spot_imgspot_img
11.9 C
Vaslui
13-apr.-2024

Împărțeala lui Buzatu: pentru două comune vasluiene câte 100.000 lei, pentru acoperișul unui spital din Basarabia – 300.000 lei

- Advertisement -
DIFERENȚĂ… În timp ce primarii din județ se plâng că nu au bani cu ce să-și ducă investițiile la bun sfârșit, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, aruncă cu zeci de mii de euro în modernizarea clădirilor și drumurilor din Republica Moldova.

ALOCARE… Consiliul Raional Anenii Noi din Republica Moldova a solicitat, la sfârșitul lunii iulie a acestui an, sprijin financiar Consiliului Județean Vaslui pentru schimbarea acoperișului Centrului de Sănătate din Anenii Noi. O investiție care se ridică la 75.000 de euro, din care 62.500 de euro vor fi asigurați de instituția condusă de Dumitru Buzatu, în timp ce Consiliul Raional Anenii Noi va contribui cu 12.500 de euro. Deși proiectul de hotărâre privind alocarea acestor fonduri a trecut fără emoții, discuțiile pe marginea acestui subiect nu au fost deloc liniștite. Marius Arcăleanu i-a cerut lui Dumitru Buzatu să mai inițieze astfel de demersuri doar după ce nevoile financiare ale primăriilor din județul Vaslui vor fi acoperite. “Este un ajutor pe care îl acordăm fraților de dincolo de Prut. Nu putem vorbi într-un fel și proceda în alt fel. Atâta timp cât credem că acolo sunt români, cât credem că ei se află într-o situație defavorizată și că este nevoie și de ajutorul nostru, puținul pe care îl putem oferi, îl vom oferi”, i-a replicat președintele Consiliului Județean liberalului.

Într-un clasament privind cele mai sărace județe din România, Vasluiul prinde cu lejeritate podiumul, dar asta nu ne împiedică ca în fiecare an să sprijinim financiar localități din afara țării, cu care suntem înfrățiți. După ce la Zilele municipiului Vaslui s-au pompat zeci de mii de euro în trupele de muzică din Republica Moldova, a venit rândul domeniului Sănătății de dincolo de Prut să se bucure de susținere financiară din partea Consiliului Județean Vaslui. Mai exact, Raionul Anenii Noi a cerut instituției conduse de Dumitru Buzatu să ajute cu bani la schimbarea acoperișului Centrului de Sănătate, o investiție care se ridică la aproximativ 75.000 de euro. Deși în județul Vaslui sunt comune care nu au medici de familie, mulți dintre ei refuzând să-și desfășoare activitatea în dispensare din secolul trecut, cu wc-ul în fundul curții și fără nicio sursă de încălizire pe timpul iernii, consilierii PSD au votat fără a clipi acordarea a 62.500 de euro fraților de peste Prut. Ca fapt divers, tot în cadrul ședinței, două comune din județ, Gârceni și Tătărăni, au primit, împreună, doar 70% din fondurile alocate de Consiliul Județean Vaslui dispensarului din Raionul Anenii Noi.

Primarii din județ, lăsați să aștepte, frații de peste Prut au prioritate

Dincolo de bani, ce surprinde la acordarea acestui sprijin financiar este și promptitudinea cu care instituția condusă de Buzatu a răspuns solicitării. Spunem asta pentru că adresa moldovenilor a ajuns la Vaslui pe 27 iulie și iată, după doar trei săptămâni, Buzatu a găsit de unde să rupă fondurile necesare schimbării acoperișului. Asta în timp ce în județul Vaslui sunt primari care așteaptă cu anii ca șeful de la CJ să-i ajute cu bani pentru finanțarea proiectelor. Despre această diferență de atitudine a vorbit și consilierul județean Marius Arcăleanu, care i-a cerut lui Buzatu să nu mai vină cu astfel de proiecte de hotărâre. “Legat de acest proiect de hotărâre, mi se pare cel puțin ciudat că noi, Consiliul Județean, nu avem bani să mulțumim Unitățile Administrativ Teritoriale din Vaslui, în timp ce dumneavoastră veniți cu astfel propuneri, prin care dăm bani unor UAT-uri din țara vecină. Aș fi de acord cu astfel de acțiuni dacă primarii noștri ar fi mulțumiți de fondurile primite, dar ca să-i vitregim pe ai noștri pentru a da în partea cealaltă nu mi se pare în regulă, cu toate acordurile pe care le avem semnate cu Republica Moldova, cu tot ce înseamnă aceste acțiuni comune. Eu vă propun să vă opriți, că dumneavoastră inițiați astfel de proiecte de hotărâre, și să fim mai cumpătați în ceea ce privește gestionarea banilor puțini pe care îi avem și să nu mai veniți cu astfel de demersuri în fața consilierilor județeni”, i-a transmis liberalul președintelui Consiliului Județean.

“Dacă veți face asta, vă voi felicita public”

Scos din sărite de sfatul lui Arcăleanu, Dumitru Buzatu a replicat că atât timp cât localitățile din Republica Moldova vor avea nevoie de sprijinul Consiliului Județean Vaslui, acesta nu va înceta să fie acordat. “Deși înțeleg îngustimea punctului dumneavoastră de vedere, îl admitem pentru că e punctul dumneavoastră de vedere. Eu, pe al meu, nu îl voi schimba. Este un ajutor pe care îl acordăm fraților de dincolo de Prut. Nu putem vorbi într-un fel și proceda în alt fel. Atâta timp cât credem că acolo sunt români, cât credem că ei se află într-o situație defavorizată și că este nevoie și de ajutorul nostru, puținul pe care îl putem oferi, îl vom oferi. Ăsta este punctul meu de vedere și sper că el va fi însușit și de majoritatea consilierilor județeni. Sper ca discursul de sprijin nu va fi unul demagogic, ci unul de sprijin efectiv, un discurs adevărat”, a precizat șeful CJ Vaslui. Directorul Casei de Sănătate Vaslui nu a rămas dator, reiterându-i lui Buzatu faptul că și în județul nostru sunt localități care trebuie sprijinite financiar. “Să înțeleg că și de acum înainte veți veni cu astfel de proiecte de hotărâre pentru a da bani în Republica Moldova, când vedeți că și în județul nostru este nevoie de acești bani? Nu cred că e normal, de aceea solicit ca pe viitor să acordăm fondurile pe care le avem la dispoziție Unităților Administrativ Teritoriale din județul Vaslui, pentru că au foarte mare nevoie de acești bani”, a mai spus liberalul. “Nu vă faceți niciun serviciu susținând acest punct de vedere. În ceea ce privește banii, direcționați acest efort de a solicita fonduri către guvernul pe care îl sprijiniți. În loc să încercați pe noi să ne opriți în a sprijini niște localități aflate în nevoi mai mari decât noi, faceți acest efort să solicitați guvernului să dea un minim ajutor UAT-urilor din județul Vaslui. Când veți face lucrul acesta, vă voi felicita public, i-a transmis Dumitru Buzatu colegului său de ședință.

În trei ani, CJ Vaslui a alocat sute de mii de euro raioanelor din Republica Moldova

Consiliul Județean Vaslui nu se află la primul sprijin financiar acordat fraților de peste Prut. În urmă cu doi ani, tot spitalul din Anenii Noi a primit 100.000 de euro din partea instituției condusă de Buzatu, pentru a fi realizate reparații la Secția Maternitate. În 2018, Dumitru Buzatu a propus, iar consilierii județeni au aprobat, în unanimitate, alocarea sumei de 70.000 de euro pentru construcția de căsuțe în Tabăra pentru copii din raionul Soroca, pentru ca, peste câteva luni, tot șeful CJ Vaslui să propună un alt proiect de finanțare, de această dată din raionul Strășeni. Pentru reconstrucția acoperișului la blocul 3C (chirurgie) la Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Strășeni”, Consiliul Județean Vaslui a alocat, din banii vasluienilor, suma de 94.098 euro. Alte 25.000 de euro au fost direcționate către reabilitarea drumului de acces a Cimitirului de Onoare din satul Stoianovca, raionul Cantemir, urmând ca în etapa finală a lucrărilor să mai fie dați alți peste 140.000 de euro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

 1. CJ-ul e plin de cretini, Romania se imprumuta, cu dobanda, in fiecare zi, ca sa aiba bani de pensii si salarii iar tampitii din CJ doneaza banii catre moldoveni. Dragi vasluieni, deschideti ochii, unele proiecte de donatii catre moldoveni au fost votate „in unanimitate”, la viitoarele alegeri nu mai votati nici un partid care acum este in CJ, toate sunt o mizerie.

 2. Oare cum se simt cei care au votat bețivul ăsta? Sunt mândri când copiii lor se caca in fundul curții și acasă și la școală ? Cat de idiot să fii.

 3. Dați bani mutanților de moldoveni. Voi știți ca acești MUTANȚI se pi… sa în gura noastră și ne fac țigani??? Exact cum ne fac ungurii??? Noi suntem vinovați ca acceptam aceste politici financiar-sociale(eufemistic vorbind). Banii trimiși mutanților sunt binevoiți la comunele noastre, orașului nostru. Și asa suntem vai de mama noastră. Au ajuns sa facă legea, amenință cu drepturile UE, ca SUNT de c
  , cetățeni europeni. Doar niște escroci.,contrabandisti,oportunisti,rusofoni,jegosi și HAini. Sunt doar Mutanți rusi. Punct.

 4. Ba școală de Poienesti e la fel, nu s-a făcut nimic ca nu are bani, dar el da bani la Moldoveni,,,, asa va trebuie proștilor,, votați Buzatu, iar pentru cei de la Poienesti mai rău va trebuie sa duceți copii la ivanesti

 5. ,,, ei nu vad ca .. americani sint in declin ,, in toate …. cind dau un pic de greu… fug … si… daca rusii vin incoace,,, sa aiba unde sa se refugieze,,,
  Cum i si pregatesc cuibusoare !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  da la altii si nu rezolva problema oamenilor strazii……. stiu ca in fiecare sera pe la 11.00 si dimineata la 5.00 grupuri de tineri – boschetari– fac panarama in centrul vasluiului… tipa de se aud la m. greci, se injura .. in portiunea… casa de cultura,, c zona casa de asigurari de sanatate? i i vede cum umbla prin oras, murdari pisati pe ei,, se iau de oameni etc…. Cu banii dati putea sa asigure un dos,, boschetarilor ,,, spre bucuria cetatenilor din oras vaslui,,,, care direct sau in soapta,,, injura,, institutiile si oamenii care decid,,, ce fac cu banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.