IN MEMORIAM: Dr. Constantin Teodorescu, nouã ani de la trecerea în nefiintã!

NU VOM UITA…Constantin Teodorescu, fost chirurg si unul dintre cei mai apreciati oameni de culturã bârlãdeni din ultimul deceniu, a decedat în urma unei boli grave, în noaptea de 17/18 august, în urmã cu nouã ani.Sute de activitãti culturale au fost organizate la Bârlad, datoritã dr. Constantin Teodorescu care este considerat cel mai mare admirator al Municipiului Bârlad si culturii sale. Colectionar de artã, întemeietorul uneia dintre cele mai prolifice fundatii culturale care îi poartã numele, sustinãtorul moral si finantator al numerosilor artisti bârlãdeni, Constantin Teodorescu a fost fãrã îndoialã cea mai importantã figurã culturalã a orasului Bârlad si a istoriei sale deosebit de importante. Moartea sa a fost cea mai mare pierdere pe care o putea suferi atât cultura, artistii bârlãdeni consacrati si în devenire, cât si bârlãdenii în special, pentru cã a dispãrut practic sufletul manifestãrilor si sutinãtorul financiar al multora dintre artistii români.

Odatã cu disparitia sa, a luat cu el si spiritul care anima viata culturalã bârlãdeanã, doctorul fiind considerat un fel de Messia al culturii locale, de care era îndrãgostit. Sã ne amintim de el, pentru cã datoritã lui avem astãzi Centrul „Mihai Eminescu”, avem artisti plastici care dacã nu ar fi fost el nu ar fi înaintat în carierã, ajutorul sãu financiar fiind vital pentru ei.

Doctorul Constantin Teodorescu s-a nãscut în localitatea Murgeni, din judetul Vaslui, pe 30 septembrie 1939. A urmat cursurile Colegiului National Gheorghe Rosca Codreanu, iar în 1964 a absolvit Facultatea de Medicinã Generalã din cadrul UMF Iasi. A ocupat prin concurs functiile de extern de spital(1962-1964), intern de spital (1964- 1967), secundar de chirurgie generalã(1967-1969), medic specialist de chirurgie generalã la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

În 1968 a ocupat prin concurs functia de preparator de chirurgie generalã pânã în 1977. În aceastã perioadã a efectuat si studiile doctorale în specialitatea Chirurgie pe o temã de oncologie. Prin transfer, din 1977 si pânã în 1990, si-a desfãsurat activitatea ca medic primar chirurg sef sectie la Spitalul de Adulti Bârlad. În perioada 1990- 2007, si-a continuat activitatea ca sef Sectie în Spitalul municipal din Tecuci pânã la pensionare. Pentru actele de culturã, a avut o pasiune fãrã limitã si s-a dãruit neconditionat. Dr. Constantin Teodorescu a sustinut organizarea a numeroase manifestãri stiintifice si culturale atât în spitalul din Bârlad, cât si în cel din Tecuci. În 1985 a participat la înfiintarea Sectiei de numismaticã din judetul Vaslui. În 1992, la Tecuci a înfiintat Sectia de numismaticã. S-a implicat si a colaborat activ la publicatiile: Observator, Semnal si Tecuciul Cultural. A scris editoriale la ziarul Pãreri Tutovene, rubrici medicale si de culturã generalã.

Cetãtean de onoare al municipiului Bârlad

A înfiintat la Bârlad publicatiile: „Bârladul Cultural”, „Bârladul” si, din 1991, Fundatia Culturalã “Dr. Constantin Teodorescu”, sub patronajul cãreia a initiat si organizat zeci de evenimente culturale de cea mai înaltã tinutã. Este cetãtean de onoare al municipiului Bârlad, a detinut functia de consilier local (PSD) douã legislaturi 2004-2008, 2008-1002, fiind presedintele Comisiei de Culturã a municipiului Bârlad. În 1987 a donat Muzeului Judetean Vaslui, colectia de artã contemporanã „Dr. C. Teodorescu”. A colaborat timp de trei decenii cu colectivul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, unde, de asemenea, a oferit o impresionantã si valoroasã colectie de artã. Pentru spatiul public a mai oferit lucrãri de sculpturã în Bârlad, Vaslui si Brãila, si lucrãri de artã la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” si Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bârlad. A initiat si coordonat publicarea a numeroase cãrti de analizã politicã, culturalã si socialã, albume de prezentare a Bârladului, Vasluiului si Husului.

Donatiile cele mai importante, din colectia personalã, fãcute la muzeului bârlãdean

La jumãtatea lunii iulie 2010, între medicul Constantin Teodorescu, presedintele Fundatiei Culturale “Constantin Teodorescu” din Bârlad si Muzeul “Vasile Pârvan” din localitate, s-a semnat la notar, Contractul de donatie de bunuri culturale nr. 962, autentificat prin actul 504/15.07.2010. Dr. Constantin Teodorescu a donat, în nume propriu muzeului bârlãdean, 152 de bunuri culturale si anume: tablouri si sculpturi ale mai multor artisti plastici români de renume, multi dintre ei fiind bârlãdeni, valoarea acestora fiind inestimabilã. “Aceste bunuri au fost colectionate de mine începând din anul 1986 si pânã în prezent si aceastã donatie pe care am fãcut-o muzeului reprezintã dorinta si scopul meu de a liberaliza muzeul bârlãdean, contribuind astfel la îmbogãtirea patrimoniului cultural bârlãdean”, a precizat atunci medicul Constantin Teodorescu. Colectia de artã poartã denumirea de “Colectia de artã Dr. Constantin Teodorescu”, lucrãrile fiind expuse în cadrul muzeului în conditii adecvate, acestea neputând fi înstrãinate, vândute sau transferate la alte muzee, colectii sau locatii de artã. Din colectia de artã “Dr. Constantin Teodorescu” fac parte lucrãri de pictori renumiti si anume: Corneliu Baba (26 de tablouri), Bob Bulgaru (41 de tablouri), Dan Hatmanu (10), Vasilian Dobos, Elena Utã Chelaru, Dragos Pãtrascu, Mihai Adamiu, Vasile Grigore, Horia Bernea, Traian Brãdean, Stefan Pelmus, Mihai Bandac si sculpturi realizate de artistul Ion Irimescu. De asemenea, din aceastã colectie mai fac parte lucrãri ale artistilor: A. Valentin, Doina Leahu, Georgel Pascu, Dima, C.M. si sculpturile realizate de Dorinel Filichi, Mircea Stefãnescu, Dan Mateescu, Dan Covataru si Paul Constantinescu.

DUMNEZEU SÃ-L ODIHNEASCÃ!!!

Prin intermediul custodelui Centrului „Mihai Eminescu” din Bârlad, bibliotecar Geta Modiga, vã oferim un scurt fragment din convingerea Dr. Constantin Teodorescu privind marea sa dragoste pentru culturã si cunoastere, ce s-a concretizat în Centrul „Mihai Eminescu”. Fragment preluat din volumul documentar Arta de a dãrui.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ