spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Înainte de 89 era un brand al industriei vasluiene, azi îsi închiriazã birourile si halele la mica publicitate

- Advertisement -

SOLUTIE DE AVARIE… Înfiintatã în anul 1972, fabrica Vastex a fost, pânã în 2017, un simbol  al industriei vasluiene. La trei ani distantã dupã ce i s-a bãtut ultimul cui la cosciug, cei care se ocupã de valorificarea bunurilor imobile ale fabricii au scos la închiriat, pe retelele de socializare, birourile, fabrica de confectii cu 90 de masini de cusut precum si halele industriale care apartin SC Vastex SA. Totul se închiriazã în functie de spatiul dorit de cei interesati, la un pret ce porneste de la un euro pe metrul pãtrat. O situatie strigãtoare la cer pentru miile de vasluieni, care se întreabã si azi cum a fost posibil ca un asemenea gigant industrial sã se prãbuseascã atât de repede. 

Imediat dupã revolutie, sutele de fabrici si uzine s-au lovit de haosul creat în urma vidului de putere. Gânditã într-o structurã planificatã, subordonatã direct statului, industria româneascã a demonstrat repede cã nu era pregãtitã pentru economia capitalistã. Marile întreprinderi nu aveau comenzi si nu aveau piete de desfacere. Iar lipsa de competitie si tehnologie au grãbit dezastrul. Politicieni fãrã viziune precum Petre Roman, care descriau industria româneascã drept un „morman de fiare vechi, care nu avea nicio justificare economicã”, au contribuit si ei, din plin la picajul economic al tãrii.

Vastex, printre putinele fabrici care au trecut cu bine de la comunism la capitalism  

SC Vastex SA., un simbol al industriei vasluiene , a fost înfiintatã la începutul anilor 70, ca o fabricã de filaturã de fire de bumbac. S-a numãrat printre putinii colosi industrali locali care au rezistat si dupã 1990, în special comenzilor venite din exteriorul tãrii. În timp ce restul fabricilor îsi trãgeau, rând pe rând obloanele, Vastex si-a continuat activitatea cu motoarele turate la maxim, având mii de salariati, în special din municipiul Vaslui. Anul 2000 a adus privatizarea si la Vastex, iar odatã cu ea si declinul. Fabrica a fost cumpãratã cu 16 miliarde de lei vechi de un om de afaceri  din judetul Satu Mare. Un chilipir, spuneau atunci angajatii, care la acea vreme atrãgeau atentia asupra tepei pe care a luat-o statul. Si asta doar pentru cã doar materia primã aflatã pe stoc la acea vreme valora peste 100 de miliarde de lei. Parandãrãturile au fost împãrtite, concedierile au început sã aparã, iar conditiile de muncã s-au deteriorat din ce în ce mai mult, pânã când multi dintre salariati au fost nevoiti sã-si dea demisia si sã se reprofileze. 2017 a fost anul de gratie, când si ultimii angajati care mai tineau activitatea în viatã au fost trimisi acasã. Pe portile fabricii au fost puse lacãte, iar Vasluiul se despãrtea astfel de ultimul gigant al industriei locale.

Închiriatã, metru cu metru, la mica publicitate

La trei ani dupã faliment, spatiul fabricii „Confectii” se închiriazã la metru. Anuntul, care a fost pus ieri pe grupurile de Facebook, nu a stârnit mare interes din partea internautilor, asta poate si din cauza pretului. S-au scos la închiriat atât birourile, fabrica de confectii cu 90 de masini de cusut, dar si halele industriale, pornind de la un euro metrul pãtrat. Nu este exclus ca în spatiile respective sã aparã un nou magazin, sau chiar un cazinou.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.