spot_imgspot_img
spot_img
-0.6 C
Vaslui
11-dec.-2023

În anul pandemiei, peste opt mii de copii români veniți din străinătate au fost înscriși la școală în țară. Cum a fost adaptarea?

- Advertisement -

Publicația Școala 9 a lansat seria de reportaje „Întoarcerea”, despre copiii care au revenit în țară din Italia, Spania, Marea Britanie unde lucrau părinții lor. Mulți dintre ei sunt născuți în afară, așa că trebuie întâi să învețe limba. Integrarea lor într-un sistem de educație mult diferit decât cel de la noi înseamnă mult efort din partea părinților și profesorilor.

În 2020, anul în care a izbucnit pandemia, peste 8.000 de copii au venit din străinătate și au fost înmatriculați, cu 6% mai mult decât în 2019. Suceava, de exemplu, este județul unde s-au înscris la școală 700, numărul cel mai mare din toată țara, devansând chiar și Bucureștiul. În Teleorman, s-a întors un număr dublu față de perioada dinainte de pandemie. Cei mai mulți dintre părinți spun că picătura care a umplut paharul a fost criza sanitară și că oricum visau de mult să se întoarcă acasă.  Școala 9 a cerut tuturor inspectoratelor școlare din țară numărul copiilor veniți din străinătate în 2019 și în 2020. Ne-au răspuns 35, adică 85% dintre ele. Faptul că în anul în care a izbucnit pandemia de coronavirus s-au întors acasă cu 469 mai mulți decât în 2019 nu e o surpriză. Mulți părinți au spus că s-au speriat și au vrut să ajungă într-un loc sigur, iar România a rămas acasă, chiar dacă mulți au trăit mai mulți ani în afară decât aici. Teleorman este de mulți ani în topul celor mai sărace județe din țară, cu șomaj ridicat și venituri extrem de mici. De această realitate s-au lovit românii întorși în țară în 2020. „Am fost plecați de când aveau copiii 2 ani, am revenit la 5 și am plecat la 7”, a povestit Simona Epure, mama unor gemeni din Alexandria, pentru Școala 9. Copiii sunt acum în clasa a II-a și le place mult în România. Le place și școala, iar profesorii fac eforturi ca diferența dintre modul în care se făcea carte în țările de unde vin și școala românească să nu-i zdruncine prea tare.
Citeşte întreaga ştire: În anul pandemiei, peste opt mii de copii români veniți din străinătate au fost înscriși la școală în țară. Cum a fost adaptarea?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.