Iadul din nordul României. Viscolul şi gerul au făcut ravagii la Botoşani

Viscolul a făcut ravagii la Botoşani, îngropând în zăpadă mai multe drumuri judeţene şi naţionale, în special din nordul judeţului. Totodată gerul este tot mai pronunţat, cu temperaturi negative record. În ultimele 24 de ore, Botoşaniul a fost lovit de viscol şi ger puternic. Cel puţin în nordul judeţului vântul care circula cu viteze extreme a măturat o bună parte a zăpezii de pe câmpuri şi  a aruncat-o pe carosabil blocând mai multe drumuri naţionale şi judeţene. În plus, ninsoarea abundentă de ieri noapte a făcut ca vizibilitatea să fie aproape zero, pe multe drumuri. Din această cauză au fost numeroşi şoferi care au ajuns cu maşinile în şanţuri sau au sunat disperaţi la 112 fiindcă nu mai găseau drumul sau nu mai puteau înainta. Drumarii spun că muncesc aproape degeaba şi că sunt neputincioşi în faţa zăpezii viscolite. La toate acestea se adaugă înregistrarea unor temperaturi negative aproape de record. Mai precis, pe malurile Prutului s-a înregistrat temperatura de -35 de grade Celsius.

”Este o luptă inegală”  

Pe drumurile naţionale care duc de la Manoleasa la Ştefăneşti dar şi pe cel de la Dorohoi şi Rădăuţi Prut, vântul puternic dar şi ninsoarea au făcut ravagii. Ambele drumuri au fost blocate. Zeci de şoferi au rămas în mijlocul drumului sau au ajuns în şanţuri fiindcă nu mai vedeau carosabilul. ” A fost închis traficul pe DN 24 C Ştefăneşti-Manoleasa. Avem utilaje şi personal pentru a scoate zăpada din drum, deşi este o luptă inegală cu natura întrucât viscolul este foarte puternic şi ne îngreunează mult munca. Apoi pe  DN 29 A de la Dorohoi la Rădăuţi Prut problemele sunt mai mari decât săptămâna trecută, din cauza viscolului. Restricţionăm aici traficul greu, putând să circule doar autoturismele. Asta pentru a nu închide de tot drumul.  Utilajele au intervenit joi noapte pentru degajarea drumurilor FOTO Cosmin Zamfirache   Sunt lupte teribile pe care le avem noi cu viscolul. Avem oameni, avem utilaje dar viscolul este prea puternic.”, spune Nicolae Popovici, reprezentant Secţia de Drumuri Naţionale.  Cei de la Drumuri Judeţene au întâmpinat probleme asemănătoare. Aceştia spun că au avut de furcă tot cu viscolul dar şi cu vizibilitatea redusă. ” Vântul puternic spulberă zăpada, formează suluri şi creează probleme mari. În anumite zone se ajunge la blocarea traficului.Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri are utilaje dar fac cu greu faţă viscolului. Aseară vizibilitatea era sub un metru.”, spune Cătălin Ghiorghian, director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri.

” Dacă nu te încălzeşti mori”  

Pe drumul de la Ştefăneşti la Manoleasa toţi şoferii care s-au aventurat au avut mari probleme cu viscolul. S-au trezit într-un ocean alb prin care la un moment dat nu mai puteau înainta. Mulţi au sunat disperaţi la 112 pentru a nu îngheţa de frig. ”Am venit să-l remorcăm pe colegul. Vizibilitatea era zero, mergeam la ghici. Am dat de el. Nu prea mai avea motorină şi îngheţa de frig acolo. A intrat în şanţ că nu mai vedea drumul. Dacă nu te încălzeşti mori”, spune unul dintre şoferi. De alfel temperaturile au fost extreme pe malurile Prutului şi în tot nordul judeţului. La Avrămeni au fost -20 de grade Celsius iar la Stânca -34 de grade Celsius. Vremea continuă să fie urâtă la Botoşani, iar vântul să sufle cu putere.

Citeste mai mult: adev.ro/qof668
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ