15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Imunizarea antigripalã mai are de asteptat

- Advertisement -

ASTEPTARE Doar personalul medical din spitale, centre medico-sociale, de la Ambulantã si cei de la DSP au fost imunizati împotriva gripei, restul de peste 60000 de vasluieni care ar putea beneficia în mod gratuit de vaccin mai au de asteptat. În farmacii, o dozã de vaccin costã între 28 si 35 lei, pe când cele care vor fi distribuite si inoculate prin medicii de familie sunt gratuite, dar întârzie. Pânã acum, niciun caz de gripã nu a fost depistat în judet, dar temperaturile sunt în continuã scãdere.

Se asteaptã încã distributia dozelor de vaccin antigripal pentru iarna 2011 – 2012 în judetul Vaslui, pânã acum distribuindu-se doar cele 6400 doze achizitionate din banii primiti de la minister, si doar pentru personalul medical. Necesarul de doze de vaccin antigripal calculat la nivelul judetului Vaslui, conform estimãrilor fãcute de medicii de familie si transmise la Directia de Sãnãtate Publicã Vaslui este de 60.400 doze. “Dacã apar cazuri de gripã, persoanele bolnave cum vor fi tratate, în conditiile în care medicii si asistentii nu sunt imunizati sau deja au contactat virusul? În aceste conditii, având în vedere numãrul mic de doze antigripale deja achizitionate, am luat decizia ca acestea sã fie distribuite în rândul cadrelor medicale din cele patru spitale din judet, si la cele care lucreazã la Ambulantã, la centrele medico-sociale si la Directia Generalã pentru Protectia Copilului, atât pentru angajati, cât si pentru persoanele asistate, considerând cã aceasta este prima prioritate. În perioada urmãtoare, când se vor primi restul de doze de vaccinuri antigripale, achizitionate de Ministerul Sãnãtãtii, vom trece la distributia imediatã cãtre cei 180 de medici de familie, pentru ca persoanele cu risc maxim, respectiv persoanele în vârstã, copii si persoanele suferind de boli cronice, sã fie vaccinate, în mod gratuit”, a declarat dr. Luminita Costache, medic epidemiolog si director adjunct al DSP Vaslui.

Vaccine antigripale, deocamdatã în farmacii

Pentru cã trãim într-o economie de piatã, la aceastã orã, doritorii pot achizitiona vaccinuri antigripale din farmaciile din judet, pretul de achizitie fiind între 28 si 35 lei/doza. “Am achizitionat deja peste 500 de doze de vaccin pentru sezonul rece 2011 – 2012, si se cumpãrã destul de bine. Cei care se intereseazã sunt în general oameni tineri, cu vârste cuprinse între 25 – 40 ani, dar si destule persoane în vârstã, care, desi pot beneficia gratuit de acest vaccin, de la medicii de familie, speriati cã a venit deja sezonul rece, vor sã se imunizeze împotriva gripei”, declara o farmacistã din Vaslui. În perioada urmãtoare, Ministerul Sãnãtãtii va începe distribuirea în teritoriu a dozelor necesare de vaccin, achizitionate în urma licitatiei desfãsurate la mijlocul lunii trecute. “Atragem atentia cã imunizarea antigripalã se va face gratuit prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, spitalelor sau alte institutii sanitare. În anii trecuti, nu am avut semnale cã s-ar fi perceput taxe pentru efectuarea vaccinului antigripal, în cazul în care vor apare asemenea cazuri, potentialii beneficiari sunt rugati sã ni le semnaleze. Chiar dacã, pânã în acest moment, nu am avut nici un caz de gripã semnalat în judet, trebuie luate toate mãsurile pentru evitarea unei epidemii de gripã în aceastã iarnã”, a mai declarat dr. Luminita Costache.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.