spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Husul, atractie turisticã pe Internet!

- Advertisement -

ONLINE Portalul pentru promovarea turisticã a Husului este aproape finalizat, iar cei care doresc sã vadã, virtual, obiectivele locale, cu care municipalitatea sperã sã convingã vizitatorii sã ajungã în „orasul dintre vii”, o pot face accesând www.turismhusi.ro.

OFERTÃ Episcopia Husilor, Muzeul Eparhial, Muzeul Viticol, Biserica Mãnãstirii „Schimbarea la Fatã”, Muzeul Municipal sau Biserica „Sfântul Gheorghe” – toate aceste obiective locale sunt prezentate pe portalul nou creat în cadrul proiectului ,,Actiuni de Marketing si Publicitate pentru Promovarea Produselor Turistice Specifice Zonei Husi, judetul Vaslui”. Cu ajutorul Internetului, spun reprezentantii Primãriei Husi, oferta turisticã a zonei ar putea fi vãzutã de un numãr tot mai mare de posibili vizitatori. Cele trei biserici si trei muzee sunt prezentate cu fotografii si un scurt istoric, dar, cu exceptia Muzeului Municipal (aflat în ruinã, în prezent, n.r.) pentru celelalte se pot realiza si tururi virtuale.

Muzeul Viticol se doreste a fi una dintre atractiile originale ale turismului husean!

DESCRIERE „Putinã lume stie cã la Husi a fost înfiintat, în 1966, primul Muzeu Viticol din tarã, un <<templu al învesnicirii traditiei viti-vinicole moldovene si nationale>>”, scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alãturi de academicienii C.C. Giurescu si I.C. Teodorescu de selectia exponatelor, între care o ineditã colectie de figuri zoomorfe din butuci de vitã-de-vie, „sculptati de naturã”. Tot la Husi a fost fondatã prima vinotecã scolarã din tarã, încã din anul 1909, printre fondatori numãrându-se ministrul instruc¬tiei publice de atunci, Spiru Haret.

Primul director a fost ing. Gh. Gheorghiu (1908-1915). În 1918 a fost director Constantin Hogas, absolvent al Facultãtii de Agronomie Iasi, cu specializare viticolã în Italia si Franta. Un director remarcabil, dar si un eminent profesor, ing. Gheorghe Bãltatu, vine ca profesor în 1939. Scoala a fost condusã apoi de dr. ing. Tudose, ca acum la conducerea ei sã se afle dr. ing. Teodor Botezatu, fost elev al scolii, un om destoinic, la înãltimea înaintasilor sãi. Impresionant este Muzeul Vitivinicol al Husilor, un asezãmânt în care sunt concentrate munca, priceperea, mestesugul traditional si dragostea podgorenilor de pe aceste meleaguri. Alãturi de sala cu 500 de vestigii vitivinicole a introdus în zestrea muzeului o salã de 150 figuri zoomorfe si antropomorfe din butuci naturali de vitã-de-vie „sculptati de naturã”. Mai existã o salã a biruintei si recunostintei sau „Sala înaintasilor si urmasilor”, pe al cãrui fronton troneazã, lângã „cheile de promotie”, portretele „Marilor înaintasi din Scoala si Podgoria Husi”. Sursa: Teodor Marian, Revista Lumea Satului 2008″ – aceasta este prezentarea facuta Muzeului Viticulturii din Husi, pe portalul de turism nou creat, turismhusi.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.