-1.7 C
Vaslui
31-ian.-2023

Încă un primar vasluian, tras pe dreapta de Agenția Națională de Integritate

- Advertisement -
Aurel Gherghescu

DEMIS… Agenția Națională de Integritate scoate din cărți încă un primar vasluian, ales la ultimile alegeri locale. Aurel Gherghescu, primarul comunei Mălușteni, își pierde scaunul după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul față de decizia pronunțată de Curtea de Apel Iași, instanță care a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate. Mai exact, primarul comunei Mălușteni a fost găsit incompatibil după ce, în perioada 1 aprilie 2015 – 3 noiembrie 2016, a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de titular întreprindere individuală. Astfel, până la sfârșitul anului, la nivelul județului Vaslui vor fi organizate alegeri parțiale pentru primar în trei comune rămase fără edili: Mălușteni, Pogana și Rebricea. Curios este și faptul că, la Mălușteni, povestea se repetă după ce, chiar înainte de ultimile alageri locale, fostul primar, Liviu Postolachi, a fost găsit incompatibil de către ANI.

Încă o comună din județul Vaslui rămâne fără edil după ce Aurel Gherghescu, primarul ales al comunei Mălușteni a fost găsit, în 2019, incompatibil de către Agenția Națională de Integritate. Mai exact, conform comunicatului Agenției, în perioada 1 aprilie 2015 – 3 noiembrie 2016, a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de titular întreprindere individuală. Cum era de așteptat, primarul Gherghescu a contestat decizia la Curtea de Apel Iași și Înalta Curte de Casație și Justiție dar, într-un final, dreptatea a fost de partea ANI. Astfel, în curând, edilul își va pierde scaunul. Mai exact, după ce sentința definitivă va ajunge pe masa prefectului județului Vaslui, acesta va fi nevoit să semneze documentele pentru demiterea edilului. Locul lui va fi preluat, pentru o scurtă perioadă de timp, de actualul viceprimar. Și asta pentru că, până la sfârțitul anului, la nivelul județului, vor fi organizate alegeri parțiale pentru alegerea primarilor în cele trei comune rămase fără edil. Pe lângă Mălușteni, primar interimar găsim și la Pogana, acolo unde liberalul care a câștigat alegerile în 2020 a decedat și locul lui a fost luat de către viceprimar. De asemenea, comuna Rebricea este condusă acum de către un primar interimar. Valerică Radu a spus oficial adio funcției de primar al comunei Rebricea, anul trecut,  după ce a pierdut în instanță disputa cu Agenția Națională de Integritate! După trei ani de la stabilirea incompatibilității, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, la mijlocul lunii octombrie, câștig de cauză ANI. După câteva săptămâni de așteptare, Prefectura Vaslui a primit motivarea hotărârii de la ICCJ, și Mircea Gologan, subprefect cu atribuții de prefect, la acea vreme, a semnat ordinul de destituire a acestuia din funcție. Primarul Valerică Radu nu a mai așteptat să fie destituit, ci și-a dat demisia înainte ca prefectul să semneze documentul. Motivul pentru care primarul de la Rebricea a intrat în vizorul ANI, a fost faptul că prin 2011, acesta a angajat-o pe fiica sa, licențiată în specializarea “Administrație Publică”, pe funcția de consilier personal, în Primărie.

La Mălușteni, istoria se repetă

UNUL DUPĂ ALTUL… Chiar dacă pare greu de crezut, la Mălușteni, istoria se repetă. Și asta pentru că, înainte de ultimile alegeri locale, fostul primar Liviu Postolachi, a fost găsit incompatibil de către ANI chiar înainte de a-și depune, din nou, candidatura. Potrivit ANI, primarul Liviu Romică Postolachi a încălcat prevederile legislației în vigoare, potrivit căreia “functia de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului Bucuresti, președinte și vicepresedinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societătile de asigurare si cele financiare, la regiile autonome de interes national sau local, la companiile și societătile naționale, precum și la instituțiile publice”. Mai exact, în perioada 26 iunien 2012 – 17 septembrie 2013, Postolachi a exercitat simultan funcția de primar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale din comună.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.