spot_imgspot_img
14.6 C
Vaslui
25-sept.-2023

Incendiatorul tinerei: “I-am dat foc din gluma”

- Advertisement -

principalul suspect in cazul incendierii unei tinere de 19 ani din Bacau, a fost retinut si arestat de politisti pentru 29 de zile – el spune ca i-a dat foc fetei din gluma – inculpatul este recidivist si mai are la activ 24 de condamnari pentru viol, tilharie sau conducere fara permis – la cei 41 de ani, incendiatorul are de executat 48 ani de inchisoare

Politistii din cadrul Biroului de Investigatii Criminale (BIC) al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Bacau l-au prins si retinut pe principalul suspect in cazul incendierii Alexandrei Vranciu, 19 ani, din municipiul Bacau. Este vorba despre Janica Mihailescu, 41 ani, care impreuna cu Corneliu Grigoras, 33 ani, din comuna Saucesti, i-au dat foc pe cimp tinerei respective pe 8 ianuarie 2011, sub pretextul ca a intirziat in repetate rinduri la intilnire.

Acum, dupa aproximativ doua saptamini de la comiterea faptei, autorul spune ca regreta din suflet ceea ce a facut si ca a incendiat-o pe fata in gluma, ca sa o sperie. In seara comiterii faptei, cei doi agresori au dus-o pe victima la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) pentru a primi ingrijiri medicale, declarindu-le medicilor ca arsurile prezente pe corpul fetei au fost provocate de explozia unei butelii.

Camerele de supraveghere existente la UPU au surprins momentele in care fata a intrat pe picioarele ei in spital, incadrata de doi indivizi, despre care s-a stabilit ulterior ca au incendiat-o pe cimp. Imaginile martor arata cum Janica Mihailescu era sfatuit de un alt barbat cum trebuie sa procedeze mai departe si ii vindea pontul ca poate ramine peste noapte in spital alaturi de victima. Cazul a ajuns in atentia politiei citeva zile mai tirziu iar ancheta a fost continuata de procurorii criminalisti din cadru Parchetului de pe linga Tribunalul Bacau.

Prins in Bacau

Suspectii au fost dati in consemn la frontiera, iar in tot acest timp procurorul a sperat ca cei doi barbati se vor preda de buna voie. Ancheta a mers insa mai departe, iar Janica Mihailescu a fost prins miercuri dupa-amiaza pe str. Republicii din municipiul Bacau, desi se zvonea in plan local ca cei doi barbati au parasit tara.

“A dat declaratii in fata procurorului, iar joi va fi prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva. Faptele nu au fost savirsite asa cum au fost retinute in declaratia initiala si tocmai de aceea vom vedea mai departe ce se intimpla.

Inculpatul si-a recunoscut partial vina, acuzatiile fiind ca i-a dat foc partii vatamate. Motivul este o cearta intre iubiti, discutii contradictorii care au degerat in altceva. Clientul meu este de acord sa coopereze cu autoritatile, insa pe ceea ce s-a intimplat in realitate.

Nu s-a discutat despre mita, asa cum s-a vehiculat, a declarat Petrus Flenchea, unul dintre avocatii apararii. In ceea ce-l priveste pe Corneliu Grigoras, exista suspiciunea ca acesta ar fi parasit tara si se afla undeva in Irlanda, la rude. Politia este in continuare pe urmele sale.

Si-a dat drumul la limba

Initial, Janica Mihailescu nu a dorit sa faca declaratii, negind in prima ca ar fi fost autorul faptei pentru care este cercetat. Se pare ca orele petrecute in arestul IPJ Bacau l-au determinat sa fie mai cooperant cu anchetatorii.

“A decis in cele din urma sa faca declaratii, angajindu-si doi aparatori alesi. In prezenta acestora a recunoscut comiterea faptei. Spunea ca intentiona sa se predea, insa vroia sa o faca dupa ce ajungea in Bucuresti, acolo unde fusese internata victima la Spitalul de Arsi. Vroia sa discute cu tinara despre cele petrecute si apoi sa se predea organelor judiciare.

Noi n-am putut sa asteptam pina atunci si am intreprins masurile necesare pentru prinderea lui. A ramas de prins si al doilea suspect al nostru. Deocamdata, nu va pot spune ce a declarat inculpatul nostru cu privire la cel de-al doilea participant la comiterea faptei”, a declarat Felix Banila, procuror criminalist.

I-a dat foc din gluma

Motivul conflictului l-a constituit intirzirea fetei la intilnire, lucru confirmat si de inculpat. Janica Mihailescu a declarat ca intre el si Alexandra Vranciu, iubita sa, a inceput in urma cu o saptamina o animozitate legata tot de faptul ca tinara de 19 ani a intirziat la o alta intilnire, timp de mai multe ore si ca si-a inchis telefonul.

“Inculpatul considera ca a fost o gluma incendierea fetei, urmarind doar sa o sperie. Dupa mai multe incercari de a o aprinde cu tigara a pus mina pe bricheta, s-a apropiat de ea si i-a dat foc”, a adaugat Banila.

Avind in vedere incadrarea juridica a faptei, inculpatului i se va face si o expertiza psihiatrica. El este cercetat pentru tentativa de omor deosebit de grav si risca o pedeapsa cuprinsa intre 7,6 ani si 12,6 ani.

Benzina o cumparase pentru drujba

Janica Mihailescu le-a declarat anchetatorilor faptul ca nu si-a premeditat fapta, iar benzina pe care o avea in masina o cumparase pentru o drujba.

“Asa sustine el, are o aparare pe care ne-o prezinta. Deocamdata nu pot furniza prea multe elemente legate de imprejurari si combustibilul folosit, pina nu il prindem si pe celalalt inculpat, adica pina la finalizarea anchetei”, a completat Banila.

In ceea ce priveste prezenta lui Mihailescu in spital, procurorul Banila crede ca inculpatul a ales aceasta modalitate de teama raspunderii penale. Cit timp a stat in spital, incendiatorul s-a aflat in preajma victimei pentru a o impiedica pe aceasta sa anunte organele de ancheta.

La 41 de ani are 48 de inchisoare

Inculpatul Janica Mihailescu este recidivist post-executoriu. Ultima data a fost condamnat la un an in inchisoare, pentru tentativa la o infractiune silvica.

A fost eliberat din inchisoare in octombrie 2009, avind un rest de pedeapsa de 109 zile. Anterior, inculpatul a suferit numeroase condamnari. A fost arestat preventiv si in Germania pentru alte infractiuni comise acolo.

“Ce se retine ca si condamnari de mai lunga durata, este o pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru viol, 3,6 ani pentru tilharie, fapte pentru care a fost condamnat in 2003. Alta data au fost contopite 10 fapte a cite 1,4 ani, doua pedepse a cite 2,6 ani, doua pedepse a cite 1,10 ani inchisoare. Ca si concluzie, inculpatul are un cazier bogat”, a spus procurorul de caz.

In total, Janica Mihailescu a avut de-a lungul vietii 24 de condamnari, care, cumulate dau 48 ani de inchisoare, mai mult decit anii de viata pe care ii are inculpatul.

ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.