17.7 C
Vaslui
02-oct.-2022

Husul aniverseazã astãzi Ziua Chimistului Militar!

- Advertisement -

EVENIMENT Astãzi, Husul este în sãrbãtoare: chimistii Batalionului 202 Apãrare CBRN Interventie la Dezastre sunt aniversatii zilei! 15 mai este consideratã Ziua Chimistului Militar, iar husenii se pot mândri cu faptul cã, din 1950, au în orasul lor o asemenea unitate militarã. Este o ceremonie la care sunt asteptati cât mai multi localnici si oficialitãti, având loc, de asemenea, si lansarea primului numãr al revistei „Cadente peste timp”, o publicatie a cadrelor militare în rezervã si a veteranilor de rãzboi din judetul Vaslui – acestea fiind doar douã dintre surprizele zilei!

Discreti, disciplinati, curajosi si întotdeauna acolo unde a fost cea mai mare nevoie de ei, militarii huseni îsi sãrbãtoresc astãzi arma! La ora 12,30 va avea loc o festivitate la care husenii cu respect si admiratie pentru ostasi sunt asteptati sã participe. Vor fi prezenti veteranii de rãzboi, rezervistii, dar si oficialitãtile locale, în frunte cu primarul Ioan Ciupilan. Plecat fiind din localitate, comandantul Batalionului, loc.col. Adrian Vasile Perdun, va trimite un mesaj special camarazilor sãi, care, de altfel, alãturi de o multime de alte gânduri aniversare, sunt regãsite în paginile revistei „Cadente peste timp”, ce va fi lansatã chiar cu acest prilej. Profesorul de istorie, Costin Clit, inginerul Nicu Sapcã si colonelul (r) Martin Cata au gândit acestã publicatie ca o culegere de sentimente, gânduri, idei si mesaje ale cadrelor militare în rezervã, dar si ale veteranilor de rãzboi, în care sã se regãseascã toti ostasii de ieri si de azi din întreg judetul Vaslui. „Gând spre Cernobâl”, „Erou, Sergent Major Arhire Stefan”, „Evenimentele din decembrie 1989, în Garnizoana Husi” sau „In memoriam: Locotentent-Colonel Constantin Chirilã”, sunt doar câteva titluri ale articolelor cuprinse în cele 112 pagini. „Istoria Batalionului 202 Apãrare CBRN Interventie la Dezastre este una foarte frumoasã, cu multe realizãri. Militarii huseni au fost dintotdeauna aproape de cetãteni, la tot felul de actiuni care au impus ajutorul sau sprijinul lor: fie cã a fost vorba despre actiuni de împãdurire, de decontaminare (este vorba despre un eveniment petrecut în 1997, în PTF Albita) sau de schimburi de experientã cu unitãti militare din diferite tãri, militarii Batalionului 202 Apãrare CBRN au fost întotdeauna la înãltimea cerintelor. În 2001, s-a primit la Husi vizita atasatului trupelor de uscat ale NATO, Mr. Jhon P. Heidt. De asemenea, un lucru foarte important, din rândul militarilor huseni, în nenumãrate rânduri, au plecat camarazi în teatre de operatiuni din Afganistan, Irak, Angola, Cosovo sau Somalia”, a spus seful Cercului Militar Husi, Liviu Vivian Petroi.

„CAMUFLAJ”, surpriza culturalã a militarilor huseni!

Desi are de acum un an de când activeazã, iar în vitrinã au adunat deja douã trofee, putini sunt husenii care stiu cã militarii din orasul lor au o trupã de teatru, numitã „CAMUFLAJ”! Amatori în arta dramaticã, dar destul de talentati încât sã se întoarcã acasã cu premii de la diferite festivaluri din tarã, cei cinci membri ai trupei s-au acomodat repede cu scena. Chiar sãptãmâna viitoare, „CAMUFLAJ” va merge la Sibiu, la un festival de teatru, unde va prezenta piesa „La tragere de… timp”! Acolo, Marian Gherasim, Mihail Gherasim, Constantin Capsa, Ionut Baron, Florin Ghiurtu si regizorul Liviu Turcanu, sperã la un premiu pe mãsura pasiunii, dar si a umorului debordant pe care acestia îl detin. „De fapt, e o joacã frumoasã, care are menirea de a mai relaxa, de a mai deconecta militarii. La începutul acestui proiect, nu ne asteptam sã fie atât de apreciat, ba chiar sã luãm si premii. Am participat la Medgidia, unde ne-am întors cu o plachetã, am participat la Buzãu, unde am luat locul I si unde, tin sã spun, am avut mari emotii. Rãmãsese doar locul I de anuntat, iar noi, ca debutanti, ne-am gândit cã ne vom întoarce acasã fãrã nimic. Dar când am auzit <<Premiul I, Cercul Militar Husi>>, nu ne venea sã credem. E un sentiment de mândrie si îi felicit pe bãieti pentru tot ce fac, alãturi de seful comenduirii garnizoanei, Liviu Turcanu”, a mai spus seful Cercului Militar Husi, Liviu Vivian Petroi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.