23.4 C
Vaslui
30-sept.-2022

Ieri se scuipau, astazi se pupa: Alianta Berca-Scripat-Stavarache a inceput campania electorala

- Advertisement -

Câteva milioane de lei ar urma sa fie investite in perioada urmatoare in municipiul Bacau. Banii vin de la Uniunea Europeana pentru infrastructura din municipiu, locuri de agrement si pe componenta sociala. Semnarea contractelor s-a facut in prezenta Ministrului Dezvoltarii si in mod surprinzator a Ministrului Administratiei si Internelor (MAI), Gabriel Berca. Dupa ce, nu cu mult timp in urma, Berca tuna si fulgera impotriva actualului primar, acum au stat la aceeasi masa si chiar s-au complimentat, semn ca totul se iarta si se uita inainte de campania electorala. Cu doua saptamâni inainte de startul campaniei, Berca a anuntat ca fostul prefect al Bacaului, Constantin Scripat, va fi urmatorul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Bacau. Seful MAI se va ocupa de organizarea alegerilor locale, programate pentru 10 iunie.

In acest an ar putea demara mai multe investitii de mare anvergura in municipiu. La semnarea contractelor a participat ministrul Dezvoltarii, Cristian Petrescu. Acesta nu a venit insa singur de la Bucuresti, ci de brat cu Gabriel Berca, ministrul Administratiei si Internelor. Berca s-a intretinut prieteneste cu primarul Romeo Stavarache, dupa ce nu mai departe de inceputul acestui an, când s-au negociat alocarile de la Consiliul Judetean, il numea un „om fara cuvânt”. “Primarii care au venit la noi, din PNL, nu se vor mai intoarce lânga acest om fara cuvânt. Rar mi-a fost dat sa vad un astfel de om”, declara pe 3 februarie 2012 Gabriel Berca, cu referire directa la derapajele dictatoriale ale lui Stavarache, seful PNL Bacau. Mai mult, saptamâna trecuta, când a participat la numirea in functia de prefect a Tudoritei Lungu, Berca sustinea ca nu a primit niciodata un telefon de la Stavarache pentru finantarea construirii Spitalului Municipal.

Antanta cordiala

Contrar declaratiilor, ieri, cei doi si-au strâns cordial mâna pentru interesul bacauanilor, dupa cum au tinut neaparat sa mentioneze, chiar daca fac asta cu putin timp inainte de debutul campaniei electorale. „O intâlnire suprinzatoare pentru multi, fireasca pentru mine pentru ca orice proiect care este in interesul unui cetatean este important, iar autoritatile locale au obligatia sa faca acest lucru, in colaborare cu autoritatile centrale. Suntem intr-o perioada premergatoare campaniei electorale. Stiu ca exista speculatii. Mi s-a spus: este bine sa vina in Bacau alaturi de primarul Bacaului sau nu e. Am pus in balanta si am considerat ca e bine sa fiu aici”, a explicat ministrul Gabriel Berca.

Replica primarului Stavarache nu s-a lasat asteptata, acesta fiind la fel de amabil, chiar daca in 2010, când Berca a decis sa demisioneze din PNL Bacau spunea deschis ca au devenit adversari politici.

„Trebuie sa trecem peste impedimentele de ordin personal. Cred ca cel mai important lucru este sa tinem cont ca vremelnic suntem pe aceste functii si cel mai important este ceea ce ramâne dupa noi”, a replicat amabil primarul Romeo Stavarache.

Scripat urcat la prezidiu, colaborare dupa alegeri

In discursul sau, Berca a facut referire, pe un ton apasat, la colaborare si dupa alegerile din 10 iunie. „Eu ma bazez pe ce se va intâmpla dupa 10 iunie pentru ca avem nevoie de coeziune. Stiu ca dupa aceasta data vom avea o perfecta colaborare intre Consiliul Judetean si Primaria Bacau, lucru care nu s-a intâmplat pâna acum”, a declarat Berca. Acesta a tinut sa explice ca la prezidiu a fost invitat sa urce si fostul prefect Constantin Scripat pentru ca a participat intr-o masura („mai mica sau mai mare”) la proiectele care s-au semnat.

Berca a amintit de candidatura lui Scripat la sefia CJ si nu s-a ferit sa-l numeasca „viitor presedinte al Consiliului Judetean”. „Am vrut sa-l sprijin pe primarul Stavarache si totodata pe Constantin Scripat pentru perioada urmatoare pentru ca avem nevoie de colaborare. Cred in ea! Judetul merita mai mult”, a mai spus ministrul Administratiei, care l-a asigurat in final pe Stavarache ca usa sa este permanent deschisa pentru toate proiectele municipiului. Dupa semnare intreaga echipa a vizitat Centrul de Afaceri.

Dupa ce a desfiintat municipala PSD, Benea acuza: „Totul a fost o scamatorie electorala!”

Presedintele CJ Dragos Benea s-a aratat indignat de ceea ce s-a intâmplat la Centrul de Afaceri. „Acesti bani puteau veni de acum doi ani in Bacau, dar Ministerul Dezvoltarii nu a catadicsit sa dea drumul la fonduri. Si-a batut joc de bacauani care puteau deja sa beneficieze de aceste proiecte. Ceea ce s-a intâmplat este expresia unui santaj pe care il face PDL”, a declarat Benea. Acesta sustine ca Stavarache a fost fortat de imprejurari sa se afiseze cu ministrul Berca. In plus, cel care ar trebui sa fie garantul alegerilor corecte – ministrul Administratiei si Internelor, „nu trebuie sa isi dea cu parerea despre viitorul presedinte al Consiliului Judetean. Prezenta acestui balon de sapun cu mustata (n.r. Constantin Scripat) a fost o jignire la adresa celor din prezidiu care chiar au muncit la proiecte. Berca incearca sa se achite de obligatia din concediul din Creta”, a declarat presedintele CJ. Benea a dezvaluit si ca dupa incheierea evenimentului Berca a plecat cu elicopterul MAI spre Târgu Ocna, unde s-a desemnat viitorul candidat PDL la alegerile locale.

Vor fi prostiti, din nou, bacauanii?

Berca-Stavarache: traseism politic si demagogie pura

Trecutul politic al primarului Stavarache este definit de ceea ce jurnalistii politici denumesc prin sintagma “traseism politic”. Pâna sa identifice vocatia liberala, Stavarache a schimbat mai multe partide. A fost membru in PDSR, ajungând – spun pesedistii – pâna la pozitia de secretar general al organizatiei Bacaul; dupa care a trecut in ApR (Alianta pentru România a lui T. Melescanu), iar apoi in PUR, partidul lui Dan Voiculescu. In urma localelor din 2004, Stavarache a ajuns primar al Bacaului din partea PUR, insa a parasit partidul pe fondul aliantei cu PSD parafata de PUR in perspectiva alegerilor parlamentare.

Cu ajutorul lui Gheorghe Flutur, pe atunci vicepresedinte al PNL – partid condus in 2004 de Theodor Stolojan – Stavarache si-a facut intrarea in PNL, preluând organizatia liberala din Bacau. Ascensiunea la vârful PNL Bacau i-a fost facilitata de liderii centrali ai partidului care au masluit rezultatul alegerilor interne in detrimentul presedintelui Ioan Chiriac, acum ajuns in PDL. Ajuns in al patrulea partid din cariera, exceptând perioada de activism UTC – PCR, Stavarache a fost banuit tot timpul ca joaca la doua capete. In virtutea relatiei cu liderul PDL Gh. Flutur, Stavarache si-a subordonat in 2008 organizatia democrat-liberala din Bacau, sub promisiunea ca va trece in formatiunea politica portocalie. Lucru care nu s-a mai intâmplat.

De cealalta parte, Gabriel Berca a fost membru al PUR-ului condus in Bacau de Stavarache. Impreuna, cei doi “corifei” politici au trecut in barca PNL, imediat dupa localele din 2004. Berca a fost sustinut de organizatia liberala si a preluat functia de prefect in 2005, pe care a mentinut-o timp de 3 ani. In martie 2008, Berca a devenit secretar general al Guvernului Tariceanu, pozitie din care a demisionat pentru a candida la alegerile parlamentare organizate in toamna aceluiasi an. Gabriel Berca a ajuns senator, candidând in colegiul 1 (municipiul Bacau). In 2010, in aparenta satul de accesele dictatoriale ale lui Stavarache, Berca a decis sa paraseasca PNL, la pachet cu deputatul Mihai Banu. Cei doi au plecat din partid “insotiti” de 15 primari liberali, preluând conducerea organizatiei Bacau a PDL: Berca in functia de presedinte, Banu in cea de secretar general. Ulterior, seful PDL Bacau a fost ales secretar executiv al PDL, ocupându-se de organizatiile portocalii din zona Moldovei.

In 2008, pe vremea când faceau front comun in PNL, Berca si Stavarache au inaugurat de câteva ori soseaua de centura a municipiului Bacau, proiect ingropat de Guvernul Tariceanu si pentru care statul român a pierdut finantarea asigurata de Banca Mondiala.

Stavarache, un Houdini al politicii bacauane: Si in USL, si cu PDL

Performantele inregistrate de primarului Bacaului sunt cu atât mai notabile, cu cât in urma cu un an (aprilie 2011), Stavarache semna – prin intermediul deputatului PNL Ionel Palar – protocolul de infiintare a USL in judetul Bacau. Asta dupa ce la inceputul lui 2011, acelasi Stavarache decreta in presa centrala ca nu va face – niciodata – alianta cu mafia lui Viorel Hrebenciuc, seful PSD Bacau. Acuzele lansate de Stavarache au culminat cu o scrisoare mizerabila distribuita in tot judetul, in sute de mii de exemplare, cu prilejul Pastelui de anul trecut. Plina de invective golanesti, scrisoarea s-a dorit a fi o rampa de lansare a candidaturii lui Ionel Palar la presedintia CJ, acolitul lui Stavarache fiind folosit pe post de sperietoare aratata pesedistilor.

Dupa semnarea protocolului USL, Stavarache s-a lasat in voia aliantei cu presedintele CJ Bacau, Dragos Benea, o relatie extrem de productiva in plan financiar pentru clientelele politice ale celor doi lideri. La sfârsitul lui 2011, linistea aliantei Stavarache – Benea a fost tulburata de informatia lansata pe piata de seful PDL Bacau, G. Berca. Intr-o masa de partid data la un restaurant din Bacau, in prezenta a aproape 50 de primari PDL, Berca a anuntat ca in urma unor discutii private avute cu Stavarache s-a decis reinfiintarea Aliantei D.A. (PNL – PD) in judetul Bacau. Examenul aliantei proaspat infiintate a fost aprobarea bugetului pe 2012 al CJ Bacau, unde pedelistii se pregateau sa faca front comun cu liberalii. In realitate, Stavarache a tras in teapa PDL-ul lui Berca, consilierii judeteni PNL votând, alaturi de cei ai PSD, bugetul superpolitizat propus de seful CJ Bacau. Intre timp, pe fondul numirii lui Berca in fruntea MAI, Stavarache pare sa fi revenit la sentimente mai bune fata de fostul sau camarad din PNL. De câteva zile, in mediul politic bacauan circula informatia conform careia Stavarache si Berca au ajuns la un consens in ceea ce priveste sustinea candidaturii lui Constantin Scripat la presedintia CJ Bacau. Deloc intâmplator, fostul prefect al Bacaului s-a aflat la aceeasi masa cu Stavarache si Berca, in cadrul evenimentului care a avut loc la Centrul de Afaceri.

PSD si-a pus singur funia la gât

Confiscat de Dragos Benea, PSD pare un partid in vrie in acest moment. In virtutea relatiei cu Stavarache, pe care Benea a cultivat-o intens in interiorul PSD, social-democratii au renuntat la a mai avea vreo pretentie in municipiul Bacau, cedând cu totul Consiliul Local lui Stavarache. Lista USL cu candidati la CL este compusa, preponderent, din politicieni PNL. Acestia ocupa primele 12 locuri in lista, pesedistii fiind obligati sa se multumeasca cu resturile. Cu totul altfel stau lucrurile la Consiliul Judetean, unde USL nominalizeaza o garnitura de candidati alcatuita – jumi-juma – din pesedisti si liberali. Concesiile masive facute lui Stavarache de Benea par, in acest moment, o condamnare pentru PSD, partid care risca sa se prabuseasca in judetul Bacau daca Berca si Stavarache isi vor duce, la bun sfârsit, planurile politice. Hegemonia PSD in judetul Bacau s-a intins pe doua decenii, in timp ce Benea se afla la sefia CJ din 2004.

www.desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.