spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Iatã cât costã o înmormântare în Vaslui

- Advertisement -

AFACEREA CU MOARTEA O fi moartea un necaz pentru apropiati, dar e si o afacere pentru firmele de pompe funebre. Dupã ce te chinui o viatã întreagã sã faci rost de bani pentru a trãi, trebuie sã faci rost de bani si pentru a te înmormânta. Si sã te înmormântezi în zilele astea, nu e deloc ieftin. Dacã nu ai bani, iar mortul nu e un pensionar sau un caz social ca sã primesti bani de la primãrie, nu ai de ales decât sã te împrumuti.

Am vrut sã vedem cât mai costã sã-ti înmormântezi o rudã în Vaslui, iar pentru asta am apelat la o firmã de pompe funebre. Lângã Confectii am gãsit un magazin care se ocupã de tot ce înseamnã înmormântare, dar desi era în timpul programului (09:00-17:00) era închis. Un anunt pe usa magazinului ne trimitea, în schimb, la magazinul de lângã Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. I-am spus gestionarei de acolo cã vrem sã prezentãm cititorilor nostri costurile unei înmormântãri din Vaslui, însã aceasta a refuzat categoric sã prezinte public astfel de informatii, de parcã acestea ar fi presupus scandal. Dupã douã zile, încercãm din nou la magazinul de pompe funebre de lângã Confectii, dar de data asta dându-ne drept rudele unei persoane decedate. Doamna a sãrit imediat sã ne ajute si sã ne dea informatii, ba chiar ne-a oferit si ponturi pentru anumite produse pe care ea nu le avea, dar puteam sã le gãsim în oras la niste preturi mai mici. Ne-a lãsat chiar sã facem si câteva poze.

Stând de vorbã cu doamna vedem cum organizarea unei înmormântãri presupune mari eforturi din partea familiei decedatului, pentru cã implicã atât resurse financiare, cât si resurse logistice si multã energie. Aflãm cã cel mai ieftin sicriu costã 300 de lei, dar pretul creste în functie de calitatea produsului, sunt si la 500, 600, 700, 800 lei. Cel mai ieftin e din lemn, simplu, fãrã modele, nu are mânere si nici alte accesorii.

Doamna, sãritoare, se oferã sã ne ajute cu tot ce înseamnã înmormântare si, la rugãmintea noastrã, ne face o listã: „Noi avem si o firmã de catering, 20 de lei meniul de persoanã. E o fatã, Diana, care se ocupã de asta. Pentru îmbãlsãmat noi lucrãm cu cei de la morgã, costã între 250-300 lei. Vã mai trebuie 24 de prosoape, o gãleatã… Ca sã iesiti mai ieftin, mergeti jos, la Irta si luati de acolo. Dar înainte, la bisericã vã dã o listã cu tot ce aveti de cumpãrat si atunci vedeti ce si cum”.

Aflãm cã la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” „nu se se mai dau locuri de veci decât dacã cunosti pe cineva, dar în momentul în care decedeazã un om, vã dã de la primãrie. Si actul de deces si un loc de veci, dacã nu aveti. E cam 200-300 de lei”. Ne interesãm si de tariful preotului si aflãm cã e acelasi cam la toate bisericile, cãci pânã la urmã au si ei o „piatã” pe care nu o stricã niciunul: „Preotul ia cam 300 de lei. La toate bisericile e cam asa. Dar femeia care rãspunde de casa mortuarã stie mai bine. Dacã doriti, eu o pot suna si vã duce direct acolo. Dar asta atunci când vã decideti unde duceti mortul”.

Traditia impune un anumit ceremonial pe care vrei, nu vrei, cam trebuie sã-l respecti. Asa cã, dupã înmormântare, urmeazã parastasul, o cheltuialã mai mare decât înmormântarea propriu-zisã: „Dacã nu aveti pe cineva care sã vã facã colivele, veniti, am pe cineva care sã vi le facã, 60 de lei douã. Iar pentru pomanã, apelati la un restaurant si nu vã mai intereseazã de nimic”. Dacã calculãm cel mai ieftin meniu, cel de 20 de lei, la 50 de persoane, vedem cã numai masa pentru parastas costã 1000 de lei. Iar costurile unei întregi înmormântãri se ridicã pe la 3300 de lei, dar, sigur, pretul variazã în functie de calitatea produselor pe care le vrei.

De reduceri nici nu se pune problema în majoritatea costurilor, sunt tarife fixe, stabilite de firmele de pompe funebre pe piata lor. Vrei, nu vrei, cam trebuie sã faci rost de bani, cãci nu se cade sã te faci de râs tocmai la înmormântare. Simona Danda

Cea mai ieftinã înmormântare

Act de deces: 60 de lei

SicriuÂcruce: 300 de lei

ToiagÂcruce: 25 de lei

Icoanã de pus pe piept: 10 de lei

Icoanã pomanã: 15 lei

Taxã preot: 300 de lei

Taxã dascãl: 150

Clopotar: 40 de lei

Oamenii care carã podoabele (crucea, sfesnicul, steagul, capacul, dricul): 200 de lei (40 de lei de fiecare)

Îmbãlsãmare: 250-300 lei

Tinut în capelã: 150-200 lei

Masina mortuarã: 150 lei

Loc de veci: 200-300 de lei

Gropari: trei gropari – 150 de lei (50 de lei pentru fiecare gropar)

Candele, lumânãri, prosoape, batiste: 50 de lei

2 colive: 60 de lei

Meniu firma de catering: pentru 50 de persoane – 1000 de lei (meniu de 20 lei/persoanã)

Total: aproximativ 3300

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.