spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
12.5 C
Vaslui
10-mai-2024

Iată care sunt proiectele vasluienilor, depuse în cadrul programului de bugetare participativă

- Advertisement -

LISTĂ… În ciuda nemulțumirilor constante pe care locuitorii muncipiului Vaslui le afișează pe rețelele de socializare cu privire la cum e condus orașul, atunci când a fost vorba să depună proiecte în cadrul Bugetării Participative, nu a fost prea mare înghesuială. Este adevărat că nici Primăria Vaslui nu a pus la bătaie o sumă prea mare de bani, doar un milion de lei pentru cinci proiecte, adică tot cam atât cât s-a cheltuit pe chermezele organizate cu ocazia Festivalului Hora din Străbuni. Revenind la Bugetarea Participativă, trebuie spus că doar 22 de proiecte au fost depuse, dintre care 9 au fost deja declarate neeligibile de către comisia de analiză și evaluare din cadrul primăriei. Așadar, au mai rămas în cursă 13 proiecte, însă doar cinci dintre ele vor primi finanțarea necesară. Printre altele, vasluienii își doresc treceri de pietoni 3D pe străzile din municipiu, montarea unui ecran outdoor în Parcul Copou, precum și achiziționarea de defibrilatoare automate, care să fie montate în zonele aglomerate din oraș. Votarea proiectelor a început sâmbătă, 13 ianuarie, și se va finaliza pe 12 februarie.

Bugetarea participativă este un mecanism de implicare a cetățenilor în procesul decizional la nivel local și la dezvoltarea unui dialog constructiv dintre administrația publică locală și cetățeni. Bugetarea participativă presupune ca cetățenii să identifice probleme, să elaboreze soluțiile și să estimeze costurile, scriind propuneri de proiect, ce vor fi înaintate spre finanțare către administrația publică locală. Astfel, cetățenii sunt cei care prioritizează problemele locale, administrația publică vine doar cu expertiza legală și tehnică, decizia finală de finanțare fiind luată de cetățeni.  Aceasta nu înseamnă că Administrația publică va finanța doar aceste proiecte, acest mecanism vine să dezvolte implicarea oamenilor de rând în procesele decizionale, în elaborarea și executare bugetului local, dar și să fie mult mai implicați în viața comunității sale.

Doar 22 de proiecte depuse

În municipiul Vaslui, programul privind bugetarea participativă este implementat, în premieră, chiar în această perioadă. Proiectul a fost inițiat de consilierii USR, însă fiind în primul an, nu s-a bucuat de prea mare succes. Până pe 7 decembrie 2023, vasluienii au depus doar 22 de proiecte, din următoarele cinci categorii: alei, trotuare și zone pietonale; infrastructură educațională, culturală, de mediu și de sănătate; mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; orașul digital și nu în ultimul rând spații verzi, locuri de joacă și amenajarea spații publice. În perioada 8 decembrie 2023 – 12 ianuarie 2024, cele 22 de proiecte au fost analizate de o comisie de evaluare, la final fiind declarate neeligibile 9 dintre ele.

Deschidem lista proiectelor cu toaleta automatizată din Copou

Toaletă automatizată

Printre cei care au depus proiecte se află și membrii și simpatizanții unor partide politice. De exemplu, Vlad Dicu, unul dintre liderii AUR Vaslui dorește înființarea unei toalete publice automatizată în Parcul Copou, care va putea fi folosită inclusiv de către persoanele cu dizabilități locomotorii. “Municipiul Vaslui are mai multe puncte de atracție pentru turiști, printre care Parcul Copou, Rezervația arheologica “Curtea Domnească” sau Centrul Civic din Vaslui (care include și Teatrul de Vară). Ținand cont că suma maximă alocată unui proiect este de 200.000 RON, mă voi axa doar pentru o toaletă modernă în parcul Copou. În proximitatea acestui obiectiv nu există o toaletă modernă, astfel că este necesar amenajarea și instalarea acestei toalete moderne, complet automatizată, inclusiv cu dotări pentru persoane cu dizabilități. Această toaletă va fi racordată la utilități și va fi prevăzută cu sistem de spălare automatizat, autocurățare după fiecare utilizare, fără să fie nevoie de prezența umană. Va avea și un sistem de igienizare după fiecare utilizare, precum și un sistem acustic cu instrucțiuni vocale pentru fiecare comandă. Toaleta va funcționa cu monede de 50 de bani sau cu bancnote de 1 leu, în funcție de costul pentru fiecare utilizare. Toaleta va funcționa în regim non-stop, iar perioada de garanție la care furnizorul se obligă este de 24 de luni. De asemenea, toaleta va fi dotată și cu o anti-camera Mama și copilul. Va fi construită ca ansamblu modular modern și amplasat în loc discret din proximitatea Parcului Copou. Se pot obține venituri și prin aplicarea unor panouri publicitare în laterale unde se pot derula diferite reclame. Sub aspectul beneficiilor este de înțeles că nu ne așteptăm la venituri cuantificabile spectaculoase prin implementarea unui astfel de proiect, ci mai degrabă reabilităm respectul omului față de om, reabilităm o “omisiune” a autorităților locale perpetuată de mult prea multe generații de edili”, se arată în descrierea proiectului.

Copaci pentru încărcat telefoane și laptopuri la Teatrul de Vară

Copaci Greenspots

Tot Vlad Dicu a mai depus un proiect care vizează, de această dată, zona Teatrului de Vară. “ Acest proiect smart își propune să fie doar începutul transformării orașului într-un oraș cu adevărat inteligent. Zona Teatrului de Vară este una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului pe tot parcursul anului. Această zonă nu beneficiază în prezent de soluții WiFi. Copacii de încărcare se numesc, de fapt, Green Spots și sunt niște stații de încărcare electrică, autonome, care se bazează pe energie solară. Copăceii nu sunt doar piese inedite de mobilier urban. Îi putem utiliza pentru a ne încărca telefoanele mobile, tabletele și alte aparate portabile (doar să avem cabluri la noi). Conceptul și design-ul acestora sunt realizate de biroul de proiectare Triptic Studio – voi atasa si o fisa tehnica, inclusiv modele. Utilizarea stațiilor de încărcare este gratuită pentru oricine are nevoie. Energia electrică a stațiilor de încărcare este produsă de panouri fotovoltaice, acestea putând alimenta până la 12 dispozitive simultan. Bateria cu litiu-ion încorporată stochează energie pentru un total de 300 de încărcări, iar stațiile pot fi folosite atât pe timp de zi, cât și noaptea. Dispozitivul are la bază transformarea energiei solare în energie electrică și generarea puterii necesare pentru încărcarea dispozitivelor de tip tabletă sau telefon mobil, fără racordul la rețeaua de energie electrică stradală, ci doar prin intermediul energiei regenerabile. În plus, aceste dispozitive reprezinta și un nou tip de mobilier stradal, care poate contribui substanțial la dezvoltarea zonei în care este amplasat. Prin funcționalitățile lor, Green Spots au capacitatea de a transforma spațiul respectiv prin creșterea traficului pietonal și implicit prin crearea mediului propice pentru deschiderea unor spații comerciale ambulante.”

Tot la Teatru de Vară, rampe de acces pentru părinții care își plimbă copiii în cărucioare

Un alt proiect rămas în cursa pentru finanțare a fost depus de Mădălina-Ștefania Dăniciuc și se referă la amenajarea unor rampe de acces în zona Teatru de Vară. “ Vreau să atrag atenția asupra unei inițiative importante care ar îmbunătăți considerabil experiența cetățenilor în zona Teatrului de Vară. În mod deosebit, aș dori să aduc în discuție necesitatea construirii a două rampe de acces, astfel încât să îmbunătățim nu doar aspectele practice, ci și confortul pentru toți vizitatorii, în special pentru părinții care își plimbă copiii în cărucioare, pentru cei mici care se recreează plimbându-se pe bicicletă, dar și pentru persoanele cu dizabilități locomotorii ce depind de deplasarea cu ajutorul unui scaun cu rotile. Teatrul de Vară este un loc emblematic al orașului nostru, unde, în timpul verii, părinții își aduc copiii pentru a se bucura de un spațiu sigur și curat. Cu toții știm cât de important este să avem facilități adecvate pentru a face această experiență cât mai plăcută. În prezent, avem o singură rampă de acces care nu corespunde nevoilor noastre, mai ales atunci când vine vorba de principalele categorii de persoane vizate, menționate anterior. De-a lungul timpului, am observat că tinerii, cât și părinții cu cărucioare au găsit soluții ingenioase pentru a depăși obstacolul creat de rampa existentă, creîndu-și singuri poteci pe spațiul verde. Această inițiativă neoficială demonstrează nevoia evidentă de a avea rampă de acces adecvată, adaptată nevoilor tuturor. Propunerea mea este construirea a două rampe de acces pe “urmele” lăsate de bicicliști, astfel încât să avem un spațiu potrivit și sigur pentru a urca și coborî de la un nivel la altul în Teatrul de Vară. Această schimbare ar sprijini nu doar părinții cu copii mici, ci și pe toți cei care doresc să se bucure de tot ceea ce oferă zona. Prin susținerea acestei inițiative, vom face Teatrul de Vară un loc prietenos pentru toată comunitatea, sprijinind diversitatea și conectarea întregii comunități”, se arată în descrierea proiectului depus de Mădălina.

Defibrilatoare automate în zonele aglomerate din oraș

Bogdan-Ciprian Chirica își dorește ca în zonele aglomerate din municipiul Vaslui să fie instalate defibrilatoare automate, pentru a veni în sprijinul echipajelor medicale. Acesta a depus și un proiect în acest sens, pentru care estimează o finanțare de 60.000 de lei. “Într-o lume din ce în ce mai agitată, unde stresul reprezintă un procentaj semnificativ în cazurile de stop cardiac, acționarea rapidă cu un defibrilator într-o astfel de situație crește șansele de supraviețuire ale pacientului. Municipiul Vaslui poate beneficia semnificativ de implementarea unui proiect care vizează achiziționarea și instalarea defibrilatoarelor automate externe (AED) în punctele aglomerate, acestea fiind depozitate intr-un dulăpior, iar deasupra acestuia sa fie semnalizat corespunzator. Acest proiect are scopul de a crește șansele de supraviețuire în cazul unor evenimente cardiace de urgență și de a oferi un răspuns rapid în locurile cu un flux mare de oameni. Defibrilatorul AED poate fi utilizat de catre persoane nespecializate deoarece aceste tipuri de defibrilatoare sunt prevăzute cu instrucțiuni vocale în limba română și ajută utilizatorul la operarea dispozitivului. Defibrilatoarele AED analizează ritmul cardiac, iar în caz de neregularitate a acestuia, efectuează automat operațiile necesare. Daca este caz de administrare a unui șoc electric, aparatul va specifica acest lucru, iar la semnalul acestuia vom apăsa pe butonul de eliberare a șocului. Prin instalarea unui defibrilator în zone cheie ale municipiului Vaslui, acordăm mai mult timp echipelor de salvare pentru a putea ajunge la victima și astfel creștem substanțial șansele de supraviețuire ale persoanei aflate în stop cardiac”, scrie inițiatorul proiectului.

Grădină muzicală în Copou

Un alt proiect depus în cadrul acestui program vizează realizarea unei grădini muzicale în Parcul Copou, pe amplasamentul actualului loc de joacă pentru copii. Corina Cristina Cristea, inițiatoarea proiectului, susține că realizarea acestei grădini va fi un loc de joacă unic în municipiul Vaslui. “Grădina muzicală va fi formată din instrumente muzicale de percuție, special concepute pentru utilizarea lor la exterior. Pentru amplasarea lor va fi necesară o suprafață de 300 mp, fiecare instrument fiind așezat pe o platformă de beton acoperită cu tartan sau dale din cauciuc. Se vor amplasa următoarele 10 instrumente: un set de 7 clopote tubulare tip Tubular Bells, o tobă mare tip Babel, o tobă băncuță tip Cajon, un set de 5 tobe colorate tip Rainbow Sambas, un instrument tip liră format din 8 clopote circulare gradate tip Bell Lyre, un instrument aerofon tip Handpipes, un xilofon orizontal tip Harmony, un xilofon tip Sansa – Rimba Mysteria, un clopot tubular tip Cherub și un balafon (marimbas) tip Akadinda. Actualul amplasament al parcului de joacă pentru copii din Copou va continua să atragă copiii, chiar dacă dotările acestui spațiu vor fi dezafectate, deoarece ei știu că acolo este joaca lor. Pentru a da continuitate percepției copiilor asupra spațiului lor de joacă, se impune ca acesta să fie “alocat” tot copiilor, pentru grădina muzicală. Muzica modelează mai multe elemente importante pentru dezvoltarea copiilor, cum ar fi abilitățile cognitive, imaginația, distributivitatea atenției sau abilitățile de comunicare. Joaca cu instrumente muzicale, individual sau în grup crează premisele unei dezvoltări armonioase a copiilor din municipiul Vaslui. Experții psihopedagogi recomandă joaca celor mici cu instrumentele muzicale începând de la cele mai mici vârste. Astfel, copiii experimentează, crează melodii simple, își exersează atenția și memoria auditivă, își activează și educă sensibilitatea, iar fiecare succes obținut individual sau în grup le crește stima de sine.”

Treceri de pietoni 3D pentru un mediu urban și plăcut

Bogdan-Ciprian Chirica a mai depus un proiect pentru realizarea unor treceri de pietoni 3D în municipiul Vaslui, bugetul estimat fiind de 100.000 de lei. “Întreaga comunitate locală ar putea beneficia de pe urma unei imagini modernizate a orașului prin realizarea unor treceri de pietoni 3D, moderne. Voi enumera câteva oportunități prin intermediul realizărilor unor treceri 3D în Vaslui. În primul rând, cred că astfel de treceri ar aduce un plus de inovație și modernitate în peisajul urban al Vasluiului. Ne-am obișnuit cu aspectul tradițional al clasicelor <<zebre>>, iar introducerea unor treceri 3D ar aduce un element de noutate și ar face orașul nostru să se evidențieze în mod plăcut. În al doilea rând, trecerile 3D ar putea contribui semnificativ la siguranța pietonilor. O astfel de inovație ar fi vizibilă și ar atrage atenția șoferilor, ceea ce ar reduce riscul de accidente și ar face traversarea străzii mai sigură pentru toți locuitorii noștri. Cu atât mai mult, având în vedere că suntem un oraș cu o activitate intensă a traficului de tranzit, atât din partea autoturismelor, cât și a traficului greu, cu mulți elevi și tineri, siguranța pietonilor ar trebui să fie o prioritate. De asemenea, trecerile 3D ar putea avea un impact pozitiv asupra aspectului urban, conducând astfel la un aer modern și captivant. În final, consider că introducerea trecerilor 3D în municipiul nostru ar reprezenta o expresie a dorinței noastre de a merge în pas cu vremurile și de a transforma Vasluiul într-un oraș cu adevărat special. Avem o comunitate activă și mândră de orașul său, iar aceste treceri 3D ar fi o modalitate minunată de a ne evidenția și de a crea un mediu urban plăcut și modern pentru toți locuitorii noștri”, se arată în descrierea proiectului.

Parc educațional de circulație rutieră

O altă investiție văzută drept necesară de către vasluieni este realizarea unui parc educațional de circulație rutieră. Corina Cristina Cristea, inițiatoarea proiectului, spune că parcul va putea servi și ca baza materială de către cadrele didactice și polițiști care pregătesc elevi pentru concursuri de educație rutieră sau care vor să desfășoare activități cu această tematică. “ Proiectul vizează amenajarea unui parc educațional rutier care se adresează copiilor, atât preșcolari cât și elevilor din ciclurile primar și gimnazial. Se are în vedere reproducerea cât mai fidelă a condițiilor de trafic pietonal sau cu bicicleta, prin redarea condițiilor de drum și trafic, prin amplasarea de marcaje, indicatoare de circulație rutieră care impun obligații sau priorități, pistă de biciclete, semafoare, sens giratoriu, astfel încât copiii să înțeleagă atât regulile impuse când se deplasează ca pietoni, cât și pe cele care intervin când se deplasează cu bicicleta, totul pentru a se deplasa în depline condiții de siguranță. În contextul planului local de mobilitate urbană, acest proiect va încuraja copiii să folosească bicicleta la deplasări, ca mijloc de transport alternativ. Proiectul va oferi logistica necesară pentru părinți, copii, cadre didactice să predea și să își însușească regulile corecte privind conduita în trafic”, spune Corina Cristea.

Alte proiecte rămase în cursa pentru bani

Pe lângă proiectele enumerate mai sus, vasluienii vor putea vota și alte inițiative rămase pe lista celor eligibile. Marius Alexandru Cărăbăț, spre exemplu, a depus un proiect pentru achiziționarea unui ecran outdoor pentru Parcul Copou, unde vasluienii să poată viziona un film pe timp de vară, dar care să servească și platformă pentru furnizarea de informații.

Ecran outdoor

Tot pentru Parcul Copou, Alexandru-Andrei Panainte a venit cu propunerea transformării terenului de tenis în patru terenuri mai mici de baschet 3×3. Manuela Homeuca propune un proiect care are ca obiectiv amplasarea unei inscripții în proximitatea Teatrului de Vară “I love Vaslui” pe care să apară și un cod QR prin care cei interesați să poată accesa o listă de obiective turistice ale județului Vaslui. Aplicația accesată prin codul QR va avea și opțiunea/butonul “turist” care va face o statistică a celor care vizitează Vasluiul. “Prin acest demers, aș vrea ca vasluienii să-și asume locul în care trăiesc și să fie mândri de orașul și de județul lor. Acest loc poate deveni “instagramabil” și va putea fi vizitat atât de localnici cât și de turiști , contribuind astfel la îmbunătățirea imaginii orașului în țară și în lume. De asemenea, va promova Vasluiul pe platformele sociale și media, ceea ce va spori vizibilitatea și reputația de oraș liniștit și sigur, care va găzdui în 2025 Capitala Națională a Tineretului”, a afirmat Manuela. Un alt proiect eligibil prevede implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în spațiile publice. “Implementarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor în spațiile publice din Municipiul Vaslui nu doar că aduce beneficii imediate comunității, ci contribuie și la construirea unei culturi durabile și responsabile față de mediul înconjurător”, spune Alexandru Denis Codrianu, inițiatorul proiectului. În cadrul acestui program s-au implicat și părinții elevilor de la Liceul Emil Racoviță. Aceștia au depus un proiect care se distinge prin două activități conexate, cu aceeași importanță: – activități sportiv-recreative și activități de educație nonformală. “Nevoia proiectului derivă din ascensiunea și pe plan local atât a rețelelor de traficanți cât și a consumatorilor de droguri și precursori, cu precădere în rândul grupului țintă (a se vedea pagina tribunalului Vaslui și presa locală). Grupul țintă este format din cei 816 elevi ai liceului, cu vârste între 14-18 ani, precum și populația riverană liceului. Toți provin din medii defavorizate socio-economic și cu o disponibilitate facilă la substanțe interzise. Dintre aceștia, o mare parte prezintă un risc extrem de ridicat de vulnerabilitate (lipsa de suport familial și social, CES, romi, familii monoparentale sau cu părinți la muncă în străinătate, navetiști). Dorim ca prin implementarea acestui proiect să nu ne limităm doar la atingerea unui singur scop-cel al prevenirii consumului de droguri, precursori sau substanțe ce creează dependență, ci să conexăm acest proiect pe de o parte cu nevoia stringentă a dezvoltării unui stil de viață sănătos, prin sport și, pe de altă parte, prin educarea beneficiarilor spre sustenabilitatea mediului și devenirii unui bun cetățean”, își justifică părinții elevilor de la LER decizia de a depune proiectul. Ultimul proiect depus, dar nu cel din urmă, vizează amenajarea unul loc de joacă pentru copiii din Gura Bustei. În total, sunt 13 proiecte eligibile pe care vasluienii le vor putea vota până pe 12 februarie. Procesul de votare se desfășoară pe site-ul Primăriei municipiului Vaslui, iar utilizatorii vor trebui să își creeeze un cont pentru a putea alege proiectul preferat. Primele cinci proiecte, care vor primi cele mai multe voturi din partea locuitorilor orașului, vor fi finanțate de Primăria Vaslui și puse în practică.

Nouă proiecte neeligibile

Printre proiectele care nu au trecut de comisia de evaluare se numără “Cardul tinerilor din Vaslui”, prin care adolescenții care domiciliază pe raza municipiului Vaslui urmau să aibă gratuitate pentru transportul public, pentru evenimentele culturale, sportive și de agrement organizate de Primăria Municipiului Vaslui, “I color Vaslui”, proiect prin care în zona Teatrului de Vară trebuia să se creeze un culoar construit din stâlpi metalici, îmbrăcați în plante agățătoare precum iedera și a unor arbuști din specia coniferelor, culoar ce trebuia acoperit cu umbrele colorate, de-a lungul căruia să fie amplasate bănci. Un alt proiect declarat neeligibil este “ÎntinerEȘTI pe bloc”, în cadrul căruia peretele unui bloc din oraș urma să fie acoperit cu o pictură murală. Nici proiectul privind înlocuirea stâlpilor de iluminat împreună cu corpurile de iluminat și marcarea locurilor de parcare la blocurile de pe strada Vasile Alecsandri nu a trecut de comisie și asta pentru că un proiect asemănător este deja în curs de implementare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.