25.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Încăierare ca în Vestul sălbatic cu peste 30 de liceeni, la doi pași de Jandarmeria Vaslui

RĂZBOI… Scandalul a fost unul “internațional” fiindcă s-au războit între ei elevii moldoveni și vreo 20 de liceeni autohtoni. Agresorii aveau asupra lor cuțite, lanțuri și bastoane telescopice

ALARMANT… Scandal uriaș în fața unui liceu din Vaslui de strada Castanilor, după ce un grup de tineri, înarmați cu arme albe, a încercat să-și regleze conturile cu câțiva adolescenți, elevi ai liceului din Republica Moldova. Incidentul a avut loc luni, 30 mai, în jurul orei 13:00, când la magazinul din fața liceului s-au strâns circa 20 de elevi atât de la unitatea de învătământ menționat mai sus cât și de la alte licee din oraș. Potrivit martorilor, unii dintre ei ar fi avut cuțite, lanțuri și bastoane telescopice asupra lor, și ar fi fost în stare avansată de ebrietate. Aceștia puseseră ochii pe un grup de patru elevi din Republica Moldova, cu care au avut un conflict mai vechi. Cele două grupări s-au întâlnit lângă magazin, iar unul dintre elevii moldoveni ar fi primit o palmă peste față, însă bătaia generală nu a mai avut loc datorită unui pompier, care a intervenit prompt și a stopat conflictul. Tot el a sunat și la 112, solicitând sprijinul forțelor de ordine. Mai multe echipaje de jandarmi au fost trimise la fața locului, însă acestea au intervenit în așa fel încât toți agresorii au reușit să fugă înainte ca ele să ajungă la magazin. Iată ce ne-a declarat sub anonimat un elev, martor al incidentului. Ziarul Vremea Nouă îI protejează identitatea din motive de siguranță. “În mod cert, agresorii nu reușeau să scape dacă jandarmii ar fi intervenit mai silențios. Ei au venit cu sirenele pornite, mașinile lor se auzeau de când au plecat din unitate. Trebuiau să vină din mai multe părți, nu doar pe strada principală, și așa poate prindeau câțiva dintre agresori. Pe timpul pandemiei, când eram obligați să purtăm măști, veneau îmbrăcați în civil prin fața liceului, aveau stații mici, nu erau recunoscuți de nimeni, și așa reușeau să amendeze pe cei care nu respectau măsurile sanitare. Acum au venit ca la război și nu au mai prins pe nimeni”, a declarat unul dintre martorii incidentului. Dincolo de modul cum jandarmii au intervenit la acest caz, incidentul din fața Liceului “Ștefan Procopiu” scoate în evidență o situație din ce în ce mai îngrijorătoare: dispoziția tot mai crescută a elevilor vasluieni de a se deda actelor de violență, cu folosirea armelor albe.

Conflictul dintre cele două tabere a izbucnit la începutul lunii mai, când adolescentul din Republica Moldova, elev al liceului din strada Castanilor, a mers, cu trenul, în vizită la un prieten, în comuna Rebricea. În momentul când a coborât în stație, băiatul a fost bruscat de un alt tânăr, elev al aceluiași liceu. Între cei doi a avut loc un schimb mai dur de replici și ameninări, care au continuat ulterior pe rețelele de socializare. Într-un final, s-a ajuns ca cei doi să își dea întâlnire în fața magazinului din fața liceului, pentru mult așteptata reglare de conturi. Adolescentul din Republica Moldova a spus că are foarte mulți prieteni pe care se poate baza, încercând astfel să-și intimideze adversarul. Numai că acesta din urmă nu s-a lăsat impresionat, ba din contra, a sunat și el adunarea la toate liceele din oraș, astfel că luni, 30 mai, în fața liceului cu pricina s-au adunat aproximativ 30 de tineri puși pe bătaie, patru dintre ei din tabăra moldoveanului, restul de partea celuilalt elev. Martorii incidentului ne-au declarat că mulți dintre acești adolescenți aveau arme albe asupra lor, adică lanțuri, cuțite, bastoane telescopice, câțiva fiind și sub influența băuturilor alcoolice. Aceiași martori spun că tânărul din Republica Moldova și-ar fi luat doar o palmă peste față pentru că un pompier ar fi intervenit imediat și ar fi calmat spiritele. Când a văzut că mulți dintre tinerii adunați aveau arme albe asupra lor, bărbatul a sunat la 112 și a solicitat sprijinul forțelor de ordine. La fața locului au fost trimise mai multe echipaje de jandarmi, care însă nu au mai prins niciun agresor. Iată ce ne-a declarat Alexandru Vătafu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui cu privire la acest incident. “În data de 30.05, în jurul orelor 13.20, în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie a fost solicitat să intervină pentru aplanarea unui scandal pe strada Castanilor, lângă o unitate comercială aflată în fața unui liceu. La fața locului, jandarmii au luat legătura cu mai multe persoane prezente, dar și cu un tânăr de 18 ani, elev al liceului respectiv, care le-a spus că a fost înjurat și amenințat cu acte de violență de către un grup de tineri, ce nu se mai aflau prin preajmă la sosirea forțelor de ordine. Persoana în cauză a fost îndrumată de jandarmi să se deplaseze la sediul Poliției Municipiului Vaslui pentru a depune o plângere în legătură cu cele întâmplate”, a precizat reprezentantul I.J.J. Vaslui. Tânărul nu a mai depus plângere la Poliție, astfel că nicio persoană implicată în incident nu va fi trasă la răspundere.

“Agresorii puteau fi prinși dacă se acționa altfel”

Câțiva dintre martori au criticat felul cum jandarmii au intervenit la caz, afirmând că agresorii au reușit să fugă înainte ca forțele de ordine să ajungă la fața locului datorită sirenelor de la autospeciale. “În mod cert, agresorii nu reușeau să scape dacă jandarmii ar fi intervenit mai silențios. Ei au venit cu sirenele pornite, mașinile lor se auzeau de când au plecat din unitate. În plus, trebuiau să vină din mai multe părți, nu doar pe strada principală. Unii dintre băieți au fugit pe scările din spatele blocurilor, alții au luat-o la goană spre pompieri. Dacă veneau din mai multe părți, cu siguranță îi prindeau. Pe timpul pandemiei, când eram obligați să purtăm măști, jandarmii veneau îmbrăcați în civil prin fața liceului, aveau stații mici, nu erau recunoscuți de nimeni, și așa reușeau să amendeze pe cei care nu respectau măsurile sanitare. Acum au venit ca la război, însă desfășurarea asta de forțe nu i-a ajutat deloc pentru că nu au mai prins pe nimeni” ne-au declarat martorii incidentului. Aceștia au doar parțial dreptate pentru că în astfel de cazuri, folosirea sirenelor dar și a altor semnale acustice și luminoase de către jandarmi poate preveni escaladarea conflictelor.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Evenimentul va fi raportat de jandarmerie și vor fi pontaje și bonusuri grase, că și cum au fost acolo, așa s-a făcut mereu, așa este normal

  2. Dibuiți toți, legați la stâlpul infamiei in piața Traian, strigat tare numele și bătuți cu vâsla la curul gol.
    Altă soluție nu mai este.

  3. Jandarmii trebuiau sa se teleporteze acolo, sa vina din aer din elicopter! Ce articol de 2 lei. Si.au dat in cap deoarece asta au vazut acasa, pe tiktok. Asta este generatia X..pierduta! Viitorul tarii este asigurat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here