spot_imgspot_img
20.2 C
Vaslui
28-apr.-2024

In 2010, cei doi medici legisti din Vrancea au facut o autopsie pe zi

- Advertisement -

Fiecare medic legist din Vrancea a facut anul trecut cite 171 de autopsii u in 2010 au fost realizate 342 de astfel de interventii, in cazul a 218 morti violente si 124 morti neviolente u pe mina medicilor au ajuns si 45 de persoane care si-au luat viata u raportul medicilor legisti reclama lipsa personalului in sistem.

Necropsii pe banda rulanta! Pe mina medicilor legisti au inceput sa ajunga tot mai multe cadavre pentru care se solicita autopsia in vederea cautarii de probe care sa dea un indiciu despre cauzele mortii. Chiar daca in ultimii ani la nivel national s-a simtit un trend descendent, in 2010 medicii legisti au reusit sa faca fata cu greu numarului tot mai mare de solicitari. Ca si in ultimii ani, din numarul total de necropsii medico-legale marea majoritate au fost reprezentate de mortile violente. In Vrancea, “misterele” din trupurile fara viata ale celor decedati sint dezvaluite de doi medici legisti, Silviu Alexandru Lucasievici si Bezverhnii Igor. Asta in conditiile in care la Serviciul de Medicina Legala (SML) muncesc doar 13 oameni. Fiecare medic a facut anul trecut cite 171 de autopsii, adica una in fiecare zi. Deficit de medici legisti se inregistreaza si in alte judete din tara.
“In momentul actual marea majoritate a institutiilor medico-legale sint inca departe de incadrarea minima decenta cu personal (in raport cu volumul de munca). Se mentine din pacate repartizarea dizarmonica pe judete si municipii a medicilor legisti, neexistind nici un fel de corelatie cu populatia judetelor deservite, foarte multe SMLJ se situeaza mult sub necesarul minim de 1 medic legist la 100.000 de locuitori: Ialomita 0,3; Salaj 0,4; Vrancea 0,5; Dimbovita 0,5; Calarasi 0,6, pentru a da numai citeva exemple. 1 medic legist/100.000 locuitori reprezinta un minimum minimorum aflat la limita functionalitati sistemului medico-legal. Nu este ceea ce isi poate dori cu adevarat sistemul medical in Romania si in particular sistemul medico-legal care astfel poate ajunge in conditii de blocaj cu consecinte directe in calitatea si celeritatea activitatii judiciare”, se arata in raportul asupra activitatii retelei de medicina legala in 2010.
Situatiile realizate de cadrele de la Serviciul de Medicina Legala (SML) Vrancea si prezentate in raport arata ca in 2010 au fost realizate 342 de astfel de interventii, in cazul a 218 morti violente si 124 morti neviolente. Pe raza de competenta au fost 75 de loviri cu/de corp dur, 36 de spinzurati, 20 de persoane inecate, 30 intoxicatii, patru loviri cu corp taietor/intepator, noua compresii toraco-abdominale, opt alte forme de asfixie, sapte persoane electrocutate, etc.

45 de persoane s-au sinucis

In Vrancea si numarul sinuciderilor a crescut. Anul trecut, pe mina medicilor legisti au ajuns 45 de persoane care si-au luat viata din diferite motive. Cei mai multi, 36 de la numar, si-au pus streangul de git. Au mai fost persoane care s-au electrocutat, impuscat, si-au dat foc sau au baut diferite substante toxice. “Cele mai frecvente folosite modalitati de sinucidere au fost in ordinea descrescatoare a frecventei: spinzurare 79%, intoxicatie voluntara 7%, precipitare 5%. O constatare clasica si valabila pe toate meridianele o reprezinta preponderenta sinuciderilor in cadrul sexului masculin (80% din cazuri). Analizind distributia geografica a raportului barbati/femei in cazul sinuciderilor observam variatii intre limite foarte mari ale acestui raport”, se mai arata in raport. Tot pe la SML au ajuns si cei care au fost batuti si au avut nevoie de acte cu care sa demonstreze ca au fost agresati. Este vorba de 1.097 de persoane care au avut nevoie de certificat medico-legal.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.