spot_img
28.9 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

În judetul cel mai sãrac – alimentele cele mai scumpe

- Advertisement -

SCUMP Fatã de anul trecut, preturile de pe pietele vasluiene sunt cu cel putin 50 – 100% mai mari. Comerciantii aruncã vina pe secetã, chiar dacã cei mai multi dintre cei care vând în pietele vasluiene nu sunt si producãtori, ci simpli samsari, care-si aduc marfa din en-gros-uri sau direct de la producãtori, si o vând cu un profit care urcã si pânã la 200%. În acelasi timp, statisticile date publicitãtii de MADR sunt contrazise în teritoriu, preturile actuale din piete fiind mult mai mari decât cele enuntate pe site-ul ministerului.

Conform statisticilor întocmite la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale (MADR), în aceastã varã nu a fost secetã, dat fiind faptul cã, în conformitate cu datele afisate pe site-ul ministerului, pretul la principalele produse agricole nu sunt în general mai mari fatã de preturile înregistrate la sfârsitul lunii iunie a acestui an. Astfel, conform acestor statistici, la grâu, pretul a rãmas neschimbat, de 0,9- 1 leu/kg, la porumb la fel, 0,8 – 1 leu/kg, în rest, în cazul cartofilor, fasolei, cepei sau morcovilor, preturile afisate pe site-l ministerului, la nivelul judetului Vaslui, chipurile au scãzut fatã de sfârsitul lunii iunie a acestui an. În cazul cartofilor, dacã ne luãm dupã cei de la minister, în luna iunie, pretul de vânzare în judetul Vaslui era între 0,75 si 1,5 lei/kg, în timp ce acum ar fi de 0,7 – 1 leu/kg, statistici contrazise de orice cumpãrãtor vasluian, care stie prea bine cã este total invers: în luna iunie un kg de cartofi putea fi achizitionat în pietele vasluiene cu 0,8 lei/kg, pe când în acest zile, pretul este, în general, aproape dublu, de 1,5 lei/kg, dar nici nu sunt prea multi comercianti care sã aibã cartofi la vânzare. În plus, pe piatã, porumbul boabe se vinde cu nu mai putin de doi lei/kg, dublu fatã de acum o lunã, asa cum este cazul si a orzului, sau a altor furaje, care, de la începutul verii, si-au dublat pretul de achizitie din cauza secetei care a afectat inclusiv judetul Vaslui. În ceea ce priveste alte legume, în general preturile sunt si ele duble fatã de aceeasi perioadã a anului trecut, indiferent cã este vorba de tomate, ardei, varzã sau vinete, astfel încât multe gospodine care vor sã facã conserve pentru iarnã nu mai au posibilitatea sã cumpere, ca pânã acum, cantitãti mari. Astfel, în cazul tomatelor, în aceste zile pretul minim pe kg este de circa 2 – 3 lei, pentru rosiile de o calitate inferioarã, bune doar pentru suc de rosii sau bulion, de cel putin douã ori mai scumpe decât anul trecut. În ceea ce priveste ardeii, preturile în pietele din municipiul Vaslui sunt între 2,5 si 3 lei/kg, sau, în cazul ardeilor capia, de 3,5 – 4 lei/kg, la fel, aproape dublu fatã de aceeasi perioadã a anului trecut. Ca de obicei, comerciantii gãsesc motive pentru a tine pretul ridicat: „a fost secetã, nu s-au fãcut ardeii”, sau dimpotrivã, în rarele ocazii în care a plouat, „nu s-a putut intra în grãdinã din cauza ploii”, asta chiar dacã marea parte a vânzãtorilor din piete sunt simpli comercianti, care îsi achizitioneazã marfa fie din depozitele en-gros, fie direct de la sursã, de la proprietarii de solarii de la Matca sau de aiurea.

Carnea – produs de lux pentru vasluieni

Fatã de anul trecut, pretul cãrnii în pietele vasluiene aproape s-a dublat. De exemplu, în vara trecutã, fleica de porc se vinde sub zece lei/kg, pe când acum pretul ei a ajuns la 16 – 18 lei/kg. Carnea de vitã este chiar si mai scumpã decât cea de porc, cu toate cã normal ar trebui sã fie invers, si s-a scumpit în ultima perioadã, în ciuda faptului cã toți crescãtorii de animale particulari, din lipsã de furaje, vând pe mai nimic animalele. Culmea este cã cea mai scumpã carne de pe piatã este, de ani buni, cea de oaie sau berbecut, pe când cea de pasãre, care era, pânã nu de mult, cea mai cãutatã din cauza pretului mic, a devenit, practic, inaccesibilã pentru multi vasluieni cu venituri mici. Teoretic, în judetul Vaslui, conform statisticilor MADR, preturile cu care se vinde carnea este unul mediu, raportat la nivel national, dar, în fapt, în piete, pretul la acest aliment de bazã este la mâna câtorva producãtori si a mai multor comercianti, preturi care trec, în general, de dublul pretului de achizitie. Aceeasi situatie este si în cazul casului, de oi sau de vacã, aliment pentru care vasluienii trebuie sã plãteascã, pe un kg din acest produs, aproape echivalentul unei zile de muncã, respectiv 18 – 20 lei/kg, de parcã brânza ar fi ajuns cine stie ce delicatesã culinarã. Nu mai vorbim de ouã, care au ajuns un fel de aliment de lux, câtã vreme pentru un ou de mãrimea XL doritorii trebuie sã achite 0,55 lei/buc, cu 50% mai mult ca acum doi ani! Asta, în conditiile în care, în aceeasi perioadã, în judetul Vaslui s-au înmultit crescãtorii de pãsãri, iar puterea de cumpãrare, conform tuturor statisticilor, a scãzut fatã de aceeasi perioadã. De altfel, în judetul Vaslui, circa 30 – 35% din veniturile unei familii medii sunt cheltuite doar pentru mâncarea de zi cu zi, aproape dublu nu neapãrat fatã de alte tãri europene, dar chiar si fatã de alte judete, unde preturile la produsele alimentare de bazã sunt asemãnãtoare sau chiar mai mici ca în Vaslui, dar în schimb, venitul mediu pe cap de locuitor este cu cel putin 50% mai mare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.