29.3 C
Vaslui
04-iul.-2022

Ilona Neagu, psihoterapeutul Asociației Joc Responsabil, le explică vasluienilor cum pot fi ajutați cei dependenți de jocurile de noroc

CAUZE… Ilona Neagu, psihoterapeut în cabinetul din Iași al Asociației Joc Responsabil, despre dependența de jocurile de noroc: „În spatele adicției este un gol pe care persoana încearcă să-l acopere”.

AJUTOR SPECIALIZAT… Asociația Joc Responsabil și programul său de educație „Antrenat de Majorat” au ajuns în Vaslui. Peste o mie de elevi de liceu au participat la seminariile susținute de cunoscutul Dr. Cristian Andrei, au interacționat cu acesta și au aflat care sunt riscurile implicării în activități ce nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială, în special atunci când vine vorba despre jocurile de noroc. Ziarul Vremea Nouă a stat de vorbă cu unul dintre specialiștii Asociației Joc Responsabil, psihoterapeutul Ilona Neagu, despre provocările pe care le întâmpină adolescenții odată cu împlinirea vârstei majoratului. Pentru că dependența de jocurile de noroc este tot mai întâlnită în zilele noastre, Ilona Neagu ne-a explicat ce soluții există pentru vindecare, dar și ce pot face cei din jurul unei persoane care trece printr-o astfel de adicție pentru a o ajuta să depășească această problemă. „Este foarte important ca persoanele care se confruntă cu probleme cauzate de practicarea în exces a jocurilor de noroc să ceară ajutor. Pot beneficia de cinci ședinte gratuite de evaluare și consiliere psihologică puse la dispoziție de Asociația Joc Responsabil (AJR) sau pot discuta cu psihologii gratuit, online, 24/7, pe website-ul www.jocresponsabil.ro, a declarat psihoterapeutul Ilona Neagu. Mai multe informații despre ce implică dependența de jocurile de noroc, dar și cum poate fi tratată, citiți în următorul interviu.

Reporter: Asociația Joc Responsabil a organizat, zilele trecute, la Vaslui o serie de întâlniri cu elevii din licee, în cadrul unui program de educație intitulat Antrenat de Majorat”. Vă rugăm să ne oferiți mai multe informații. Care considerați că este valoarea lor adăugată pentru viitorii adulți?

Ilona Neagu: Într-adevăr, împreună cu Dr. Cristian Andrei, expert în problematica jocurilor de noroc și ambasador al Asociației Joc Responsabil, am fost de curând la șase licee din Vaslui (Liceul Teoretic „Emil Racovita”, Liceul Teoretic „Mihail Kogalniceanu”, Liceul „Ștefan Procopiu”, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Tehnologic „Ion Mincu” și Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești), unde am discutat cu peste 1000 de elevi despre riscurile implicării în activități ce nu corespund nivelului lor de dezvoltare psiho-socială, printre acestea fiind și jocurile de noroc, activități ce le pot afecta serios evoluția ulterioară. „Antrenat de Majorat” este un program de educație adresat adolescenților care se apropie de vârsta legală pentru activități destinate adulților. Se desfășoară sub forma unor seminarii, în cadrul cărora dr. Andrei poartă discuții interactive cu elevii de liceu, cu scopul de a-i îndruma spre a lua decizii potrivite. Având în vedere că este vorba despre o vârstă vulnerabilă, este foarte important să prevenim problemele dependenței de jocuri de noroc sau alte dependențe. Prevenția este primul pas pe care îl putem face în orice problemă ce implică amenințarea sănătății, fie că este ea fizică sau psiho-socială.

Rep.: Cum ajută programul „Antrenat de Majorat” în dezvoltarea psihologică echilibrată a viitorilor adulți, din perspectiva majoratului – momentul care vine cu libertăți și responsabilități deopotrivă?

I.N.: Momentul majoratului este un prag important în viața tinerilor adulți, vârsta adolescenței fiind caracterizată de tranziția prin care tinerii se desprind de familie și doresc independența. Independența, inclusiv cea financiară, este una dintre cele mai importante nevoi, dar și un motiv de conflict în cadrul familiei, conflict pe care mulți părinți reușesc cu greu să îl gestioneze, ceea ce, de multe ori, afectează relația părinte-copil. Din dorința de a obține bani, fără să mai ceară de la părinți, adolescenții găsesc atractivă varianta cîștigului ușor, și pot ajunge să privească ceea ce ar trebui să fie doar o activitate de divertisment, drept o sursă de venit. Acesta poate fi scenariul de început al unei potențiale dependențe. De asemenea, această vârstă este una vulnerabilă, pentru faptul că există o tendință mult mai mare de expunere la risc, testare a limitelor, angajare în activități nepermise, fără a-și asuma până la capăt consecințele acestor comportamente. În cadrul seminariilor Antrenat de Majorat, dr. Cristian Andrei le prezintă tinerilor aceste riscuri și discută despre cum este sănătos să reacționeze în fața tentațiilor. Dacă nevoia de acceptare și validare se satisface până la vârsta adolescenței preponderent în cadrul familiei, odată cu maturizarea, se transferă satisfacerea acesteia în grupul de prieteni. De aceea este foarte important anturajul cu care socializează tinerii, dar și modelele la care au acces. Un alt subiect important abordat în cadrul seminariilor este legat de ceea ce este cu adevărat important în relaționarea socială. Prin seminariile Antrenat de Majorat se oferă tinerilor răspunsuri la întrebările specifice care apar la vârsta lor, dar și soluții și alternative pe care ei le pot explora. Acest program are rol de informare, educare și prevenție a tinerilor adolescenți în problematica echilibrului libertate-responsabilitate.

„Primul pas spre vindecarea unei dependențe este recunoașterea problemei!”

Rep.: Cum apare dependența de jocuri de noroc și cum se manifestă?

Dintre motivele cele mai comune enumerate de jucătorii activi sunt: dorința de a cîștiga bani, divertismentul, jocul ca modalitate de a petrece timpul cu prietenii, faptul că simt adrenalină sau se detașează de probleme. În spatele acestor motive sau conduite se ascund, de obicei, anumite predispoziții pentru dobândirea acestei dependențe. Predispoziții generate de anumite nevoi emotionale nesatisfăcute, traume, tipare de gândire disfuncționale, convingeri sau uneori, pur și simplu situația financiară grea. Putem vorbi despre o dependență atunci când aceste persoane petrec tot mai mult timp cu aceste activități și cheltuiesc sume tot mai mari de bani, mai ales în încercarea de a recupera sumele pierdute. Dependența se manifestă ca incapacitatea unui jucător de a rezista tentației de a juca. În ciuda faptului că suportă consecințele neplăcute asupra vieții sale, rămâne captiv în „bucla” recuperării pierderii. Pe lângă dezechilibrul financiar, este afectată relația cu familia sau persoanele apropiate, performanța la locul de muncă sau școală, reputația sa are de suferit, prezente fiind și stări de remușcare, vinovăție, depresie sau, în unele cazuri, chiar gesturi extreme. Dependența de jocuri (ludopatia) este o boală care se instalează ușor și aduce repercusiuni majore în viața persoanelor afectate. De aceea este important ca încă de la primele semne, persoana afectată să recunoască faptul că este posibil să aibă o potențială problemă față de jocurile de noroc și să apeleze la consiliere psihologică de specialitate.

Rep.: Există semne din care reiese că o persoană a trecut de la simpla distracție la dependență? 

Da. În primul rând, aceste activități devin o preocupare în care investești tot mai mult timp și sume tot mai mari. Semnul dependenței este reducerea capacității de autocontrol, impulsul puternic de a juca, ori din dorința de a cîștiga mai mult, ori din dorința de a recupera sumele pierdute anterior și dificultatea în a se opri. De obicei apare frustrarea legată de recuperarea banilor pierduți și astfel se intră într-un cerc vicios în care jucătorii împrumută bani, vând obiecte sau chiar ajung să încalce legea pentru a obține banii cu care consideră că-și pot recupera pierderea. Jucătorul nu este singurul afectat de jocul patologic, afectate direct fiind și persoanele apropiate ale acestuia, prietenii, rudele, partenerul de cuplu, copiii. Alte semne pot fi gândurile obsesive legate de joc, remușcările, scăderea eficienței personale, anxietatea, iritabilitatea, depresia. Problema dependenței de jocuri nu este doar pierderea banilor, ci și pierderea încrederii persoanelor dragi, a locului de muncă sau a interesului pentru școală, pierderea încrederii în propria persoană, afectarea bunăstării familiei (acolo unde persoana dependentă este responsabilă pentru întreținerea familiei). Putem vorbi în unele cazuri și de o pierdere a demnității persoanelor afectate, această dependență fiind criticată în societate. Dependenții se rușinează deseori de problema lor și asta îi determină să mintă, să ascundă faptul că au această problemă, sau să amâne momentul în care conștientizează că au nevoie de ajutor.

Rep.: Care ar fi primul pas spre vindecare? E suficient pentru o persoană să nu mai meargă într-o sală de jocuri de noroc pentru a scăpa de dependență? E suficientă voința?

Primul pas, ca în orice dependență, este să recunosc că am o problemă și să cer ajutor în problema cu care mă confrunt. Pentru unele persoane nu este suficient să nu mai intre într-o sală de jocuri, mai ales că există și posibilitatea să joace online, ci mai degrabă este despre a găsi modalitatea prin care să reziste impulsului, să descopere ce îi ajută să-și recapete controlul asupra propriei vieți și libertatea de a alege. Un alt pas foarte important este și sinceritatea, față de mine și față de persoanele care mă pot ajuta în acest proces de schimbare, cel mai frecvent familia. Jucătorii care și-au asumat acest pas declară că se simt în primul rând eliberați, pentru că nu este ușor să trăiești constant în minciună, dar și mult mai motivați spre schimbare. Voința este suficientă dacă e orientată sănătos. Puterea voinței mele este în legătură cu ceea ce mă motivează. Dacă voința mea este îndreptată spre a cîștiga bani, spre a mă simți puternic sau spre plăcere, atunci voi fi predispus la dependențe ce-mi vor alimenta aceste nevoi. Dacă însă voi căuta un alt sens al vieții mele, acele motive sănătoase pentru care eu voi renunța la a face rău, atât mie cât și persoanelor dragi din viața mea, atunci și voința în acest sens va deveni mai puternică. O importanță foarte mare o are și suportul emoțional, deschiderea și comunicarea.Este recomandat ca persoana ce suferă de această dependență să caute acest suport în familie, persoane apropiate, terapie de specialitate sau grupuri de suport.

Rep.: Ce presupune procesul de vindecare? 

Acesta începe cu conștientizarea problemei, cu efectele pe care le-a adus dependența în viața cuiva. Vindecarea constă în redobândirea controlului asupra propriei vieți. Persoana începe să nu se mai identifice cu dependența de care suferă. Dependența este o boală, dar nu este ceea ce definește acea persoană. Mai întâi învață prin metode practice cum să-și gestioneze impulsul, apoi se descoperă și găsește acele resurse interioare care îi vor reda libertatea de a alege, de a decide, de a trăi în armonie cu sine și cu ceilalți. În spatele oricărei dependențe este un gol pe care o persoană încearcă să-l umple cu dependența. Parte importantă din proces este și înțelegerea nevoilor din spatele dependenței de care suferă, explicații, care de multe ori își au originea în anii cei mai importanți ai vieții, copilăria. Mergând mai adânc, descoperă că nu are nevoie atât de mult de acea substanță sau de acel comportament, ci are nevoie să știe ce să facă cu el însuși atunci când suferă.

Rep.: Cum ar trebui să procedăm dacă în viața noastră, printre prieteni, cunoscuți, există o persoană care are o dependență?

Este foarte importantă atitudinea cu care le abordăm.Trebuie să înțelegem că dependența este o boală și că persoana afectată are nevoie de ajutor pentru a se vindeca. Acestea au nevoie de suport în cadrul familiei, dar și de ajutor specializat. Ajutorul specialiștilor constă în consilierea persoanei dependente, dar și a familiei acestora. Asociația Joc Responsabil vine în sprijinul persoanelor afectate prin programele pe care le-a implementat în România. Dacă știm persoane care suferă de această dependență, le putem îndruma spre linia telefonică gratuită de tip Tel Verde, 0800 800 099, linie disponibilă de luni până vineri între orele 09:00 – 17:00 și cu ajutorul căreia se pot programa la cinci ședinte gratuite de evaluare și consiliere psihologică la unul dintre cabinetele din București, Iași, Cluj-Napoca, Craiova și Constanța. Mai există și modulul de chat online, disponibil 24 de ore, 7 zile pe săptămână, care, odată accesat, te direcționează către unul dintre psihologii Asociației Joc Responsabil. După contactarea acestor servicii, persoanele pot beneficia de cinci sedințe de psihoterapie gratuite în cabinetele situate în proximitatea acestora, cu prezența fizică, în funcție de restricțiile impuse de riscurile infectării cu virusul Sars-Cov-2, sau online.

Crezi că ai o problemă cu jocurile de noroc?

Contactează Asociația Joc Responsabil, gratuit, prin telefon, la 0800.800.099, scrie-le la adresa contact@jocresponsabil.ro sau accesează Live Chat-ul de pe www.jocresponsabil.ro pentru a dialoga cu un psiholog disponibil 24/7.

Asociația Joc Responabil dezvoltă și implementează programe specifice referitoare la efectele practicării în exces a jocurilor de noroc și raportarea socială la acestea, contribuie la prevenirea dependenței de jocuri, la educarea publicului pe această tematică, precum și la combaterea dependenței, prin oferirea de consiliere psihologică persoanelor care au înțeles greșit rolul de divertisment al jocurilor de noroc. Asociația Joc Responsabil închide cercul responsabilității: de la educație și prevenție – prin Programul „Antrenat de Majorat” derulat în liceele din țară și adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a – până la intervenție – prin Programul Joc Responsabil, care oferă jucătorilor cu potențiale probleme evaluare și terapie psihologică gratuită la unul din cele șase cabinete existente în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Craiova și prin Programul Consiliere 24/7, un serviciu integrat de consiliere psihologică online. Asociația Joc Responsabil este o organizație susținută de Grupurile Fortuna, Superbet, Game World și de Unibet, Vlad Cazino, Loteria Română, Maxbet, Admiral, Stanleybet, Kambi, Las Vegas și BetOne. Pentru mai multe detalii, vizitați website-ul www.jocresponsabil.ro.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here