Iatã cum puteti afla ce vechime aveti pe cartea de muncã!

MÃSURÃ BENEFICÃ… Vasluienii care se aflã în pragul pensionãrii si care vor sã afle dacã angajatorul le-a virat contributia la pensie sau dacã a declarat la stat salariul si numãrul corect al orelor de muncã efectuate au de acum posibilitatea sã afle aceste date de pe internet, accesând site-ul Casei Nationale de Pensii Publice(CNPP). „Persoanele care îsi vor deschide un asemenea cont au mai multe beneficii, putând sã vadã datele din carnetele de muncã, stagiile de cotizare anuale si lunare (începând cu 1 aprilie 2001) si respectiv vechimea si venitul brut realizat, indiferent dacã sediul angajatorului este în Vaslui sau în alt judet”, spune Isabel Bogdan, directorul CJP Vaslui.

„De asemenea, titularii conturilor online pot vedea ce punctaj au realizat în sistemul unitar de pensii publice (din aprilie 2001 la zi) si pot avea acces la informatii privind declaratiile nominale depuse de angajatori, despre viramentele la Pilonul II de pensii private si despre fisa financiarã privind declaratiile individuale de asigurare socialã si/sau contracte de asigurare socialã încheiate cu casele teritoriale de pensii. Platforma de servicii electronice lansatã de CNPP îi scuteste pe salariatii vasluieni de un drum în plus pe care acestia sunt nevoiti sã-l facã în cazul în care vor sã obtinã date cu privire la stagiul de cotizare sau orice alte informatii. Pânã în prezent Casa Judeteanã de Pensii(CJP) Vaslui a activat aproape 100 de conturi online”, mai spune seful Casei Judetene de Pensii. Pasii de urmat pentru deschiderea acestui cont online sunt: accesarea paginii Casei Nationale de Pensii Publice (www.cnpp.ro) cãutarea sectiunii „De ce sã îmi fac cont”, unde se aplicã pentru solicitarea deschiderii unui cont online la câmpul „Completeazã formular”, completarea cu datele personale a formularului online. Listarea formularului pentru deschiderea contului online, însotit de copia actului de identitate al titularului, se depune la sediul CJP Vaslui. În urma procesãrii cererii de activare a contului de cãtre reprezentantii institutiei, solicitantul va primi un user name si parola pentru a-si accesa contul.

Nu mai trebuie sã aduceti adeverinte de vechime la Casa de Pensii Vaslui!

Persoanele fizice din judetul Vaslui care vor sã cearã pensie nu mai au nevoie de adeverinte de vechime pentru a cere aceste drepturi. Asta prevede mãsura impusã de ministrul demis al Muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care se aplicã deja de la 1 ianuarie 2020. În cursul lunii decembrie 2019, Violeta Alexandru anuntase pe Facebook cã a dispus accesul Casei de Pensii la o bazã de date cu informatii extinse, pentru ca oamenii sã nu mai fie nevoiti sã îsi procure singuri diferite adeverinte. „Nu accept ca o persoanã care trebuie sã primeascã, la timp, indemnizatie, pensie, ajutor de somaj, sã meargã personal dupã diferite adeverinte sau sã astepte ca o institutie sã îi comunice alteia diferite informatii. Fac un prim pas de simplificare din respect pentru cetãtean: toate institutiile din coordonarea Ministerului Muncii iau, pe baza unei parole de acces, datele necesare despre situatia solicitantului, direct din Revisal”, a a anuntat ministrul. În consecintã, Casa Nationalã de Pensii are, începând de la 1 ianuarie 2020, acces direct la Registrul de evidentã a salariatilor (Revisal), conform unui ordin emis de Ministerul Muncii. Revisal contine datele salariatilor care au muncit, muncesc si vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Practic, în acel an s-a trecut de la vechile cãrti de muncã la evidenta electronicã a muncii.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ