23.4 C
Vaslui
30-sept.-2022

Iata, candidatii!

- Advertisement -

Candidatii la alegerile parlamentare 2012!

CALCULE… Dacã se pãstreazã procentele de la alegerile locale, harta colegiilor parlamentare ar trebui sã arate astfel: PDL – doi deputati, plus un senator, PP-DD – un deputat, USL – cel mai probabil sase mandate. Unele voci politice spun cã Partidul Poporului ar putea produce surpriza, în timp ce USL ar trebui sã fie multumitã cu jumãtate dintre mandatele de deputati si senatori.

CE-AU FÃCUT PENTRU JUDET… În noiembrie 2008, au fost zece parlamentari de Vaslui, alesi pe principiul uninominalului. Astãzi, mai sunt doar opt în bãncile Parlamentului si mai toti se gândesc sã dea piept din nou cu electoratul, pe 9 decembrie 2012. Parlamentarii judetului Vaslui au pornit la drum cu mult entuziasm, acum patru ani. Doi dintre acestia, deputatul de Murgeni, Marian Sârbu, si cel de Negresti, Dragos Iftime, au ales alte drumuri, asa cã acum mai sunt doar cinci deputati si trei senatori. Dintre senatori, Cristian David a ales sã candideze pe Colegiul Senat Diasporã, iar Vasile Pintilie, senatorul PDL de Bârlad, nu se va mai înscrie în campanie electoralã, asa cã singurul senator din mandatul 2008-2012 rãmâne Doina Silistru. Si ca lista sã fie completã s-au înscris în cursã si douã personaje care au suferit condamnãri: Dan Bordeianu (condamnat pentru viol) si Dicianu Cristian (condamnat pentru punerea în circulatie de cecuri fãrã acoperire).Iatã cum aratã analiza colegiilor parlamentare ale judetului Vaslui, în prag de campanie electoralã:

Colegiul 1 Deputati Vaslui

COLEGIU LUI CRISTEA… În mod ciudat, USL merge pentru a doua oarã pe acest colegiu pe mâna deputatului Victor Cristea. Fostul primar al Vasluiului, Cristea a împovãrat peste mãsurã populatia munici­piului – resedintã. În iarna anului trecut, conducerea PSD Vaslui se declara nemultumitã de prestatiile lui Cristea, cel care îl ataca sub centurã pe actualul primar Vasile Pavãl. S-a tot spus cã deputatul Cristea nu va mai fi confirmat pentru un nou mandat, mai ales cã au apãrut si scandaluri financiare în Primãria Vaslui, tocmai din perioada în care Cristea era primar. PDL propune, pentru acest colegiu de deputati, un tânãr economist, fostul director al Casei Judetene de Pensii, Marius Arcãleanu. Fost candidat la primãria Vaslui, în primãvarã, Arcãleanu este decis sã spunã vasluienilor cât de multe nerealizãri are Victor Cristea, care nu a fãcut decât sã doarmã în bãncile Parlamentului timp de patru ani. Dacã lupta, în mod evident, se va duce între Cristea si Arcãleanu, Partidul Poporului propune un nume care nu a rupt gura târgului în alegerile locale, fiind de-a dreptul invizibil pentru electoratul din Vaslui. Consilierul local Alecsandru Volocaru îsi verificã abilitãtile electorale, cu sanse destul de reduse.

Colegiul 2 Deputati Vaslui rural

COLEGIUL PUSCÃRIASILOR… Scandalul mocneste în acest colegiu cu adevãrat problematic. Desi, teoretic, este un colegiu în care USL ar trebui sã defileze – mare majoritate din localitãti au primari de la PSD sau PNL, cu mare prizã la electorat, cum sunt cele la Gârceni, Lipovãt, Miclesti, Pungesti sau Solesti – ar putea apãrea unele probleme pentru actualul deputat PNL, Dan Bordeianu, cel care nu a avut nicio legãturã cu aceste localitãti în mandatul 2008-2012. Impus cu forta de Antonescu, la Bucuresti, deputatul Bordeianu nu ar trebui sã fie prea linistit, în conditiile în care multi primari nici nu vor sã audã de campanie în favoarea acestui parlamentar. În campanie vor intra tânãrul medic veterinar Mihai Ponea, un politician de perspectivã, din partea PDL, si Cristian Dicianu, fostul presedinte al organizatiei judetene PP-DD. Culmea este cã în acest colegiu s-au nimerit doi candidati care au avut probleme cu legea. Dacã Bordeianu a fost la scoala de corectie în tinerete pentru un viol, adversarul sãu de la Partidul Poporului a fost condamnat la cinci ani de puscãrie pentru infractiuni economice (falsificarea de titluri de credit public si cecuri emise de o institutie bancarã, punerea în circulatie a cecurilor falsificate si înselãciune în conventii cu prilejul încheierii unui contract). Proverbul “Când doi se bat al treilea câstigã“ ar putea sã functioneze în cazul acestui colegiu, în care candidatul Partidului Democrat-Liberal ar putea furniza marea surprizã. Rãmâne de vãzut dacã disciplina de partid va fi mai tare decât prima reactie pe care o au primarii când aud de Dan Bordeianu.

Colegiul 3 Deputati Negresti

COLEGIUL STRANIERILOR… Multe probleme pentru candidatii acestui colegiu, în care gãsim cel mai sãrac oras din tarã. Deputatul PDL Dragos Iftime a demisionat din cauza unor probleme personale, în urmã cu câteva luni, astfel cã noul parlamentar va prelua din mers problemele colegiului. Lupta nu este simplã, în conditiile în care în acest colegiu gãsim primarul Negrestiului, Vasile Voicu, cu trup si suflet alãturi de PSD, desi a mai trecut pe la câteva partide în ultimii ani. Voicu are de partea sa primari cu vechime în functie, care aduc multe voturi la alegerile locale, cum este cazul primarilor de la Stefan cel Mare, Bãcesti, Osesti, Rebricea sau Rafaila. Tot pe acest colegiu s-au produs si unele schimbãri la alegerile locale, USL pierzând o serie de comune, cum este cazul Cozmestiului. Trebuie spus cã, la Colegiul Negresti, lupta se duce între candidatul USL, liberalul Florin Ciurariu, si fostul viceprimar al Bucurestiului, Rãzvan Murgeanu, din partea PDL. O luptã inegalã, dacã ar fi sã luãm dispunerea primãriilor USL în zonã, însã surprizele pot apãrea si aici. Este un colegiu dupã care a tânjit si Ana Birchall, trimisã de la Bucuresti, stiind cã prima sansã o are persoana sustinutã de PSD si PNL (Partidul Conservator nu poate fi luat în discutie aici). PP-DD a avut mari probleme în a-si stabili un candidat care sã lupte de la egal la egal cu cei doi candidati importanti. Conform unor informatii de ultimã orã, omul de afaceri Liviu Scafaru va fi aruncat în campanie din partea PP-DD. Acesta este un nume cunoscut în zonã si are potentã financiarã, deci ar putea oferi o mare surprizã electoralã. Existã posibilitate ca pe ultima sutã Ciurariu si Ana Birchall sã facã schimb de colegii, adicã liberalul sã meargã pe colegiul Zorleni în timp ce PSD-ul revine în cãrti la Negresti

Colegiul 4 Deputati Bârlad

COLEGIUL MEDICILOR… O luptã foarte interesantã, într-un colegiu în care deputatul-trompetã Solomon crede cã poate spulbera orice candidat. La Bârlad, PSD are primar si deputat si este pe val, însã pot apãrea si surprize. De data aceasta, Solomon se va lupta cu doi medici, doctorii Octavian Marcu, din partea PDL, si Tudor Ciuhodaru, din partea PP-DD. Solomon a manipulat electoratul, în primãvara acestui an, când a iesit în fruntea bârlãdenilor pentru a înfiera compania Chevron si exploatarea gazelor de sist. Scopul era de a atrage cât mai multe voturi de partea lui Dumitru Buzatu, seful lui de partid, lucru care s-a si întâmplat. Dupã ce partidul sãu a ajuns la putere, Solomon a fost lovit de amnezie si nu a mai scos niciun cuvânt despre Chevron, iar bârlãdenii nu uitã. Medicul Tudor Ciuhodaru, o personalitate din Iasi, cunoscutã în toatã tara, vrea sã-l scoatã pe Solomon din acest colegiu, drept candidat al PP-DD, propunând bârlãdenilor o politicã a bunului simt, strãinã lui Solomon. Ciuhodaru a fost ales deputat în circumscriptia electoralã nr. 24 Iasi, colegiul uninominal nr. 8 pe listele Aliantei PSD-PC. Din ianuarie 2010 s-a alãturat Grupului Independentilor din Senat si Camera Deputatilor, pãrãsind Partidul Social Democrat. Un alt medic cu greutate în oras, Octavian Marcu, are mari sanse în lupta cu Solomon, stiind toate problemele urbei, dar si nemultumirile oamenilor.

Colegiul 5 Deputati Zorleni

COLEGIUL CEL MAI SÃRAC… Viorel Cãrare este actualul deputat de Zorleni. A trecut de la PDL la Partidul Poporului si va candida pentru un nou mandat într-un colegiu cu foarte multe probleme sociale, având în vedere cã aici gãsim comune în care peste 50% din populatie depinde de ajutoarele sociale, cum este cazul localitãtilor Puiesti, Dragomiresti, Voinesti, Ciocani sau Fruntiseni. Aici este si cea mai mare comunã din judetul Vaslui, Zorleni, controlatã de PSD, prin primãrita Paula Hultoanã. USL controleazã, ca si în restul judetului, foarte multe comune în acest colegiu destul de întins, însã sã nu uitãm cã aici sunt multi primari liberali, care nu vãd cu ochi buni “iubirea“ aceasta cu PSD-ul lui Buzatu. Din PDL vine tare nepotul actualului presedinte Vasile Blaga, Sorin Moldovan, fost presedinte al organizatiei de studenti din Partidul Democrat-Liberal. Principalul candidat aici este pesedista Ana Birchall, care desi nu este prea iubitã de primarii din judet va fi tinutã în brate la toate mitingurile electorale pe care USL le are programate în colegiu. Lupta principalã se duce între Viorel Cãrare si Ana Birchall, cu un plus pentru actualul deputat, care cunoaste bine problemele zonei.

Colegiul 6 Deputati Husi

COLEGIUL PDL-ULUI… Considerat drept colegiu de dreapta de foarte multi ani, colegiul de deputati Husi va înseamna o luptã pe viatã si pe moarte între PDL si PSD, ultimii dorind cu orice pret sã punã mâna pe acest colegiu controlat foarte bine de actualul presedinte al PDL, deputatul Dan Marian. Pentru a fi siguri de victorie, democrat-liberalii aruncã în luptã pe unul dintre principalii lideri din PDL, deputatul Cristian Boureanu. Dumitru Buzatu o face pe secretosul si refuzã sã spunã cine va fi candidatul sãu pe acest colegiu. S-au anuntat douã nominalizãri, însã este greu de spus care este varianta corectã. Prin Husi se spune cã Buzatu ar avea de ales între Vasile Mihalachi, actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean, cel care a mai fost deputat cu multi ani în urmã, si Toader Dima, presedintele asociatiei din Berezeni, consilier judetean. PP-DD propune o persoanã cunoscutã pentru acest colegiu: Constantin Tãlmaciu un om de afaceri din Berezeni. Marele perdant al candidaturilor pe acest colegiu pare sã fie Aurel Cãciulã, omul din umbra lui Dumitru Buzatu, care ar fi înlãturat din competitie în favoarea altui coleg de partid.

Colegiul 7 Deputati Murgeni

COLEGIUL SURPRIZELOR… În acest colegiu, Marian Sârbu, ales deputat în 2008, a fost un fel de pasãre cãlãtoare. A venit prin comunele din zonã o datã la 6 luni, în primul an, dupã care s-a fixat pe activitãtile din Capitalã, uitând de tot de primarii din colegiul sãu. Lupta pe acest colegiu care începe de la Albesti si se terminã la Mãlusteni, la granita cu jud. Galati, se va duce între USL, care îl trimite în campanie pe fostul deputat Irinel Stativã, omul de bazã al lui Buzatu, si PDL, prin omul de afaceri Sergiu Vizitiu. În timp ce Stativã vine din mediul bugetar, fãrã a rupe gura târgului cât timp a fost în Camera Deputatilor, democrat-liberalul Vizitiu vine cu idei pragmatice prin care sã ajute comunitãtile locale, dacã va fi votat. De altfel, prin firma sa de constructii, Vizitiu a fost prezent la multe obiective de investitii din judet, dovedind de fiecare datã cã este un om serios, în fruntea unei societãti profitabile. S-a vorbit, la un moment dat, de candidatura fostului sef de la Protectia Consumatorilor, Dan Cain, însã totul a fost doar un zvon, desi se spunea cã acesta ar dori sã candideze din partea PP-DD. Partidul Poporului nu stie pe cine va pune candidat în acest colegiu.

Colegiul 1 Senat Vaslui

SILISTRU POATE CONFIRMA… Este cel mai mare colegiu din judet, cu trei colegii de deputati – Vaslui, Vaslui rural si Negresti -, un colegiu care însumeazã în jur de 170 de mii de locuitori. Colegiul Senat Vaslui este condus destul de douã mandate de cãtre Doina Silistru, un parlamentar care s-a remarcat atât prin prezenta la sedintele Senatului, cât si prin initiativele legislative. Datã fiind dispunerea în numãr mare a primãriilor PNL si PSD în zonã – probabil 80% din primãriile din aceastã zonã sunt controlate de USL – este greu de crezut cã doamna Silistru va pierde competitia si nu va câstiga un al treilea mandat de senator. PDL, principalul partid de Opozitie, propune electoratului candidatura lui Iancu Arcãlianu, fostul director al Apelor Române Vaslui. Un tip serios, asezat, cu un bun discurs politic, însã care nu are cum sã-i facã fatã senatoarei Silistru. PP-DD nu a gãsit încã un om care sã se batã de la egal cu cei doi contracandidati, de la USL si PDL, însã are în atentie câteva nume, care vor fi anuntate în zilele urmãtoare.

Colegiul 2 Senat Bârlad

COLEGIUL PENTRU SOTIE LUI BUZATU… În jurul acestui colegiu de Senat s-au purtat adevãrate lupte la baionetã între pesedisti si liberali. Florin Ciurariu, presedintele PNL Vaslui, sustinea cã acest colegiu îi fusese atribuit senatorului David, încã din iarna trecutã, dar Buzatu a pãrut lovit de amnezie, brusc. Motivul: nevasta presedin­telui PSD, Gabriela Cretu, fost europarlamentar, a bãtut cu pumnul în masã sotului si i-a cerut un colegiu, tocmai pe cel pe care David credea cã va candida. Cretu stie cã se poate baza pe primarul Constantinescu si deputatul Solomon în aceastã aventurã politicã, de aceea a dorit acest colegiu cu orice pret. De partea cealaltã, PDL vine cu o candidaturã surprizã. Fostul primar de la Perieni, Alexandru Iacob, cel care a avut tot felul de probleme cu legea dar si cu terenurile din zonã cât timp a fost edil, vrea sã se batã de la egal la egal cu Gabi Cretu. Are potentã financiarã, poate cheltui sume importante pentru acest proiect, rãmâne de vãzut ce va reusi în aceastã luptã inegalã, având în vedere cã sotia lui Buzatu beneficiazã, în primul rând, de electoratul primarului Constantinescu. Partidul Poporului Dan Diaconescu vine cu o altã candidaturã interesantã. Nelu Maftei, jurist la SC Rulmenti SA, fostul candidat PPDD la functia de presedinte al Consiliului Judetean, considerã cã are o sansã unicã de a intra în Parlament si este decis sã facã tot ce este posibil pentru a convinge electoratul sã-i dea voturile.

Colegiul 3 Senat Husi

AICI SE VA DA BÃTÃLIA CEA MAI MARE… Politicianul care a strâns 43.000 de voturi în lupta pentru presedintia Consiliului Judetean, deputatul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui, vrea sã câstige mandatul de senator pe Colegiul Husi. Ar fi o premierã pentru Dan Marian, cel care are deja douã mandate pe Colegiul de deputati Husi. Se bazeazã pe faptul cã a adus foarte multe investitii în zonã, indiferent care a fost coloratura politicã a primarilor din colegiul sãu. Oamenii stiu cã Dan Marian a fost un factor important în modernizarea Husului si vor sã-l voteze pentru un alt mandat ca parlamentar, din partea PDL. Uniunea Social-Liberalã propune un nume la fel de important, medicul Nelu Tãtaru. În afara faptului cã are în spate alianta de guvernãmânt, cu multi primari USL din mediul rural în spate, liberalul Tãtaru pare lipsit de sanse în lupta cu deputatul Marian. În acest colegiu, dreapta pare mai puternicã decât în alte zone, dovadã fiind si investitiile fãcute de mediul privat în Husi si pe toatã zona Vãii Prutului. PP-DD aruncã în luptã pe Constantin Bârsan Acesta a candidat la primaria Husi unde a luat 1.000 de voturi. Bârsan are o idee interesantã despre modul în care fiecare ne desenãm viata: “Destinul omului stã în propriile lui mâini si doar el alege ce face cu viata sa“. Aici, se asteaptã sã fie o luptã interesantant, având în vedere cã PSD-ul vrea sã recucereascã acest colegiu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.