10.7 C
Vaslui
09-dec.-2022

Imagini de cosmar: câini hingheriti, cu sãgeti tranchilizante în ei, pe strãzi!

- Advertisement -

NEÎNTELEGERI…Un câine cu o sãgeatã de tranchilizant în picior se plimbã nestingherit printre vasluieni, chiar în centrul orasului. La câteva sute de metri distantã, în zona cinematografului Independenta, câtiva locatari fugãresc o cãtelusã, pentru a nu fi luatã de hingheri. “E a noastrã de când era micã. Am avut grijã de ea, i-am dat de mâncare în fiecare zi. Mars, Lãbuta, mars! Sã nu te ia nenorocitii ãstia si pe tine.” Vasluienii iubitori de animale recunosc cã orasul aratã mai bine fãrã câini comunitari, dar cu toate astea nu pot sã treacã cu vederea cruzimea de care dau dovadã hingherii. “Vã dati seama ce spaimã trãiesc câinii ãstia dacã au ajuns sã recunoascã motorul masinii hingherilor? Imediat încep sã latre, parcã sã se anunte între ei. Capturarea câinilor se face în conditii nelegale. Hingherii nu au un medic veterinar cu ei, asa cum spune legea, care sã le calibreze tranchilizantul. De asta aleargã câinii cu sãgeti atârnate de picioare, pentru cã oamenii ãstia habar nu au cât tranchilizant trebuie administrat”, spune o femeie din zona Independenta.

Trei câini stau nestingheriti pe iarba verde din rondul de la Interex. Unul dintre ei are ranã la picior si abia mai poate merge. În zona Crucii Gãrii, alti doi câini comunitari îsi cautã culcus pe gazonul pus recent de Primãria Vaslui în scuarul ce duce spre garã. Sunt doar câtiva dintre maidanezii care au reusit sã scape de vigilenta hingherilor care în ultimele zile au tras cu tranchilizant în tot ce a însemnat animal al strãzii.

“Un abuz”

Actiunea angajatilor Primãriei a fost aspru criticatã pe retelele de socializare, unde vasluienii au postat mai multe poze cu câini rãniti sau cu tranchilizante atârnând de patrupezi. “Un abuz, asta au fãcut, pentru cã hingherii au mers neînsotiti de medic veterinar prin oras, cu pustile cu tranchilizant, si au tras în ce au apucat. Legea interzice clar manipularea acestor substante de persoane fãrã o pregãtire profesionalã. Tot potrivit legii privind protectia animalelor, hingherii sunt nevoiti sã lase pe strãzi femelele cu pui mai mici de sase luni, ceea ce nu s-a întâmplat. La noi s-a tras de la un capãt la altul, în tot ce avea patru picioare si misca. Sunt si alte metode de capturare. Nu spune nimeni sã nu îsi facã meseria pentru cã este firesc cã trebuie urmãrit ca orasul sã fie cât de cât controlat din acest punct de vedere. Dar faptul cã se merge si se trage cu pusca cu tranchilizante ca în codru, în tot ce picã, e deja în afara legii”, ne-a declarat o tânãrã iubitoare de animale.

Vasluiul, apreciat la nivel national pentru curãtenie

Dacã unii s-au arãtat revoltati de felul cum hingherii prind câinii maidanezi, sunt si vasluienii care aratã ceva mai multã întelegere fatã de munca prestatã de vânãtorii de animale fãrã stãpân. “Municipiul Vaslui si-a schimbat foarte mult fata în ultimii ani, asta si datoritã acestor oameni care practicã o muncã nu prea plãcutã, dar atât de necesarã. Suntem printre putinele resedinte de judet din tarã care se poate mândri cu faptul cã nu mai sunt câini maidanezi la orice colt de stradã, iar un mare merit în toatã treaba asta îl are si acest serviciu de prindere al câinilor. Cei care iubesc atât de mult maidanezii sã-i vaccineze, sã-i tinã într-un adãpost al lor si sã-i împiedice sã se înmulteascã. Pe cei care militeazã pentru drepturile câinilor comunitari as vrea sã-i vãd cum reactioneazã dupã ce aflã cã o rudã apropiatã, poate chiar copiii lor, au fost muscati de maidanezi” a declarat Alin, un locuitor al municipiului Vaslui. “Cu totii vrem sã trãim într-un oras civilizat, ca afarã, dar sã nu facem nimic cu câinii vagabonzi. Nici sã-i iei de pe stradã, sã ai grijã de ei, dar nici sã-i lasi pe hingheri sã-si facã treaba. Asta e problema cu iubitorii de câini maidanezi, suferã de ipocrizie” a fost pãrerea unui alt vasluian. În ultimii ani, municipiul Vaslui a primit foarte multe aprecieri la nivel national tocmai pentru curãtenia si lipsa câinilor maidanezi de pe strãzi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.