, au fost instalația electrică, instalația de avertizare, care trebuie refăcută. Atunci când s-a făcut oferta pentru studiul de fezabilitate s-a luat în calcul și consturirea unei mici clădiri, care ar fi un apendice la toată suprafața bibliotecii, unde să funcționeze centrala termică, deoarece normele nu mai permit centrale dispuse în interiorul bibliotecii. Pe de altă parte, toate scurgerile, că dacă știți că acolo sunt două scări și toate fac dezastru în bibliotecă,deci trebuie…”. „Sunt patru scări acolo”, l-a contrazis consiliera Gabriela Matei pe inginerul Dorneanu, semn că numărătoarea exactă a scărilor de la bibliotecă i-a cam pus în încurcătură. „Și la fațadă sunt probleme, că sunt plăci de stilcă. Și pe mine m-au oprit cetățenii de la etajul 1, care au spus că riscă să cadă peste copii, pur și simplu”, și-a continuat ideea profesoara Gabriela Matei. „În fine, proiectantul a luat în calcul mai multe aspecte care să ducă la reabilitarea clădirii”, a conchis inginerul Emilian Dorneanu.
„Ne trezim ca în cazul Școlii 2, unde am autorizat efectuarea unei toalete, dar s-a blocat pentru că ISU nu autorizează doar toaleta, ci întreaga școală”
„Eu nu neg necesitatea reabilitării, dar vă rog să-mi spuneți dacă ați luat în calcul faptul că orice nouă construcție – ați spus că faceți un apendice acolo – impune inclusiv autorizație, impune inclusiv autorizație ISU. Când face asemenea verificare, face pentru întreaga clădire. Îndeplinește condițiile întreaga clădire pentru autorizarea ISU? Că altfel ne trezim ca în cazul Școlii 2, unde am autorizat efectuarea unei toalete, contructorul și-a luat obligația să facă el documentația pentru autorizare, dar s-a blocat pentru că ISU nu autorizează doar toaleta, ci trebuie să autorizeze întreaga școală”, a spus consilierul Radu Bobârnat. „Da, va fi adusă la standarde de autorizare întreaga clădire”, a dat asigurări reprezentantul Biroului Tehnic din Primăria Huși.
Parandărăt peste parandărăt. Așa ne trebuie dacă nu-i luăm în furci.
Așteptăm și o investigație curnalistică cine e „firma” neocîcat ofis.. ofislit ăsta.