18.2 C
Vaslui
03-oct.-2022

Iarna pe ulitã! (Foto-Video)

- Advertisement -

REPORTAJ Iarnã autenticã în judetul Vaslui. A nins ore în sir, iar stratul de zãpadã a atins si jumãtate de metru înãltime, în unele zone. Natura a fost mai blândã decât în alte pãrti, iar vântul nu le-a creat probleme deosebite autoritãtilor, care au reusit sã tinã situatia sub control. Pe drumurile nationale si judetene s-a circulat în conditii hibernale, utilajele de deszãpezire actionând fãrã oprire. O atentie deosebitã s-a acordat zonelor unde vântul a fost mai nervos si a adus zãpada pe sosea, pe Valea Prutului, la Murgeni si Codãesti-Dãnesti. Primarii s-au strãduit si ei sã curete toate drumurile comunale, unii fãrã succes, însã. Nu s-au înregistrat blocaje în trafic sau urgente medicale la care ambulantele sã nu ajungã în timp util. Timp de câteva ore, ieri, am parcurs un traseu, care se anuntase ca fiind dificil, Miclesti-Codãesti-Dãnesti-Tãcuta, pentru a vedea care e situatia realã, în teren. Cei de la Drumuri Judetene si-au fãcut treaba, iar accesul cãtre aceste localitãti a fost posibil. Asta dacã si masinile erau echipate corespunzãtor pentru vremea de afarã.

Putin dupã prânz, s-a dat alarma. S-au anuntat probleme pe Valea Prutului si la granita dintre judetele Vaslui si Iasi. Am pornit cãtre Codãesti, pentru a vedea cum se actioneazã în zonã. Se circula în conditii de iarnã, dar mult peste asteptãri, dacã e sã tinem cont de experienta de cosmar trãitã pe acelasi sector de drum, în iarna anului trecut. Pentru a ne asigura cã nu doar pe drumul national au trecut utilajele, am fãcut un mic ocol, spre Miclesti si Botesti. Stratul de zãpadã era mai mare, dar masinile puteau circula fãrã probleme. Prin sate, înarmati cu lopeti, localnicii îsi croiau drum de la o casã la alta sau pânã la sosea. « Dãm zãpada la o parte ! Nu e frig, e chiar plãcut ! E o iarnã frumoasã ! Pe noi ne-a ferit Dumnezeu si nu ne-a îngropat în zãpadã, dar tot e cazul sã curãtãm pe lângã gard, trotuarul, cã nu vine nimeni sã ne facã nouã drum. Mai dãm zãpada si de la vecinii mai în vârstã, care sunt singuri si nu pot face asta, le aducem o gãleatã de apã, asa e omeneste! A nins si la noi de duminicã dupã-amiazã, fãrã oprire ! A bãtut si vântul, dar acum s-a potolit. Sã sperãm cã urgia a trecut si cã iarna nu ne va da si nouã bãtãi de cap ca în sudul tãrii!”, a spus Mihai Rusu, din comuna Miclesti. I-am lãsat pe sãteni sã-si continue treaba si am pornit cãtre Botesti. E drept, cu oarecare emotie, stiut fiind cã pentru a ajunge în aceastã localitate trebuie sã urci o pantã strãjuitã de pãdure, de-o parte si de alta. Ne-am întâlnit cu un utilaj care curãta drumul si am fost asigurati cã putem ajunge în sat, fãrã probleme. Nu ne-a pãcãlit omul si am ajuns si la Botesti. Ne-am întors cãtre Codãesti, iar pe drum ne-am intersectat cu alte utilaje, care încercau sã aducã soseaua „la negru”. Traficul se desfãsura normal la granita dintre judetele Vaslui si Iasi.

„E nenorocire în alte judete ! La noi e bine !”

Spre Codãesti, situatia s-a schimbat putin. În câmp deschis, vântul cãpãta putere si aducea zãpada pe sosea. Un peisaj hibernal se deschidea în fata noastrã, cu oameni zgribuliti, pe care treburile i-au prins pe drum sau cãrutasi acoperiti de zãpadã. « A nins tare si la noi, dar a dat Dumnezeu si s-a oprit ! E nenorocire în alte judete ! La noi e bine ! S-a mai adunat zãpada pe ulite, dar avem acces cãtre oras, a venit masina de pâine, nu sunt probleme ! », au spus oamenii. Pentru a te aventura spre Dãnesti, ai nevoie de masinã cu tractiune 4X4 sau de una echipatã inclusiv cu lanturi. Cei câtiva kilometri i-am parcurs cu maximã prudentã, în dreapta noastrã, nivelul stratului de zãpadã depãsind portiera masinii. Ne-au cuprins emotiile, la un moment dat, e drept. Utilajul care venea dinspre satele din jur însã, ne-a readus speranta. „Suntem de la Drumuri Judetene. De la 5 dimineata lucrãm. A fost frig tare, dar acum e mai bine. Suportabil. Am fost si la Miclesti, si la Botesti. Zãpada e mare, dar bine cã nu e viscol si ne facem treaba ! Asa e iarna ! Mai avem treabã, nu ne oprim aici. Nu avem voie sã lãsãm drumurile sã se blocheze. Actionãm non-stop !», ne-a asigurat soferul utilajului. Si-a continuat drumul, aruncând zãpada pe câmp. Si cãtre Tãcuta s-a circulat bine. « Se lucreazã pe toate drumurile judetene. Sunt câteva puncte <<fierbinti>>, dar utilajele noastre fac fatã provocãrilor naturii. Ninsoarea s-a oprit, din fericire. Nu s-au înregistrat probleme deosebite, suntem în legãturã cu toti primarii, pe cei care au necazuri încercãm sã-i ajutãm”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui. Pe drumul cãtre casã, la Mãnãstirea Codãesti am gãsit un cãlugãr care curãta zãpada cu un « utilaj » mai putin obisnuit, confectionat empiric, din lemn si tras de un cal. « Cu putinã imaginatie, niste lemn si câteva cuie, am fãcut acest triunghi, cu care curãtãm zãpada la mãnãstire. Nu avem pretentia cã e vreun utilaj adevãrat, dar noi ne facem treaba cu el. E simplu si eficient. Noi ne multumim cu ce avem, cu putin. Avem tot ce ne trebuie la mãnãstire, sunt altii mai nevoiasi care asteaptã ajutor ! », ne-a asigurat cãlugãrul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.