spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Husul va gãzdui în premierã Olimpiada Nationalã de Matematicã, dar prilejul aduce cu sine surprize mari pentru localnici!

- Advertisement -

UIMITOR… Un eveniment extraordinar se aflã în plinã pregãtire la Husi, iar surprizele pe care organizatorii vor sã le insereze în desfãsurãtor nu doar cã vor fi pe placul localnicilor, dar si onoreazã Husul! Este vorba despre faptul cã în „orasul dintre vii”, în perioada 2 – 7 aprilie, va avea loc faza nationalã a Olimpiadei de Matematicã, pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a si, cu acest prilej, 200 de olimpici din toate colturile tãrii, cei mai buni dintre cei buni, vor veni la Husi, pentru o sãptãmânã de concurs, dar si de vãzut aceste locuri, cu tot ceea ce au ele mai frumos. Organizator principal este Societatea de Stiinte Matematice, filiala Vaslui, condusã de profesorul Adrian Talasman, iar obiectivul de bazã a fost ca evenimentul sã fie unul nu doar impecabil sub toate aspectele, ci si sã le arate oaspetilor, elevi si profesori însotitori, partea frumoasã si reprezentativã a acestui oras si, implicit, a acestui judet. Evenimentul va debuta pe 2 aprilie, într-o atmosferã festivã a cinematografului recent modernizat, unde va avea loc si prima mare surprizã pentru toti husenii: foaierul cinematografului va fi transformat în „Galeriile Municipale de Artã”, inaugurate printr-o expozitie semnatã de câtiva artisti plastici consacrati, inclusiv unul din Republica Moldova. „Galeriile Municipale de Artã” vor avea caracter permanent si spatiul va fi rezervat pentru astfel de evenimente culturale. De asemenea, vor avea loc si trei podcasturi, din domeniile Istorie si Literaturã, Inteligentã Artificialã si, respectiv, Astronomie si Astronauticã. Vor fi prezente nume de referintã din mediul academic, si, ca o imensã surprizã, va fi prezent la Husi, e adevãrat prin intermediul unei legãturi online, un invitat cu totul special, astronautul Dumitru Prunariu. Nu va lipsi nici profesorul univ. Dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice, cel care este îndrãgit la Husi, dupã ce, vara trecutã, a venit si a arãtat cum un ardelean poate fi atât de pasionat de zona Moldovei, de oamenii ei si, îndeosebi, de personalitãtile care au schimbat lumea, pornind din aceste locuri, uneori, greu încercate de destin.

Adrian Talasman

Evenimentul în sine are atât de multe repere interesante, menite sã dovedeascã ospitalitatea, dar, totodatã, si capacitatea localnicilor de a organiza o activitate de o asemenea dimensiune, încât este clar cã profesorul Adrian Talasman, împreunã cu colegii sãi, dar si cu cei care au decis sã sustinã financiar si logistic un asemenea proiect, au cãutat sã facã din aceastã sãptãmânã una care sã fie echivalenta unei cãrti de vizitã de neuitat pentru municipiul Husi. Cu atât mai mare a fost strãdania, cu cât niciodatã la Husi nu s-a mai organizat vreo Olimpiadã Nationalã. Prin urmare, premiera din „orasul dintre vii” s-a dorit a fi memorabilã.

O sãptãmânã cu repere memorabile, pentru olimpicii din România, cei mai buni dintre cei buni, de la nivelul claselor a VII-a si a VIII-a

Pe 2 aprilie, la ora 17,00, toti olimpicii vor fi în Piata Tricolorului, de unde vor porni într-un „Mars al Pãcii”. Vor ajunge la cinematograful „Dacia”, unde, în sala mare, festivitatea de deschidere va începe la ora 18,00. Între timp, în foaierul cimematografului vor fi inagurate „Galeriile Municipale de Artã”. Practic, spatiul recent modernizat din cinematograf a fost transformat într-un loc expozitional elegant, care va avea caracter permanent. La inagurarea acestuia, precum si la deschiderea Olimpiadei Nationale de Matematicã, invitat special va fi Preasfintitul Ignatie, Episcop al Husilor. De asemenea, la podcasturile de Istorie si Literaturã, Inteligentã Artificialã si, respectiv, Astronomie si Astronauticã, din data de 3 aprilie, vor participa nume importante din domeniile lor de activitate, precum prof. Dr. Theodor Codreanu, scriitoarea prof. Lina Codreanu, profesorul Costin Clit, prof. Dr. Univ. Cãtãlin Turliuc, cercetãtor gr. I si sef de departament la Academia Românã, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iasi, conferentiar univ. Ciprian Iftimoaei, precum si însusi astronautul Dumitru Prunariu, care a acceptat sã fie online prezent, atât la festivitatea de deschidere, cât si la podcastul de pe 3 aprilie.

Felicitãri celor care s-au implicat pentru sustinerea performantei

Pentru a organiza un asemenea eveniment, care are încã multe alte surprize în desfãsurãtor, a fost nevoie de un sprijin important. Societatea „Viacons Rutier” este sponsorul principal al Olimpiadei de Matematicã de la Husi, iar SC Gaz Est Vaslui este sponsorul principal pentru Olimpiada Nationalã de Matematicã ce va avea loc ulterior, la Vaslui, pentru clasele a V-a si a VI-a. S-a implicat cu sustinere si Primãria Husi, prin primarul Ioan Ciupilan, Colegiul National „Cuza Vodã”, precum si un sponsor important care a ales însã sã nu îsi dezvãluie numele, dar a pus umãrul serios la reusita evenimentului. De asemenea, Asociatia „Raza de bine” de la Bacãu este unul dintre sustinãtorii evenimentului. Banca Românã de Dezvoltare – BRD Groupe Société Générale este unul dintre sponsorii importanti. Organizatorii le multumesc în mod deosebit tuturor sustinãtorilor, care meritã toatã aprecierea, întrucât au decis sã stimuleze fãrã rezerve scoala, educatia si tânãra generatie. „Am pregãtit totul în detaliu, pentru cã vor veni 200 de olimpici nationali, împreunã cu profesorii însotitori, iar Husul, care nu a mai organizat niciodatã în istoria sa o Olimpiadã Nationalã de Matematicã, trebuie sã arate tot ceea ce are el mai frumos: ospitalitate, oameni grozavi, locuri frumoase. Pe lângã concursul efectiv, vor vizita Episcopia, statuia lui Stefan cel Mare, vor merge la Bârlad, la Zoo, la Teatrul V. I. Popa. Vor fi momente frumoase, relaxante. Vor vedea cã vasluienii sunt oameni minunati, care stiu sã se ridice la nivelul unui asemenea eveniment”, a spus profesorul Adrian Talasman.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Sunt sigura ca domnul profesor Talasma va reusi sa organizeze impecabil aceast eveniment in orasul nostru. Va dorim mult succes, sanatate si putere de munca . Felicitari!

  2. Este de munca cu organizarea unui astfel de eveniment iar profesorul Talasman chiar trage tare pentru o cât mai bună organizare. Tot RESPECTUL pentru astfel de PROFESORI DEDICAȚI. Mai sunt o mână de astfel de OAMENI inimoși în Husi. Felicitări tuturor!

  3. De ce nu spuneți că Talasman reabilitează de fapt banii. Doar face pregătire la domiciliu cu 15 – 20 de copii în același timp. Bravo!!!!

  4. Dragă Adrian, scoate din program vizita la zoo. Este dezolantă! Am fost duminică acolo… atât de trist cum arată acel loc, cu gărduțuri de pe vremea comunismului…. Citisem cândva ca s-a reabilitatat… nu știu ce au reabilitat, (probabil banii), căci grădina zoologică arată jalnic de trist! La ce grădini zoologice avem în țară, cea de la Bârlad este de lumea a treia…

    Aprecie enorm munca voastră, a organizatorilor, pentru ca sunt convins ca vă doriți să iasă totul impecabil! Și noi vasluienii ne dorim asta. De aceea, mi-am și permis să îți dau acest sfat. Riscăm să ajungem motiv de glume pe internet cu vizita la zoo…
    Mult succes!!

  5. Fac o cruce mare… am trait cu bucurie ziua in care ciupilan pune umarul la organizarea unei olimpiade nu doar a unor sarmale electorale! Felicitari tuturor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.