I.P.J. Vrancea vă informează: violența domestică este o infracțiune, NU o modalitate de rezolvare a conflictelor sau metodă de educație

Prevenirea violenței domestice este unul dintre domeniile prioritare ale Poliției Române. Perioada stării de urgență, cu restricțiile impuse au readus membrii familiilor laolaltă, aceștia petrecând mult mai mult timp împreună. Pentru cele mai multe familii acesta a fost un lucru benefic, de redescoperire personală dar și a celuilalt, pentru alții au fost create circumstanțele favorizante apariției violenței: sărăcia/deprecierea nivelului de trai asociată cu sentimente de eșec și frustrare, lipsa locurilor de muncă/șomajul asociat cu sentimente de insecuritate, stresul asociat cu diverse evenimente neplăcute ( pierderea serviciului, teama de boală, etc.), starea de sănătate a unuia sau a ambilor parteneri.

Dacă la nivelul județului Vrancea în primele patru luni ale anului 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent s-au înregistrat scăderi la anumite genuri de infracțiuni precum cele stradale sau contra patrimoniului, infracțiunile de violență domestică au înregistrat o creștere semnificativă, îndeosebi în mediul rural.

Jumătate din faptele deosebit de grave înregistrate la nivelul IPJ Vrancea precum omorul sau tentativa de omor au avut loc în mediul familial. “Alcoolul este cauza pentru care bărbații își abuzează partenerele” este un mit, în realitate doar un sfert dintre faptele de loviri sau alte violențe comise în județul Vrancea în mediul familial au fost comise sub influența băuturilor alcoolice. Alcoolul nu este un factor declanșator al faptelor violente, ci este deseori folosit ca scuză de abuzatori pentru a evita să-și asume responsabilitatea pentru comportamentul lor. Totuși, faptele foarte grave precum omorul și tentativa de omor au fost comise doar de bărbați aflați sub influența băuturilor alcoolice.

Conform legii 217/2003, violenţa domestică înseamnă orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima. ….https://monitoruldevrancea.ro/2020/05/19/i-p-j-vrancea-va-informeaza-violenta-domestica-este-o-infractiune-nu-o-modalitate-de-rezolvare-a-conflictelor-sau-metoda-de-educatie/
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ