spot_img
spot_img
8 C
Vaslui
09-mai-2025

Iatã de unde puteti cumpãra cel mai ieftin carburant, la Vaslui!

- Advertisement -

“Dezmãt” la pompe, în benzinãrii

SCÃDERI… La Vaslui, motorina a ajuns sã coste 4,31 lei, cel mai mic pret din ultimii opt-zece ani de zile. Uimiti, soferii vasluieni vãd cum, cu doar 100 de lei, având o masinã pe motorinã, pun în rezervor în jur de 22 de litri, fatã de maxim 15 litri, cu un an si ceva în urmã. Dacã, în cazul Lukoil, scãderile de preturi sunt vizibile de mai bine de un an de zile, deci nu mai era nicio surprizã, iatã cã si operatorul Petrom a ieftinit motorina si benzina comercializate în statiile proprii, la niveluri socotite istorice. Ieri, la statia OMV Petrom de la intrarea în Vaslui dinspre Bârlad, motorina de mai slabã calitate se vindea la 4,4 lei/litru, în timp ce motorina cu o cifrã octanicã ridicatã se vindea la 4.72 lei. “Nu-mi vine a crede ce vãd. Motorinã la 4,4 lei, asa ceva nu cred cã am vãzut de multi ani, un asemenea pret”, a spus unul dintre soferii din Vaslui, în timp ce astepta sã alimenteze la statia Mol din zona Traian. Scãderile, spun specialistii în economie, au loc pe fondul prãbusirii pretului petrolului. Interesant este cã, în acest ritm de scãdere a preturilor la carburanti, vasluienii nu se vor mai duce sã-si alimenteze masinile în R. Moldova, cum o fãceau pânã acum. Mii de vasluieni treceau granita în Moldova, pânã acum, pentru cã gãseau preturi foarte bune la motorinã si benzinã. La începutul anului 2016, preturile la statiile de distributie a carburantilor din tara vecinã sunt aproape egale cu cele de la statiile din România, ceea ce va face sã scadã foarte mult “turismul în scop de alimentare”, cum se practica pânã acum.

În acest moment, conform unor statistici, în jur de douã treimi din masinile înmatriculate în Vaslui sunt pe motorinã. Tocmai de aceea, vestea cã acest carburant s-a ieftinit foarte tare de la începutul anului i-a multumit peste mãsurã pe posesorii de masini diesel. Pretul carburantilor comercializati în România a scãzut în mod constant, de la 1 ianuarie 2016, de când a intrat în vigoare noua cotã TVA de 20%. Scãderile au fost de 3,22%, în medie cu 16 bani pe litru. Ieri, am fãcut un tur prin benzinãriile din Vaslui, pentru a afla unde se gãseste cel mai ieftin carburant. De o bunã bucatã de timp, gigantul petrolier Lukoil practicã o politicã agresivã de preturi, scãzând destul de mult în ultimul an preturile la carburanti. Ieri, la prânz, la statia Lukoil de la intrarea în Vaslui dinspre Bârlad, motorina Euro L Diesel, de mai slabã calitate, se vindea cu 4,31 lei/litru, fiind si cel mai mic pret din Vaslui. Ecto Super Diesel, o motorinã de calitate, se vindea cu 4,79 lei pe litru, în timp ce benzina Euro Luk 95 se comercializa la 4,57 lei. O benzinã destul de bunã, cu cifra octanicã ridicatã, Ecto Plus 95, costa la pompe 4,67 lei/litru. De altfel, trebuie spus cã de foarte multi ani nu s-a mai înregistrat o asemenea diferentã de preturi între motorinã si benzinã, de aproape 50 de bani, lucru care îi bucurã în primul rând pe posesorii de masini diesel. O statie mare a OMV Petrom, cea de la intrarea în oras dinspre Bârlad, la Centrul de Afaceri, vindea ieri motorina cea mai ieftinã la un pret de 4,4 lei/litru, în timp ce motorina de calitate costa 4,72 lei/litru. Benzina cu cifrã octanicã mai scãzutã, Maxx Motion 95, era vândutã la pretul de 4,71 lei/litru, la acelasi nivel cu motorina de calitate, în timp ce benzina Maxx Motion 100, cel mai bun sortiment de benzinã, era vândutã la pretul de 5,36 lei/litru. Nu e de mirare cã, la cele douã statii, zeci de masini stãteau la rând, asteptând sã alimenteze, datã fiind si pozitionarea lor la drumul national.

La singura statie Rompetrol din oras benzina de calitate ajunge la 5,81 lei/litru

La statia Rompetrol, situatã în zona podului de intrare în Vaslui, preturile la care se vindeau carburantii ieri erau ceva mai mari fatã de competitorii de la Petrom sau Lukoil. De exemplu, benzina Efix S, cu cifra octanicã 98, cea mai bunã benzinã care se vinde sub sigla Rompetrol, era vândutã la un pret de 5,81 lei/litru, în timp ce Efix, benzina de 95, era comercializatã la pompã la un pret de 4,9 lei/litru. Motorina Efix, cu cifra octanicã 55, putea fi cumpãratã la un pret de 5,22 lei/litru, în timp ce motorina cu cifra octanicã 51 era vândutã cu 4,6 lei. În oras, benzinãriile mentin preturile la care se vând carburantii în statiile situate în apropierea drumului national. În zona Traian, la benzinãria Mol, benzina de 95 se vindea cu 4,70 lei/litru, în timp ce motorina de mai slabã calitate, cea mai ieftinã, era comercializatã cu 4,40 lei/litru. “Ce sã spunem? Ne bucurã aceastã ieftinire, pentru cã masinile nu mai sunt de mult un moft, ci o necesitate, dat fiind ritmul în care trãim. Sper ca reducerile sã tinã cât mai mult la statii, pentru cã vor face si ei vânzãri mai mari, iar noi vom alimenta mai mult, cu aceeasi bani pe care îi plãteam cu un an sau doi în urmã”, a spus Dorin Georgescu, unul dintre posesorii de masini din Vaslui. La începutul anului trecut, benzina costa în medie 5,1 lei/litru, iar motorina 5,3 lei/litru, lucru care acum pare sã se fi inversat, pentru cã motorina se vinde cu mult mai ieftin ca benzina. În mod alarmant, la mijlocul anului 2015, litrul de benzinã 95 costa, în medie, 5,75 lei, iar motorina standard ajungea la 5,68 lei, în conditiile în care în România existã trei mari producãtori de carburanti – Petrom, Rompetrol si LukOil – plus o sumã de distribuitori majori la nivel national.

Care sunt explicatiile specialistilor în economie, despre scãderea bruscã a preturilor la benzinã si motorinã

Pretul carburantilor din România este în continuã scãdere, pentru cã pretul barilului de petrol s-a prãbusit – scãdere de circa 50% (barilul a scãzut chiar si cu 70%, în mai putin de un an). Cotatiile internationale ale produselor petroliere, dupã care se formeazã preturile carburantilor în România, au coborât si ele, însã nu în aceeasi mãsurã. Aici, conteazã foarte mult si cursul de schimb leu/dolar, care a crescut, în 2015, anulând partial efectul benefic al ieftinirii titeiului. În plus, pretul carburantilor contine acum circa 55% taxe cãtre stat, deci nu poate urma în acelasi procent cotatia barilului de titei. Spre exemplu, o ieftinire de 50% a barilului antreneazã o ieftinire a carburantilor de circa 20%. Conform datelor economice, 55% din pretul unui litru de carburant îl reprezintã taxele si accizele datorate statului. Pretul petrolului, cursul de schimb, costurile de logisticã sau marja companiilor petroliere constituie cealaltã jumãtate, fiecare dintre aceste elemente influentînd mai mult sau mai putin pretul de la pompã. Un procent de doar 45% din pretul carburantului din benzinãrii înseamnã marfa propriu-zisã, restul fiind taxe percepute direct de cãtre stat, potrivit datelor oferite de companiile petroliere. Orice sofer trebuie sã stie cã, odatã ce pune benzinã si motorinã în rezervor alimenteazã si bugetul de stat, pentru cã distribuitorul de carburanti vireazã direct la Finante între 52% si 55% din litrul de benzinã sau motorinã, reprezentând TVA, accizã, supraaccizã si taxa pe stâlp. Restul este o componentã de pret aflatã la dispozitia producãtorului sau distribuitorului de carburanti, acele costuri logistice, care înseamnã distributie primarã si secundarã – salarii, întretinere, amortizãri – rovinieta, anvelope de iarnã etc., costuri de operare retea de distributie, costul materiei prime sau adaosul comercial. O primã constatare este cã, atunci când pretul carburantului se modificã, se modificã doar pe componenta distribuitorului, pentru cã statul trebuie mereu sã îsi primeascã partea. Un efect considerabil în pret îl are costul de achizitie a materiei prime, legat direct de cotatia produselor petroliere, care, la rândul sãu, este legatã de cotatia titeiului.

Vor cãdea de tot preturile la carburanti, în urmãtoarele sãptãmâni?

Pretul petrolului Brent a scãzut sub 30 de dolari pe baril pentru prima datã din 2004, la mijlocul acestei sãptãmâni, pierzând peste 73% de la vârful de 115 dolari pe baril, atins în vara anului trecut. Potrivit grupului auto RAC, preturile la pompã ar putea scãdea acum la niveluri nemaiânregistrate de la marea crizã financiarã mondialã în Marea Britanie, dacã pretul petrolului se va prãbusi pânã la 10 dolari, putând sã ne asteptãm la scãderi si în statiile din România. Trebuie sã mai spunem cã petrolul si produsele petroliere sunt cotate în dolari, însã distributia în România se face în lei, dupã care furnizorul este plãtit tot în dolari – o întârziere de 30-45 de zile functie de fluxul de productie/achizitie între pretul de achizitie si pretul de desfacere. Astfel, o depreciere a leului în fata dolarului aduce cu sine scumpirea carburantilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.