spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

În afaceri, „suntem impregnanţi cu o mentalitate mai degrabă feudală”

- Advertisement -

Sînică Alboaie, care pune pe roate un proiect online menit să uşureze munca firmelor mici şi mijlocii, crede că românii au carenţe în educaţia managerială şi antreprenorială.

Are 33 ani şi lucrează la o aplicaţie online care, odată gata, va uşura munca firmelor mici şi mijlocii ce folosesc programe clasice precum Excel pentru a-şi rezolva problemele de informatizare. Dar lucrurile nu merg chiar ca unse încă. Explicaţia lui este legată de mentalitatea „feudală, conservatoare, orientată spre control şi nu spre colaborare”, care încă predomină în business.

La mijlocul anului tânărul şi partenerii săi au încercat să pornească o afacere de consultanţă care să ofere firmelor mici şi mijlocii din Iaşi acces la softul open source (care e gratuit) care necesită traininguri şi schimbări pentru a fi potrivit cu afacerea clientului. Dar, de la primii potenţiali clienţi şi-au dat seama că nu vor putea oferi un serviciu de calitate la preţurile mici din piaţă.

De fapt, explică Sînică Alboaie, „orice firmă ar vrea un software simplu, customizat, adaptat pentru afacerea proprie. Dar realitatea e că firmele mici şi mijlocii nu au bani să plătească pentru asta, mai ales partea de customizare este prea scumpă pentru furnizorii de servicii şi implicit pentru clienţi”, spune el.

Astfel de companii recurg la programe clasice ca Excel pentru a-şi rezolva problemele de informatizare, dar asta are efecte secundare, printre care date de proastă calitate care nu indică mersul afacerii, ineficienţă şi costuri sporite datorate dificultăţii de a manipula datele. „Excel-ul e util în unele situaţii, dar firmele tind să-l folosească prea mult şi asta îi costă mulţi bani şi timp”, explică antreprenorul ieşean, care lucrează la un produs menit să ofere software adaptat nevoilor firmei, la un preţ scăzut.

Instrument de creat prototipuri funcţionale

Produsul, numit SensErp încă nu a fost pus pe piaţă, ci este testat. „Sondajele din piaţa locală arată că în jur de 70% dintre managerii cu care am vorbit sunt interesaţi de un produs ca al nostru. Trebuie doar să dovedim că produsul este la fel de bun pe cât le-am spus în sondaj că este”, spune dezvoltatorul aplicaţiei. Softul creat de echipa lui Sînică Alboaie se doreşte „un instrument prin care un programator începător să poată crea repede ceea ce numim noi prototipuri funcţionale”, a mai explicat el.

Aceste prototipuri vor fi suficient de bune pentru a fi folosite de o firmă mică direct. Pentru firmele mai mari şi pretenţioase va fi nevoie, însă, de un efort suplimentar de programare, „ dar totul se va face fără a se arunca munca depusă în prima parte când se creează prototipul, ceea ce aduce un mare avantaj asupra altor instrumente şi tehnici de a crea prototipuri. Putem realiza asta deoarece arhitectura pe baza căreia va funcţiona prototipul este, de la început, făcută după cele mai bune practici ale industriei”, potrivit antreprenorului.

Proiectul a fost selectat în competiţia finală dedicată afacerilor la început de drum – StartUp Challenge – din cadrul celui mai amplu eveniment de antreprenoriat online, şi anume, How To Web, care a avut loc la Bucureşti, pe 3-4 noiembrie.  „Există multe alte încercări, dar din câte am putut eu evalua cele 10-15 încercări existente deja, niciuna nu se apropie din punct de vedere tehnic de soluţia noastră. Putem fi de cel mult zece ori mai eficienţi decât orice produs concurent”, crede dezvoltatorul SensErp.

Produsul va costa în funcţie de numărul de utilizatori, dar va exista şi posibilitatea de a învăţa tehnologia şi de a construi gratis prototipuri ce pot fi folosite pe un singur calculator. Mai mult, în România se va vinde direct, dar şi prin partenerii locali, arată Sînică Alboaie.

Clienţii ţintiţi sunt firmele mici de programare, programatorii individuali, managerii echipelor de software, fondatorii de startup-uri care vor să-şi diminueze riscurile şi costurile cu produsul lor. „Clienţii vor putea să-şi creeze prototipuri funcţionale pentru softul dorit la un preţ foarte mic”, a mai spus acesta, fără a da detalii despre posibile preţuri.

Educaţia de business, tributară conservatorismului

Sînică are încă patru asociaţi la proiect: sora sa, un prieten şi doi studenţi pasionaţi, obiectivul lor fiind ca „tehnologia dezvoltată să ajute la crearea de zeci de mii de firme mici în toată lumea. Aceste firme partenere  vor avea pentru prima dată un model de business profitabil prin oferirea de software customizat companiilor mici care acum nu-şi permit astfel de software”.

El crede în acest model de business mai ales că diferenţierea între mediul local de business şi cel internaţional nu este atât de importantă pentru antreprenorii online. Avantajul românilor, din punctul lui de vedere, este că sunt oameni cu „capacitate tehnică şi pasiune şi bine pregătiţi de universităţi”. Dar, puncteză dezvoltatorul, două dezavantaje cântăresc greu. Primul este dificultatea cu care îţi găseşti asociaţi pasionaţi şi dispuşi să lucreze într-o afacere la început de drum, unde banii sunt puţini sau deloc.

Iar al doilea este că România are carenţe în educaţia managerială şi antreprenorială. „România are încă prea puţini manageri cu adevărat manageri. Se vede şi în politică şi în afaceri. Suntem cumva prea impregnaţi cu o mentalitate mai degrabă „feudală”, conservatoare, orientată spre control şi nu spre colaborare. Cădem prea uşor în faţa jocurilor psihologice pe mize mici”, a conchis antreprenorul.

Sfaturi pentru cei la început de drum

  • În domeniul afacerilor online, se resimte o anumită aglomerare, dar şi o tendinţă de a se inversa direcţia, adică mutarea de serviicii reale în servicii online pentru afaceri/activităţi din lumea reală.
  • În general am tendinţa de a nu mă orienta după mentalitatea de turmă, deşi în medie pare a fi cel mai sigur lucru. Cred că e singura şansă de a nu merge prea mulţi la „pomul lăudat” şi de a nu mai obţine nimeni nimic.
  • Până la o anumită vârstă recomand tuturor să încerce să-şi facă o afacere. Chiar dacă nu vor avea succes, vor învăţa să fie angajaţi mai buni şi mai utili acolo unde vor lucra.

    evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.