28.6 C
Vaslui
04-iul.-2022

Incendiile de vegetatie, scãpate de sub control în tot judetul (FOTO, VIDEO)

INCREDIBIL… În acest an, incendiile de vegetatie au devenit un fenomen greu de stãpânit de cãtre pompieri dar si de cãtre cei care ar trebui sã aplice sanctiuni celor care dau foc miristilor. Pânã astãzi, ISU Vaslui a înregistrat peste 300 de interventii dacã tinem cont de faptul cã, la cele 295 raportate în urmã cu douã zile, s-au mai adãugat 30 de incendii, numai ieri. Flãcãrile au afectat sute de hectare de vegetatie si, nu de putine ori, a existat riscul ca focul sã se extindã la locuinte. Cu toate acestea, surse din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã vorbesc despre nepãsarea celor care aplicã legea în astfel de situatii si despre faptul cã unora le este teamã si sã anunte incendiile la 112 pentru a nu li se afla numele.

Incendiile de vegetatie par de necontrolat si au cuprins sute de hectare, de-a lungul si de-a latul judetului. Situatia este una cu atât mai gravã cu cât, în ultima perioadã, vântul a ajutat la rãspândirea flãcãrilor. În urmã cu douã zile, reprezentantii ISU raportau 295 de incendii în ultimile 80 de zile. Astãzi, numãrul acestora a depãsit 300, dacã tinem cont cã numai ieri, pompierii au avut 30 de interventii pentru stingerea unor incendii de vegetatie uscatã. De asemenea, surse din cadrul ISU Vaslui acuzã si lipsa de implicare a unor politisti care ar trebui sã identifice si sã amendeze incendiatorii. Situatia pare sã stea exact invers dacã tinem cont de faptul cã aceleasi surse vorbesc de faptul cã incendiile sunt semnalate pe telefoanele personale ale pompierilor. „Am primit astfel de telefoane de la diferiti oameni care spun cã le este teamã sã anunte incendiile de vegetatie la 112 pentru a nu li se afla numele si cã au fost cazuri când unii au avut de suferit dupã ce le-a fost divulgatã identitatea de cãtre cei care pot avea acces la asemenea informatii », spun surse din cadrul ISU Vaslui. Din pãcate, incendiile de vegetatie pot avea si urmãri mult mai grave. Astfel, ieri, un bãrbat a fost la un pas sã-si piardã viata dupã ce a încercat sã stingã un incendiu de vegetatie scãpat de sub control. De asemenea, în comuna Lipovãt, incendiile de vegetatie au amenintat serios câteva locuinte si o bisericã din satul Corbu. La Vaslui, un alt incendiu de vegetatie izbucnit în Zona Industrialã s-a extins la un depozit de cartoane si o clãdire.

Zeci de incendii în numai 24 de ore

În ultimele 24 ore, ofiterii si subofiterii Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã „Podul Înalt” al Judetului Vaslui, dar si serviciile voluntare pentru situatii de urgentã au intervenit împreunã sau separat, pentru limitarea si lichidarea a peste 30 incendii de vegetatie uscatã si mãrãcinis în localitãtile Puscasi, Valea Târgului, Ciocani, Muntenii de Sus, Toporãsti, Blãgesti, Crãsnãseni, Tãtãrãni, Poiana, Lipovãt, Husi, Pãdureni, Știoborãni, Vãleni, Rîsesti, Drânceni, Vaslui, Vâlcele, Ghermãnesti, Tupilati, Corbu, Chitoiu, Rusi, Mânzati, Gherghesti si Negresti. Cele mai complexe interventii au fost cele din Corbu – Lipovãt, Stioborãni (comuna Solesti) si Gherghesti, cu extindere spre satul Rusi, comuna Puiesti. Incendiul care a solicitat cele mai multe forte si mijloace de interventie a fost în comuna Lipovãt. Între localitãtile Chitoc – Lipovãt – Corbu, incendiile au afectat aproximativ 250 hectare vegetatie uscatã si mãrãcinis. În localitatea Corbu, din cauza vântului puternic, exista riscul ca flãcãrile sã afecteze peste 20 case, o bisericã, un drum si o suprafatã împãduritã. Patru echipaje de pompieri militari, SVSU Lipovãt si localnicii au luptat cot la cot pentru a opri flãcãrile ce mistuiau totul în cale. Incendiul a fost oprit la limita unui drum care traverseazã localitatea si în apropierea caselor. În comuna Gherghesti, de câteva zile, incendiile de vegetatie uscatã si mãrãcinis sunt înlãntuite. Dacã acum douã zile ardea între localitãtile Lunca si Gherghesti, azi-noapte, un incendiu de proportii a izbucnit în extravilanul satului Gherghesti si se extinde înspre satul Rusi, comuna Puiesti. Dupã aproximativ cinci ore si jumãtate, incendiul a fost lichidat, suprafata afectatã însumând peste 100 hectare. Un alt incendiu foarte puternic a fost cel din localitatea Stioborãni, comuna Solesti. Pompierii militari, SVSU Solesti si localnicii au luptat mai bine de douã ore cu flãcãrile, în final fiind salvatã o zonã împãduritã cu salcâm. Incendiul a afectat peste 50 hectare vegetatie uscatã si mãrãcinis. Cel mai mediatizat incendiu din ultimele 24 ore a fost cel izbucnit pe o suprafatã de vegetatie uscatã si mãrãcinis cuprinsã între releul si crucea care strãjuiesc dealurile din zona de est a municipiului Vaslui, în comuna Muntenii de Sus. La acest incendiu au intervenit SVSU Muntenii de Sus, cîtiva localnici si pãdurarul din comuna Tanacu, acesta din urmã venind însotit de alte douã persoane din aceeasi localitate. Din cauza vântului si a terenului accidentat, interventia celor 15 persoane a durat aproximativ douã ore, suprafata afectatã fiind de circa douã hectare vegetatie uscatã si mãrãcinis.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here