Iatã cine a luat premiile Bienalei N.N.Tonitza, organizatã de Noaptea Muzeelor la Bârlad! (FOTO, VIDEO)

PANDEMIA SI ARTA…  Organizarea  Bienalei internationate de artã contemporanã “Nicolae Tonitza”, editia a III-a  la muzeul din Bârlad, a fost total  datã peste cap de pandemia care a izolat românii  si a oprit  accesul  fizic la artã si culturã.  “Bienala de la Bârlad ilustreazã tocmai dorinta noastrã de a pãstra vie contributia pictorului la dezvoltarea si mai buna cunoastere a culturii românesti, în general, a artelor plastice în special.  Din nefericire, acest  atât  de important  eveniment  am fost nevoiti sã îl organizãm în conditii cu totul speciale.”, a spus  directorul muzeului bârlãdean  dr. Mircea Mamalaucã.  Desi expozitia nu a fost  vernisatã în prezenta publicului, acesta va avea  totusi  posibilitate sã o viziteze, pe viu, cu respectarea tuturor regulilor în vigoare la acest moment, pe parcursul  sãptãmânilor  urmãtoare, cu exceptia  zilelor  de luni, între orele 8.00 – 16.00, precum si pe site-ul ziarului Vremea NOUÃ. Premiile, în valoare de 12 000 de lei, au fost câstigare de patru artisti români: Liviu Nedelcu, Oana Mãzãrache, Andreea Ifrim si Mãlina Crãciun. Iubitorii de artã pot achizitiona catalogul  bienalei de la sediul central al Muzeului “Vasile Pârvan”, realizat în conditii grafice deosebite.

Una din marile  personalitãti  ale României, care a marcat evolutia artei românesti  a fost, fãrã îndoialã, pictorul  Nicolae Tonitza. Nãscut la Bârlad, la 13 aprilie 1886, viitorul mare artist s-a format la Scoala de Arte Frumoase din Iasi, studii  continuate, mai  apoi, la scoli de prestigiu si cu mari profesori  la München  si  Paris. Încã din timpul  vietii,  artistul  bârlãdean s-a bucurat  de pretuirea  criticilor  de artã, dar si  a colectionarilor si publicului  interesat  de artã. Dorinta de a face ca domeniul  artelor sã fie cât mai vizibil si apreciat, l-a determinat pe marele pictor sã se implice, fãrã rezerve, în promovarea vietii artistice românesti.  „Datoritã stãrii de urgentã în care ne aflam,  Bienala „N.N. Tonitza” editia a 3-a, a fost reprogramatã  de organizatori  la data de 14 noiembrie, atunci când la nivel national se dorea organizarea Noptii Muzeelor.”, a precizat dr. Mircea Mamalaucã, directorul muzeului bârlãdean.

Artisti din 11 tãri  au trimis lucrãri la Bârlad!

Initiatorii  acestui  important  eveniment sunt Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Consiliul Judetean Vaslui, Primãria Municipiului Bârlad, Consiliul Local  Bârlad în colaborare cu Uniunea Artistilor Plastici din România. La aceastã   editie  au fost  prezenti (prin lucrãrile trimise) peste 125 de artisti, din numai putin de 11 tãri, de pe douã continente. Este vorba de pictori si graficieni români si strãini din Republica Moldova, Armenia, Rusia, Macedonia, Spania, Italia, Canada, Lituania, Ucraina, Polonia, Estonia.

Premiile oferite: pentru picturã, graficã si debut! 

Juriul  bienalei, care a fost format din prof. univ. dr. Dragos Pãtrascu – presedinte, lector universitar dr. Zuzu Caratãnase si pictorul Corneliu Vasilescu – membrii, a stabilit urmãtoarele premii:

Premiul pentru picturã – Liviu NEDELCU (Focsani) – 4000 de lei oferiti de Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad:

Premiul pentru graficã – Oana MÃZÃRACHE (Iasi) – 4000 de lei oferiti de Primãria municipiului Bârlad;

Premiile pentru debut (tineret) –  Andreea IFRIM (Constanta) – 2000 de lei si Mãlina CRÃCIUN (Bucuresti) – 2000 de lei, oferiti de Muzeul Vasile Pârvan.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ