spot_imgspot_img
7.9 C
Vaslui
27-feb.-2024

In loc de Vigantol, i-a dat bebelusului Dentocalmin

- Advertisement -

EROARE… Un bãietel de 11 luni din Bârlad a avut nevoie de elicopterul SMURD pentru a fi transportat, în stare gravã, la Spitalul “Sf. Maria” din Iasi. Mama copilului a încurcat douã sticlute cu medicamente. În loc de Vigantol, femeia i-a dat bebelusului Dentocalmin, o substantã pentru calmarea durerilor de dinti. Mama si-a dat seama cã a fãcut o gresealã abia când a vãzut cã bebelusul nu mai misca, fiind în comã.

Sticluta cu Dentocalmin se afla lângã cea cu vitamine si mama nu si-a dat imediat seama de încurcãturã decât dupã ce copilul a început sã tuseascã, sã tremure, sã respire greu si sã facã convulsii. “La noi a fost adus copilul în stare gravã, a fost internat la Pediatrie, în jurul orelor 8.00. Cu o orã înainte i-a fost administrat în loc de vitamine, Dentocalmin, un medicament de calmare a durerilor de dinti, care este foarte toxic, având substante paralizante în componentã si este interzis în farmaciile din tarã. La scurt timp dupã ce a fost adus am solicitat SMURD-ul Iasi, pentru cã a fãcut o complicatie urâtã, a intrat în convulsii timp de o orã si chiar a fãcut stop cardio respirator. L-am resuscitat si a fost trimis în comã la Iasi, unde existã un laborator toxicologic unic pe Moldova. A fost preluat de elicopter în stare stabilã, iar sansele de supravietuire sunt la limitã” a precizat medicul specialist pediatru Florin Popa. Familia din Bârlad mai are o fetitã în clasaa III a, iar micutul Iulian este un copil dorit si bine îngrijit. Numai ghinionul fantastic a fãcut ca ieri, mama sa sã nu fie atentã si sã comitã o gresealã care aproape cã i-a omorât copilul.

Medicii ieseni sunt totusi optimisti

Medicul Cãtãlina Ionescu, purtãtorul de cuvânt al Spitalului de Copii “Sf. Maria” din Iasi, unde este internat bebelusul adus cu elicopterul SMURD de la Bârlad, este optimistã în privinta evolutiei stãrii de sãnãtate a copilului. “Un sfert de flacon de Dentocalmin este o cantitate suficient de mare încât sã omoare si un adult, deci faptul cã micutul trãieste este deja o minune. În plus, medicamentul a fost retras de pe piatã, dupã ce s-a demonstrat cã este toxic. Copilul a fãcut un stop cardiorespirator, iar acum este în comã. Este ventilat mecanic, asistat repirator, fiind internat la ATI Reanimare. A mai fãcut un stop cardiorespirator în elicopter, fiind resuscitat de medicii de la SMURD, iar acum copilul dã semne de trezire si sperãm la o evolutie bunã. Totusi, cantitatea de Dentocalmin administratã este mare, existând pericolul ca bebelusul sã rãmânã cu sechele neurologice, mai ales cã a avut o stare convulsivã mai bine de o orã. Am avut anul trecut trei copii, în stare identicã, tot de la o intoxicatie cu Dentocalmin, dintre care unul a murit. Trebuie ca pãrintii sã fie extrem de atenti cu medicamentele copiilor si sã nu le mai tinã împreunã cu medicamentele pentru adulti”, a spus medicul Cãtãlina Ionescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.