spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Iasul ramine centrul turismului medical din toata Moldova

- Advertisement -

Din trei pacienti internati la Iasi, unul provine din alt judet sau chiar din alta tara. La unele spitale, procentul „strainilor” internati ajunge chiar la 50%. Medicii spun, pe de alta parte, ca in cazul pacientilor din alte judete se cheltuie mult mai mult. „Spitalul Sf. Spiridon este vazut de multe ori ca ultima solutie salvatoare. Din pacate, starea grava a pacientului impune efectuarea de manevre terapeutice extrem de costisitoare”, spune managerul spitalului.

O treime dintre pacientii din spitalele iesene provin din alte judete. Cei mai multi dintre ei vin din judetele apropiate. Fie ca sint trimisi la Iasi din cauza starii grave de sanatate, fie ca vin singuri pentru ca au mai multa incredere in specialistii ieseni sau la ei in judete nu au posibilitatea de a se trata corespunzator, peste 50.000 de persoane din alte judete au venit in 2011 in spitalele iesene. Daca per total procentele se mentin relativ constante in ultimii cinci ani, schimbari se inregistreaza in topul judetelor care „livreaza” pacienti catre Iasi. Daca pina acum Vasluiul era pe primul loc, urmat la mica distanta de judetul Botosani, situatia s-a schimbat, iar in 2011 Botosaniul a ajuns pe locul patru ca numar al pacientilor trimisi spre Iasi, fiind devansat de catre judetele Neamt si Suceava. Managerii spitalelor iesene sint bucurosi ca au adresabilitate, desi o parte dintre ei spun ca pacientii din alte judete sint mai „costisitori”, din cauza faptului ca sint trimisi aici dupa ce starea lor s-a inrautatit foarte mult, fiind deci nevoie de tratamente scumpe.

Aproape toata Moldova vine la Iasi

Aproximativ o treime din pacientii care au fost internati in spitalele iesene anul trecut au domiciliul in alte judete, cei mai multi dintre ei in judetele alaturate. Astfel, din totalul de 185.537 pacienti internati in regim continuu in spitalele din Iasi anul trecut, 54.598 sint din alte judete, adica 29,4% din total. Cu un an in urma procentele erau asemanatoare, din totalul de 205.009 pacienti internati in 2010, 58.142 de persoane fiind din alte judete. Judetul cu cei mai multi „trimisi” catre Iasi a ramas Vaslui, 14.120 de vasluieni fiind internati in spitalele iesene in 2011. Pe locul doi a urcat anul trecut judetul Neamt, de unde au venit spre Iasi 9.810 pacienti. In 2010 judetul Neamt se afla pe locul patru. Locul trei este ocupat in acest an de Suceava care a trimis spre spitalele iesene 9.681 de pacienti. Ultimele doua locuri din top 5 sint ocupate in ordine de Botosani cu 9.412 pacienti si Bacau cu 6.018 pacienti internati in unitatile medicale din Iasi.

Cel mai mare spital ca adresabilitate din regiunea Moldovei a ramas in continuare Spitalul „Sf. Spiridon”. Peste 35% din cei 50.096 de pacienti internati in clinicile spitalului pe parcursul anului trecut au domiciliul in localitati din afara judetului Iasi. Astfel, cei mai multi „straini” au venit din Vaslui, respectiv 4.567 de pacienti, urmati de pacientii din Botosani, in numar de 3.423 si cei din Suceava, 3.162 de pacienti suceveni avind nevoie de ingrijiri medicale in Spitalul „Sf. Spiridon”. „La noi in spital peste 70% dintre pacienti se interneaza in urgenta. Exista si situatia in care pacientii din alte judete au auzit de specialistii de aici si prefera sa vina la noi in spital decit sa ramina la ei in judet. Probleme avem insa cu pacientii care au mai fost internati in spitalele din judetul de domiciliu si au fost apoi trimisi la Iasi in momentul in care starea lor s-a agravat foarte tare, depasind capacitatile lor de tratament. Spitalul «Sf. Spiridon» este vazut de multe ori ca ultima solutie salvatoare. Din pacate, starea grava a pacientului impune efectuarea de manevre terapeutice extrem de costisitoare. De preferat ar fi totusi ca pacientul sa fie trimis mai devreme, s-ar limita si costurile in acest fel”, a declarat Ioan Barliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”. Pe de alta parte, managerul spune ca mai exista si pacientii din alte judete care vin aici cu bilete de trimitere de la medicul de familie, desi problemele medicale cu care se confrunta ar putea fi rezolvate si in judetele de domiciliu. „Multi pacienti vin nejustificat cu bilete de la medicul de familie, lucru care nu este normal in contextul in care apeleaza la ambulante sau vin direct in urgenta. Cu programare oricine poate veni in spital, insa ambulanta este folosita abuziv si e fortata mina spitalului. Sint si oameni care inteleg acest lucru si isi fac programare, mai ales pentru operatii. Altii isi conving medicii de familie sa le dea bilete de trimitere”, a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

La Neuro au fost internati pina si norvegieni

Un numar mare de pacienti din alte judete se inregistreaza si la Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu”, de altfel singurul spital cu acest specific din regiunea Moldovei. In 2011 din totalul de 11.518 pacienti internati in regim continuu in acest spital, 4.628 erau veniti din alte judete, si aici cei mai multi fiind din Vaslui, Botosani si Neamt. „Spitalul nostru este singurul de aceasta specialitate din regiunea de Nord-Est, singurul care asigura intreaga patologie neurochirurgicala. Mai sint spitale care au compartimente de neurochirurgie, insa nu au capacitatea de a trata pacientii la standarde inalte, rezolva doar traume si probleme banale. Noi avem specialisti, aparatura performanta, computer tomograf non-stop, microscop operator si alte echipamente de inalta performanta. Nu se poate opera un anevrism cerebral la Suceava, spre exemplu. Pina la urma este normal ca toate cazurile grave sa ajunga la Iasi pentru ca alte spitale nu au gradul de competenta necesar”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu”. Pe de alta parte, statistica realizata de Directia de Sanatate Publica arata ca in acest spital au ajuns anul trecut si pacienti din Austria, Cehia, Egipt, Franta, Grecia sau chiar Norvegia, majoritatea fiind persoane care erau in trecere prin Iasi si au suferit diverse leziuni in cursul vizitei. In total, pe parcursul anului 2011, in toate spitalele iesene au fost internati in regim continuu 244 de pacienti din alte tari.

Doar jumatate din pacientii de la Recuperare sint ieseni

Un procent foarte mare de pacienti din alte judete se inregistreaza la Spitalul de Recuperare. Astfel, 7.578 de pacienti din cei 15.946 citi au fost internati in regim continuu anul trecut in acest spital erau veniti din alte judete. Cei mai multi dintre acestia sint tot din Vaslui, in top 3 intrind apoi pacientii din Suceava si Neamt. In schimb, numarul de pacienti din Botosani este foarte mic, in contextul in care Spitalul de Recuperare „Sf. Gheorghe” Botosani a fost de curind renovat si dotat cu aparatura performanta. Doar 899 de pacienti din Botosani au ales in 2011 sa se trateze la Iasi. „Noi avem aici ceva ce nu mai are nimeni in regiune, respectiv apa sulfuroasa. Se fac tratamente cu apa sulfuroasa pentru multe afectiuni, inclusiv cele reumatismale, cardio-vasculare sau neurologice. Avem adresabilitate foarte mare si peste 90% din pacientii nostri vin la tratament cu programare. In ultimii ani a fost renovata intreaga baza de tratament, hidroterapia, baile galvanice, baile de plante, bazinul de inot. Acum avem in renovare pavilionul in care este fizioterapia. Aici nu s-a mai facut nimic din 1978. Oricum, avem mereu listele de asteptare pline. Spre exemplu, acum la balneo-fizio-terapie s-au facut programari pina in luna iulie”, a precizat Carmen Cumpat, managerul spitalului.

Multi pacienti din alte judete se inregistreaza si in alte spitale. Mai bine de jumatate dintre pacientii internati in 2011 in Institutul de Boli Cardiovasculare sint din alte judete, respectiv 2.727, in contextul in care spitalul a avut 4.216 pacienti la internare continua. De asemenea, la Spitalul de Pneumoftiziologie 1.736 de pacienti din totalul de 6.493 au fost din alte judete, iar la Spitalul „C.I. Parhon” 2.404 din 6.970 de pacienti. In Spitalul de Copii „Sf. Maria” au fost tratati in total 32.398 de pacienti anul trecut, 9.691 dintre acestia nefiind ieseni. Spitalul de Boli Infectioase a avut 1.729 de „straini” printre cei 9.379 de pacienti internati in 2011, iar Maternitatea „Cuza Voda” a avut 2.875 de pacienti din alte judete, numarul total al celor internati fiind de 13.669.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.