spot_imgspot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
09-dec.-2023

ICR de la Chişinău, antidotul “clişeelor antiromâneşti”

- Advertisement -

CORESPONDENȚĂ DE LA CHIŞINĂU. Ministrul de externe Teodor Baconschi, omologul său moldovean Iurie Leancă şi preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Horia-Roman Patapievici, au inaugurat azi Institutul Cultural “Mihai Eminescu” de la Chişinău, o ambiţie mai veche a Bucureştiului, rămasă în aşteptare din timpul guvernării comuniste din Republica Moldova.

Instituţia va fi condusă de Petre Guran, care a fost până în prezent cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Un rol al ICR Chişinău a fost identificat de ministrul de externe român. “Sunt convins că prin programele pe care ICR ”Mihai Eminescu” le va derula, toate clişeele antiromâneşti din societatea moldovenească veche şi mai nouă se vor dovedi nefondate şi depăşite”, a spus el.
La rîndul său, Leancă a apreciat că Institutul Cultural de la Chişinău reprezintă “simbolul noii etape pe care o traversează relaţiile moldo-române, relaţii eliberate de dogmele impuse de ideologia totalitarismului falimentară, de sorginte sovietică”.

Horia Roman Patapievici a subliniat că ICR ”Mihai Eminescu” este primul institut cultural al unei ţări UE, la Chişinău. “După noi vor veni şi alţii. Vă asigur că vom face proiecte prin care şi celelalte institute naţionale de cultură din Europa să poată să îşi desfăşoare aici programele”, a spus preşedintele ICR.

Un sediu pregătit pe ultima sută de metri

După ce s-a lovit timp de doi ani, între 2007 şi 2009, de reticenţa regimului Voronin, ICR-ul de la Chişinău a avut dificultăţi şi acum, în găsirea unui sediu, problemă care a fost rezolvată cu doar câteva zile înaintea inaugurării.

Pentru sediu, autorităţile de la Chişinău au pus la dispoziţie mai multe imobile, care, din diferite motive, nu au putut fi alocate. Presa moldoveană a relatat că premierul Vlad Filat a propus anterior un imobil care slujea drept reşedinţă a preşedintelui interimar Mihai Ghimpu. Ulterior, guvernul a renunţat la această propunere.

Vorbind despre chestiunea sediului ICR ”Mihai Eminescu”, preşedintele interimar Mihai Ghimpu a admis existenţa unei probleme. “Ceea ce a fost a fost, eu consider o greşeală. Acuma trebuie să o reparăm ca să existe sediul pentru ICR”, a spus azi Ghimpu.

Ministrul Baconschi s-a declarat însă mulţumit de ultima soluţie oferită. “Avem o locaţie care mi se pare bună, nu ştiu dacă va fi definitivă, s-ar putea să găsim ceva mai bun în timp, sau să construim ceva, sau să cumpărăm ceva. Pentru lansarea instituţiei, pentru o perioadă de timp, mi se pare că această clădire e foarte bună”, a conchis el.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.