spot_img
27.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Iesit din sistemul de protectie al copilului, un tânãr a ajuns sã fure… de foame!

- Advertisement -

CAZ…Plecat din sistemul de protectie al copilului oferit de DGASPC Galati, un tânãr care de câteva luni este major a ajuns în arest preventiv dupã ce a fost acuzat de furt. În fata magistratilor, acesta si-a spus povestea tristã si a sustinut cã a ajuns sã fure de foame. A plecat din Galati si si-a gãsit adãpost în gara CFR Bârlad. Magistratii ar fi dorit sã-l lase în arest la domiciliu, dar au fost nevoiti sã-l trimitã dupã gratii, acolo unde, sustin unele surse judiciare, va avea un loc de dormit si o masã caldã. De partea cealaltã, reprezentanti ai DGASPC (Vaslui de data aceasta – n.r.) spun cã, la împlinirea vârstei majoratului nu-i dã nimeni afarã, dar unii opteazã pentru varianta aceasta, încântati de banii pe care-i primesc la acel moment. Mai mult, aceiasi reprezentanti spun cã tinerii ajunsi la vârsta majoratului sunt sprijiniti în continuare. Pot fi transferati în centre pentru adulti, pot rãmâne în familiile asistentilor maternali si reponsabilii din Directiile de Protectia Copilului au obligatia de a le cãuta locuri de muncã.

Caz incredibil la Judecãtoria Bârlad. Un tânãr de 18 ani a ajuns în fata judecãtorilor de drepturi si libertãti acuzat de furt. Dosarul pãrea unul simplu pentru magistrati pânã când presupusul hot a fost întrebat dacã are unde locui în conditiile în care judecãtorii voiau sã-l plaseze în arest la domiciliu. Asa au aflat cã, de fapt, tânãrul de 18 ani a beneficiat de sistemul de protectie al copilului oferit de DGASPC Galati. Dupã ce a ajuns la vârsta majoratului, a fost dat afarã din sistem si lãsat sã umble pe strãzi. Asa a ajuns la Bârlad si si-a gãsit loc de dormit în gara CFR din oras. S-a apucat de furat de nevoie, spune el, pentru cã foamea nu-i dãdea pace. «Judecãtorii ar fi vrut sã-l plaseze în arest la domiciliu dar, întrebat unde locuieste, tânãrul a spus cã, în Gara CFR Bârlad deoarece, în urmã cu câteva luni, la împlinirea vârstei de 18 ani, a fost nevoit sã pãrãseascã sistemul de protectie. De aceea, judecãtorii au fost nevoiti sã îl trimitã în arest preventiv. Tinând cont de situatia povestitã în instantã, poate cã mãsura privativã de libertate îi oferã un loc de cazare si trei mese pe zi », povestesc surse judiciare. De partea cealaltã, reprezentanti ai Protectiei Copilului, de data aceasta Vaslui, spun cã pot exista astfel de cazuri, dar vinovati de aparitia unor astfel de situatii sunt chiar tinerii ajunsi la vârsta majoratului si care opteazã pentru pãrãsirea sistemului. «La mijloc este vorba de banii pe care-i primesc dacã aleg sã pãrãseascã sistemul. Pe toatã perioada cât beneficiazã de sistemul de protectie al copilului, li se adunã, în conturile personale, alocatiile plus cã, dacã vor sã plece, primesc o anumitã sumã de bani, echivalentul a câtorva salarii minime pe economie. Posibil ca acesti bani sã-i încânte si sã aleagã si aceastã variantã. În rest, chiar dacã ajunge la vârsta majoratului, poate beneficia de protectie si pânã la 26 de ani dacã urmeazã o formã de învãtãmânt. În plus, cei care sunt crescuti de asistenti maternali rãmân în familiile respective chiar dacã asistentul nu mai primeste sprijin financiar. Si nu în ultimul rând, cei ajunsi la vârsta majoratului si care nu continuã studiile pot fi transferati în centre pentru adulti si cei responsabili încearcã chiar sã le gãseascã un loc de muncã”, spun acestia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Bieții de ei! ”Cei responsabili INCEARCĂ chiar să le găsească un loc de muncă” Unde să le găsească?
    Sunt locuri de muncă nenumărate, când câteva milioane de români sunt peste hotare?? Au habar guvernanții ăștia, paraleli cu problemele oamenilor??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.